Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > TradeFio – nákup 50 ks akcií Daimler (DAI)

TradeFio – nákup 50 ks akcií Daimler (DAI)

12.8.2015 11:54, DAI*

Reagujeme na prudký pokles ceny akcií společnosti na burze především v souvislosti s včerejší a dnešní devalvací čínské měny. Domníváme se, že současný propad německé automobilky Daimler dává příležitost ke krátkodobé spekulaci i střednědobému nákupu.

V rámci modelového portfolia TradeFio bylo na německém trhu nakoupeno 50 ks akcií automobilového koncernu Daimler AG (DAI) za cenu 76,95 EUR. Společnost známá především díky luxusním vozům Mercedes Benz (tvoří 56% tržeb) zažívá podobně jako další automobiloví výrobci značný propad ceny svých akcií na burze. Hlavní příčinou poklesu z posledních dvou dnů je rozhodnutí čínské centrální banky, která včera nečekaně devalvovala čínskou měnu o téměř 2%. Dnes v dané politice pokračovala, když znovu snížila střední kurz jüanu a čínská měna tak jen za poslední dva dny oslabila vůči euru o více než 5%. Oslabením své měny se Peking (podobně jako v roce 2013 ČNB) snaží podpořit domácí exportéry. Tyto kroky na druhé straně nehrají do karet zahraničním dovozcům do Číny, kteří budou tlačeni do zdražování svých výrobků, nebo se budou muset spokojit s nižším příjmy. U konkrétních společností samozřejmě hraje roli míra expozice na čínském trhu, měnové zajištění apod. Obecně však převládají obavy z pokračování současné politiky čínské centrální banky a možné globální měnové války.

Samotný Daimler letos prožívá velmi úspěšný rok, což pohled na graf akcií společnosti především vinou řecké krize a současné devalvace jüanu příliš nepotvrzuje. Firma dosahuje rekordních prodejů svých vozů, již v pololetí splnila střednědobý cíl ziskové marže a v rámci kvartálních výsledků se ji daří překonávat tržní odhady v podstatě na všech sledovaných úrovních. Navíc rostoucí dynamiku hodlá podpořit novými modely SUV. Za zmínku stojí také poslední výsledky na čínském trhu, kde sice dochází k částečnému ochlazení tržní poptávky, ale ze silné trojky luxusních vozů (BMW, Audi a Mercedes) pokračoval Mercedes jako jediný v nárůstu prodejů. Vzhledem k vývoji v posledních dnech je dobré se podívat také na konkrétní expozici automobilky na čínském trhu. Dosažené tržby v Číně se v rámci celé skupiny pohybují kolem 10 %, jsou tedy přibližně poloviční, než v případě konkurenčních vozů BMW. Dle našeho názoru současná tržní reakce neodpovídá skutečnému dopadu do hospodaření společnosti, když navíc management potvrdil měnové zajištění.

Zdroj: Bloomberg

Současnou cenu titulu kolem 77 EUR za akcii považujeme za atraktivní příležitost ke spekulativnímu i střednědobému nákupu. V rámci modelového portfolia TradeFio vstupujeme do long pozice s cílem realizovat přibližně 10% zisk na hladině kolem 85 EUR. Za hlavní riziko považujeme možné pokračování současné politiky čínské CB a limitujeme tak obchod předem limitovanou ztrátou na úrovni -4%. U střednědobých investorů si dovedeme představit úvodní pozici na současných cenách s případnou akumulací za další eskalace měnové politiky.

 

Historie předchozích operací a základní popis TradeFio naleznete zde.


Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5823525,94665
USD23,0036624,28034
GBP28,6898730,28213
CHF25,2970226,70098
PLN5,680425,99568

Kompletní informace zde