Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Slabší čínská ekonomika nemusí znamenat nižší importy komodit

Slabší čínská ekonomika nemusí znamenat nižší importy komodit

1.9.2015 11:56

Byla napsána řada článků a komentářů, které poukazují na riziko zpomalující se čínské ekonomiky. Konkrétně se může zdát, že s nižším ekonomickým růstem Čína bude nakupovat méně komodit, jako je ropa, uhlí nebo železná ruda. U ropy se objevilo několik komentářů a nadpisů, že cena ropy klesá v návaznosti na očekávání nižších importů ropy do Číny.

Index nákupních manažerů PMI jako ukazatel pro predikci importů komodit

Dnes Čína oznámila pokles indexu nákupních manažerů ve výrobě (PMI) na 49,7 b. na 3letá minima. Úroveň indexu pod 50 b. naznačuje oslabení sektoru, zatímco nad 50 jeho růst.

Zatímco hodnoty PMI pod úrovní 50 b. naznačují negativní dopad na čínskou poptávku po komoditách, tak data o importech ukazují, že podstatně důležitější faktor je cena komodit a poptávka po skladování.

Na začátku roku 2013 index byl na úrovni 50,4 b. a v červenci roku 2014 vzrostl na 51,7 b. V lednu roku 2015 index byl na úrovni 49,8 b., v květnu 50,2 b a poté klesl na současné hodnoty.

Naproti tomu importy ropy vykazují rostoucí trend od začátku roku 2013, když Čína importovala 25,15 mil. tun v lednu a letos v červenci 30,71 mil. tun. Některé komentáře poukazují na riziko nižších importů, když čínská ekonomika bude zpomalovat. Nicméně importy ropy se nemusí s oslabením ekonomiky snižovat, mohou se i dokonce zvyšovat.

Importy železné rudy rovněž vykazují rostoucí trend, když se do Číny dovezlo v lednu 2013 65,54 mil. tun a letos v červenci 86,01 mil. tun železné rudy.

Ačkoliv je pravda, že importy železné rudy se v posledních 7 měsících nezvýšily, tak klíčové je, že Čína importuje výrazně více než v předchozích letech, kdy údaje o indexu PMI byly vyšší.

Namísto výkonnosti čínské ekonomiky je vhodnější sledovat cenu komodit

Pro predikci importů komodit je vhodnější využívat cenu komodit, protože je viditelnější korelace a rovněž vedou k tomu i fundamentální důvody.

Importy železné rudy

Na začátku roku 2013 se tuna železné rudy prodávala za 144,90 dolaru, zatímco včera v pondělí se železná ruda prodávala za 55,70 dolaru.
Nemusí být pravdou, že ceny komodit klesají hlavně kvůli oslabující čínské ekonomice, když pokles akceleroval v minulém roce při vyšší produkci oceli. Důvodem poklesu cen byla masivní expanze australských dolů.
Nicméně Čína v reakci na pokles cen začala nakupovat více železné rudy i z důvodu uzavření některých vlastních dolů, které zaznamenávaly ztráty.

Následující graf ukazuje vývoj importu železné rudy a žlutá křivka cenu této komodity od roku 2010.

Importy ropy

Jak je to s ropou? S meziročním poklesem cen ropy o 50 % nebylo těžké očekávat, že Čína bude nakupovat více ropy. Důvodem je využívání nízkých cen k naplňování strategických zásobníků. V případě vyšších cen ropy lze očekávat, že Čína může nákupy ropy odložit a počkat si na opět na nižší ceny.

Na druhé straně někteří analytici upozorňují, že naplňování zásobníků v Číně je krátkodobá záležitost. V případě naplnění by se importy pravděpodobně snížily. Důvodem ale není oslabující čínská ekonomika, ale nedostatek skladovacího prostoru.

Druhý graf ukazuje vývoj importu surové ropy a žlutá křivka cenu ropy Brent poloviny roku 2009.

Importy uhlí

Jiná situace je na trhu s uhlím. Čína importuje stále méně uhlí navzdory pokračujícímu poklesu cen této komodity. Nicméně se spíše jedná o strukturální důvody, když Čína hledá způsob, jak zlepšit ovzduší ve velkých městech. Například omezuje provoz nebo zavírá uhelné elektrárny.

Třetí graf ukazuje vývoj importu uhlí a žlutá křivka importní cenu koksovatelného uhlí do Číny (žlutá křivka). Zelená křivka ukazuje cenu energetického uhlí ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpy).

Zdroj: Bloomberg, Reuters


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde