Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Řekové v referendu odmítli návrhy věřitelů, ministr financí Varoufakis přesto odstupuje

Řekové v referendu odmítli návrhy věřitelů, ministr financí Varoufakis přesto odstupuje

6.7.2015 11:47

61 % Řeků v referendu odmítlo návrhy věřitelů, 39 % hlasujících bylo pro. Podle analytiků JPMorgan a dalších bank je nyní nejpravděpodobnější odchod Řecka z eurozóny. Více však napoví jednání politiků v tomto týdnu.

Evropské politické špičky, stejně jako trhy (DAX; -0,7 %, euro vůči dolaru -0,5 %) na výsledky referenda reagovaly chladně. Podle Jeroena Dijsselbloema, předsedy Euroskupiny, budou nyní ministři financí zemí eurozóny vyčkávat na iniciativu ze strany řecké vlády. Německá kancléřka Angela Merkel a francouzský prezident Francois Hollande se dnes setkají v Paříží, na zítřejší den svolali summit. Podle španělského ministra hospodářství De Guinda by mělo Řecko zůstat v eurozóně a má právo žádat o třetí záchranný balíček.

Yanis Varoufakis dnes na blogu oznámil svou rezignaci na post řeckého ministra, ačkoliv dříve úmysl odstoupit deklaroval v případě opačného výsledku referenda. Po jejich oznámení však bylo ministrovi naznačeno, že další ministři financí zemí eurozóny by preferovali další jednání bez jeho přítomnosti. Varoufakisova pozice byla již dříve oslabena, když byl na konci dubna zbaven pozice koordinátora vyjednávací skupiny. Varoufakis se proto rozhodl rezignovat, což by premiéru Tsiprasovi teoreticky mělo pomoci při dalších jednáních s věřiteli. Řecké referendum se podle odstupujícího ministra zapíše do historie jako "ojedinělá chvíle, při které se malý evropský národ vzbouřil proti dlužnímu otroctví".

Podle premiéra Tsiprase, který se zamýšlí dnes vrátit k jednacímu stolu, je jeho bezprostřední prioritou obnovení řeckého bankovního systém (minulý týden uvedl, že se otevření řeckých bank dá očekávat zítra). Pevně věří, že si Evropská centrální banka uvědomí „humanitární stránku“ krize v jeho zemi. ECB dnes čeká jednání o další podpoře řeckých bank, které již týden neotevřely. Michala Marcussen z Société Générale považuje za nepravděpodobné, že by se ECB rozhodla kompletně utnout pomoc řeckým bankám tak dlouho, dokud probíhají jednání s Řeckem.

Řecké banky jsou nyní závislé na pomoci Evropské centrální banky skrze program nouzové likviditní pomoci ELA, který v současné době dosahuje výše 88,6 mld. EUR. Pokračující výběry vkladů však i přes zavedení kontrol pohyb kapitálu a jejich omezení vytvářejí tlak na řecký bankovní sektor, který by potřeboval další navýšení tohoto programu. A zatímco nesplacení 1,544 mld. EUR Mezinárodnímu měnovému fondu 30. června zatím lze kategorizovat jako „nedoplatek“ či „zpoždění“ a nesnížit hodnotu kolaterálu řeckých bank, pokud však Řecko 20. července nezaplatí 3,5 mld. ECB, bude pravděpodobně čelit následkům. ECB by měla dle práva, které jí zakazuje financování vládního dluhu, přistoupit k vážnějším krokům. Podle ekonomů Deutsche Bank, Marka Walla a Marca Stringa, by ukončení programu ELA mohlo způsobit odchod Řecka z eurozóny.

Ačkoliv ekonomové a analytici řady bankovních domů považují tzv. Grexit, odchod Řecka z eurozóny za nejpravděpodobnější scénář, pomyslné otěže drží politici, kteří již dříve ukázali, že kde je vůle, tam je i cesta. V zákulisí se mluví, že by Varoufakise na postu ministra financí měl nahradit věřitelům milejší Euclid Tsakalotos, který Varoufakise již v dubnu nahradil na postu koordinátora vyjednávání. Uvidíme, zda se vyplní páteční Tsakalotova slova, že Řecko dosáhne do úterý dohody nezávisle na výsledku referenda.

Zdroj: The Financial Times, Bloomberg, Reuters, Yanis Varoufakis


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde