Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Pegas Nonwovens: shrnutí konferenčního hovoru k výsledkům za 1Q 2015

Pegas Nonwovens: shrnutí konferenčního hovoru k výsledkům za 1Q 2015

28.5.2015 19:46, BAAPEGAS

Dnes od 17h probíhal konferenční hovor s managementem společnosti Pegas Nonwovens. Management nejprve shrnul hlavní body týkající se dnes ráno zveřejněných výsledků za 1Q 2015 a vyjádřil spokojenost s uplynulým kvartálem, když výroba se vyvíjela nad plánovanou úrovní (nebyla přerušována nějakými významnějšími odstávkami či poruchami) a objemy prodejů dosáhly meziročně obdobných úrovní (což lze hodnotit příznivě, když loňská srovnávací základna byla relativně vysoká). Část produkce směřovala na sklad, když Pegas sdělil, že v průběhu prvního letošního čtvrtletí o něco navýšil zásoby a optimalizoval tak jejich úroveň.

Byl nastíněn i očekávaný vývoj ve 2Q 2015. Management společnosti potvrdil, že od letošního března se otočil trend ve vývoji cen polymerů. Ceny se odrazily od pětiletých minim (na začátku března se průměrná cena polymerů pohybovala kolem 1150 EUR/t) a postupně stoupaly až k aktuálním cca 1450 EUR/t. Aktuálně tak odhadujeme, že průměrná cena polymerů by se mohla ve 2Q 2015 pohybovat kolem úrovní 1390 EUR/t, což je mezikvartální nárůst o cca 16 – 17 %. To hodnotíme jako poměrně razantní nárůst. Ceny polymerů (náklady na polymery tvoří cca 70 % celkových provozních nákladů společnosti) se tak v průběhu dubna a května přiblížily k maximálním úrovním dosaženým ve 3Q 2014. Tehdy byly ceny polymerů tlačeny vysokými cenami ropy, jenž se pohybovaly kolem hladiny 110 USD za barel (ropa typu Brent). Po velkém propadu z druhé poloviny loňského roku se cena ropy sice počátkem letošním roku odrazila ode dna, nicméně aktuálně se pohybuje pouze kolem úrovně 60 USD. Rostoucí trend v cenách polymerů tak byl podle našeho názoru razantnější než rostoucí trend v cenách ropy. Na konferenčním hovoru zaznělo, že evropský trh s polymery se v posledním období vyrovnával s určitými nerovnováhami, když dodavatelé polymerů zřejmě nebyly schopni pružněji reagovat na rostoucí poptávku, což vyústilo ve výše zmíněný nárůst cen. Jak jsme již nastínili v našem rozšířeném komentáři k výsledkům (a potvrdil to i management v konf. hovoru), tak provozní hospodaření bude ve 2Q 2015 negativně ovlivněno vyššími cenami polymerů a rovněž mechanismus přenesení cen by měl působit nepříznivě.

Na téma eventuální výstavby druhé egyptské linky management nesdělil nic konkrétního. Pouze bylo uvedeno, že rozhodnutí ještě nepadlo a bude učiněno ve druhé polovině letošního roku. Zhruba ve stejném duchu probíhala debata o dalších dvou důležitých otázkách letošního roku, jenž se týkají způsobu refinancování stávajícího bankovního úvěru a možného zpětného odkupu akcií. I v těchto dvou otázkách chce mít management jasno ve druhé polovině roku. Konkrétně refinancování bankovního úvěru by mohlo být, dle slov managementu, vyřešeno a oznámeno ve 3Q 2015 (možná již na konci srpna při vyhlašování výsledků za 2Q 2015). A poté by se pak měla řešit otázka případného zpětného odkupu akcií (management Pegasu má možnost a bude zvažovat případný odkup akcií, a to až do 10 % celkového počtu emitovaných akcií). To, zda Pegas nakonec bude realizovat odkup či nikoliv, bude podle našeho názoru do značné míry závislé na budoucích investičních příležitostech. Domníváme se, že pokud Pegas nakonec nerozhodne o výstavbě druhé výrobní linky v Egyptě, pak roste pravděpodobnost, že volné finanční prostředky budou investovány do zpětného odkupu.

Co se týče refinancování bankovního dluhu (rámce), tak zde by Pegas podle našeho názoru neměl mít problém, když věřitelé pravděpodobně projeví silnou poptávku financovat tuto společnost (což se již ukázalo při emisi dluhopisů v listopadu 2014). Pegas využívá pětiletého bankovního úvěrového rámce, jenž celkem činí až 180 mil. EUR a jehož splatnost končí v květnu 2016. Aktuálně Pegas čerpá z tohoto rámce cca 68 mil. EUR, měla by se tak refinancovat zhruba tato úroveň bankovního dluhu. Podle našeho názoru v podstatě existují dvě hlavní možnosti. Buď se Pegas dohodne se svými bankovními věřiteli na prodloužení výše uvedeného úvěrového rámce na cca dalších pět let a nebo je zde možnost refinancovat prostřednictvím emise dluhopisů.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde