Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Včerejší překvapivý růst zásob surové ropy byl kvůli vyšším importům

Včerejší překvapivý růst zásob surové ropy byl kvůli vyšším importům

2.7.2015 15:34

Americký úřad EIA včera oznámil růst zásob surové ropy v týdnu končícím 26. června. Růst zásob byl překvapující, protože v létě je sezónně nejvyšší poptávka po rafinérských produktech, tím jsou odstávky rafinérií nejmenší, a je tedy nejvyšší objem zpracované ropy každé léto.

Zásoby rostly navzdory vyššímu zpracovaného objemu ropy než v minulém týdnu. Důvodem byly výrazně vyšší importy ropy do oblasti Mexického zálivu, kde zásoby vzrostly o více než 3 miliony barelů, ačkoliv se zde zpracovalo více ropy než v minulém týdnu. Importy ropy tak determinují změnu stavu zásob v USA. Nedávno jsme psali o tom, že americké rafinérie se blíží rekordnímu využití své kapacity (více zde). Někteří analytici upozorňují na to, že se spíše jedná o ojedinělý případ v létě, protože pokud příště budou importy ropy nižší, tak opět uvidíme pokles zásob ropy ve středečních reportech od EIA.

Zajímavý pohled je u rozdílu mezi fyzickým trhem a futures trhem ropy. Obchodníci na futures trhu se více zajímají o makroekonomické události a geopolitické riziko. Zatímco na fyzický trh se zaměřuje na odstávky ropovodů, rafinérií a vyrovnání aktuální nabídky a poptávky. Současná diskrepance mezi fyzickým trhem a futures může trvat nějakou dobu, ale nemůže trvat věčně.

Pro obchodování s ropou je tedy důležité sledovat vývoj importů do USA. Pokud importy nebudou výrazně nižší než v minulém týdnu, tak zásoby v létě budou růst navzdory rekordnímu objemu zpracované ropy v USA. Na druhé straně vyšší importy mohou být ojedinělým případem, a zásoby v USA mohou opět klesat, než začnou odstávky rafinérií na podzim.

Obchodníci zmiňují, že importy ropy jsou vyšší z Blízkého východu a z oblasti Severního moře. Již jsme informovali o tom, že ropa v oblasti Severního moře se prodává s rekordním diskontem vůči Brentu od roku 2008 a ropa z Nigérie se prodává s rekordně nižší prémií vůči Brentu od roku 2005. Agentura Reuters informovala o tom, že jsou již sjednané dodávky z Nigérie do USA, kde došlo k nahrazení ropy z Nigérie ropou z břidlic.
Právě atraktivní ceny ropy na globálním trhu motivuje rafinérie k vyšším importům ropy.

V úterý EIA rovněž informovala o produkci ropy za duben. Celková produkce ropy v dubnu dosáhla rekordních hodnot 9,7 mb/d od roku 1970 na úrovni. Ačkoliv v Severní Dakotě se produkce ropy snížila kvůli poklesu cen ropy, tak Texas a ropné plošiny v Mexickém zálivu zaznamenaly nárůst produkce ropy.

Zdroj: EIA, Reuters


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4928425,85216
USD22,8586824,12732
GBP28,5507330,13527
CHF25,0177726,40623
PLN5,662715,97699

Kompletní informace zde