Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > NWR: shrnutí konferenčního hovoru s managementem společnosti

NWR: shrnutí konferenčního hovoru s managementem společnosti

13.5.2015 19:00, BAANWRUK

Dnes se konal konferenční hovor s managementem společnosti NWR, konkrétně s výkonným ředitelem Markem Jelínkem.

Diskuse probíhala např. nad vývojem cash flow, které se za 1Q 2015 nevyvíjelo příznivě, když společnosti mezikvartálně poklesla hotovost o 44 mil. EUR (což bylo téměř v souladu s našimi odhady) na 84 mil. EUR. Marek Jelínek k tomu uvedl, že vývoj hotovosti se v úvodních měsících letošního roku zatím vyvíjí v souladu s celoročním plánem (rozpočtem) s tím, že NWR prozatím nemění svůj výhled na letošní hotovost, kdy cílem je mít na konci roku 2015 obdobnou výši (či mírně nižší) hotovosti jako na konci roku 2014 (byla ve výši 128 mil. EUR). Tento cíl se nám zdá (v kontextu vývoje v 1Q 2015) jako poměrně ambiciózní. Na druhou stranu je potřeba připomenout, že CAPEX většinou nikdy nebývají rovnoměrně rozložené mezi jednotlivé kvartály s tím, že 1Q 2015 byl pravděpodobně nejvíce zatížen těmito investičními výdaji. Jelínek v konferenčním hovoru potvrdil letošní plán CAPEX v rozmezí 30 – 40 mil. EUR, v dalších letošních měsících by tak kvartální CAPEX měly podle našich odhadů postupně směřovat k úrovni, resp. pod úroveň 10 mil. EUR a méně tak negativně ovlivňovat cash flow.

Další silný negativní efekt na cash flow v 1Q 2015 měly změny v pracovním kapitálu, zejména změny stavu zásob (konkrétně -19 mil. EUR), které kvůli slabým prodejům uhlí mezikvartálně vzrostly o 207 tis. tun. na 875 tis. tun (většina z nich je tvořena energetickým uhlím), a změny stavu závazků (jejich úroveň výrazněji poklesla, což mělo negativní dopad do cash flow ve výši 15 mil. EUR). V dalších letošních kvartálech NWR očekává postupnou redukci zásob s tím, že na konci roku 2015 je cílem dosáhnout úrovně, která byla dosažena na konci roku 2014 (tedy cca 670 tis. tun). Domníváme se, že je reálné, aby se prodeje uhlí odrazily z nízkých hodnot dosažených v 1Q 2015 (i z toho důvodu, že NWR dnes potvrdilo letošní prodejní cíl na úrovni 8 mil. tun uhlí). Zejména prodeje energetického uhlí by podle našich odhadů měly postupně akcelerovat s vrcholem ve 4Q, kdy se pozitivně projevuje sezónnost kvůli zvýšené poptávce uhelných elektráren před topnou sezónou. Byť přebytečné zásoby méně kvalitního energetického uhlí budou pravděpodobně prodávány za diskontní ceny (tedy za ceny nižší než je průměrná dojednaná cena na rok 2015 ve výši 52 EUR/t), tak z celkového pohledu by efekt zásob měl v dalších letošních čtvrtletích působit neutrálně až pozitivně do cash flow. Stále tak odhadujeme, že objem hotovosti by se mohl na konci roku 2015 pohybovat v rozmezí 80 – 90 mil. EUR.

Dále management NWR potvrdil celoroční cíl jednotkových těžebních nákladů ve výši cca 65 EUR/t, a to i přes to, že v 1Q 2015 tyto náklady činily 71 EUR/t (meziročně více o 7 %). Hlavním důvodem tohoto nárůstu nákladů na tunu byl meziroční pokles produkce o 20 %. V absolutním vyjádření hlavní provozní náklady téměř v souladu s naším očekáváním meziročně poklesly a NWR tak nadále potvrzuje silnou snahu o maximální úspory a efektivnost. Jelínek dnes v konferenčním hovoru potvrdil postupný nárůst produkce v dalších letošních čtvrtletích, jednotkové náklady by tak měly směřovat k úrovním 65 EUR/t.

Výkonný ředitel Marek Jelínek dnes rovněž sdělil, že NWR je v rané fázi vyjednávání s potenciálními investory o refinancování super seniorního úvěru, jehož objem činí 35 mil. EUR a jehož splatnost je v roce 2016 (tento úvěr NWR získalo loni v rámci kapitálové restrukturalizace). O výsledku vyjednávání bude NWR informovat. Z hlediska budoucího vývoje cash flow by podle našeho názoru bylo příznivější, kdyby se společnosti podařilo úvěr refinancovat. Refinancování by dalo i určitý signál, že věřitelé (investoři) nadále věří v udržitelné hospodaření společnosti. Naopak nedohoda na refinancování by podle našeho názoru znamenala citelnější zásah do vývoje cash flow. Super seniorní úvěr je jediným významnějším dluhovým závazkem splatným v blízké budoucnosti. Splatnost ostatních dluhových závazků je buď rozložena do delšího časového pásma (jako v případě úvěru ECA – postupné nabíhání splátek od druhé poloviny roku 2016 až do roku 2022) nebo je posunuta až do delšího časového horizontu (to je případ zajištěného dluhopisu v objemu 300 mil. EUR, jehož splatnost je v roce 2020).

Jak jsme již dříve uváděli v našich komentářích, hospodaření NWR bude i v dalších kvartálech pod silným tlakem velmi obtížných tržních podmínek. Na letošní rok ještě předpokládáme dostatečný hotovostní polštář. Rok 2016 však podle našeho názoru opět přináší řadu otazníků a nejistot. NWR bude potřebovat alespoň částečné oživení cen uhlí, zejména cen koksovatelného uhlí.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde