Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Zásoby ropy v USA klesají, zatímco v Evropě jsou na rekordních úrovních

Zásoby ropy v USA klesají, zatímco v Evropě jsou na rekordních úrovních

29.6.2015 16:22

Objem uskladněné ropy v ropném uzlu ARA v Evropě dosáhly nových rekordů. Zásoby ropy v červnu dosáhly úrovně 60,6 mil. barelů v síti zásobníků v přístavech Amsterdam, Rotterdam a Antverpy (zkráceně ARA).

Jen v období od 3. dubna se zásoby zvýšily o 10 mil. barelů podle společnosti Genscape, která se zabývá poskytováním energetických informací.

Zásoby v ARA nejsou zdaleka tak sledované jako zásoby v USA (které každou středu poskytuje úřad EIA). V USA totiž již 8. týden zásoby klesají hlavně kvůli vysokému využití rafinérské kapacity a omezeně nižším importům.

Analytici upozorňují na to, že tyto informace nesou důležitý signál o stále trvající přesycenosti ropného trhu. Navzdory tomu, že spotřebitelé více spalují ropné produkty, tak svět na trh přináší více než 1 mb/d více ropy, než se zpracuje.

Největší ropné firmy často dodávají ropu do uzlu v ARA, kde je ropa zobchodována a obvykle poslána do evropské sítě ropovodů k rafinériím a zákazníkům v Německu, Francie a Švýcarska. Dodávky ropy obvykle pocházejí ze Severního moře a západní Afriky.

V poslední době se hlavně jedná o ropu z Afriky, kterou se příliš nedaří prodat, a je proto déle v přístavech ARA. Jedná se o například o ropu z Nigérie, když ropou z břidlic USA plně tyto dodávky nahradily.

Nejzajímavější informací je rozdíl ve změnách zásob v USA a v Evropě. Na změnu zásob v USA trh reaguje podstatně citlivěji, protože zásoby v USA se rovněž berou jako indikátor stavu břidlicového sektoru, který je hlavním důvodem, proč se ceny ropy propadly z hodnot přes 100 dolarů. Dalším důvodem je i to, že informace o amerických zásobách jsou veřejně dostupné od EIA, kdežto informace o evropských jsou dostupné pouze klientům společnosti Genscape.

Zásoby v americkém ropném uzlu Cushing klesají již několik týdnů a aktuálně jsou 56,2 mil. barelů. V březnu se často psalo o tom, že by zásobníky mohly být plné a cena ropy WTI by se mohla propadnout pod 40 dolarů. Poptávka od rafinérií byla ale tak silná, že ropu z Cushingu (stát Oklahoma) se vyplatilo dopravovat až do oblasti Mexického zálivu. Dalším důvodem byla i sezónně nižší produkce v Kanadě z ropných písků a nižší produkce ropy z břidlic, která již reagovala na nižší ceny ropy.

V Evropě jsou stále vysoké rafinérské marže, které motivují evropské rafinérie k větším nákupům ropy, a tato ropa může projít uzlem v ARA. Jedná se ale o rafinérie v západní Evropě. Společnost Unipetrol například získává ruskou ropu přes ropovody napojené z Ruska.

Obrázek níže ukazuje vývoj zásob v ropném uzlu ARA v Evropě podle společnosti Genscape.

Zdorj: Wall Street Journal


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde