Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > TradeFio - nákup 100 ks akcií Intelu (INTC)

TradeFio - nákup 100 ks akcií Intelu (INTC)

25.3.2015 16:58, INTC

Sázka na nadále silný fundament společnosti i po sníženém výhledu pro 1Q , který poslal akcie na letošní minimální hodnoty. U hranice 30 USD začínáme budovat pozici.

K dnešnímu dni zařazujeme do modelového portfolia TradeFio akcie polovodičového gigantu, společnosti Intel. Na ceně 30,12 USD bylo nakoupeno 100 ks akcií. Intel patří k předním globálním hráčům v technologickém sektoru. Firma dominuje na poli procesorů do osobních počítačů. Velmi dobrých výsledků dosahuje rovněž jejich divize Data center, která vykazuje v rámci společnosti nejsilnější růsty. Intelu se naopak nedaří více proniknout do rychle rostoucího sektoru chytrých telefonů a tabletů. Rok 2014 byl z pohledu firmy velmi úspěšným, když dosáhla historicky nejvyšších tržeb ve výši téměř 56 mld. USD. Firma operuje s nadprůměrnou hrubou marží, která dosáhla za uplynulý rok 63,7%. Po úspěšném roce došlo k opětovnému navýšení již tak štědré dividendy. Velmi dobré hospodaření se odrazilo i na růstu akcií na trhu, když Intel byl v loňském roce s růstem o 40% nejsilnějším titulem z báze indexu Dow Jones.

Z cen v blízkosti 38 USD, kde se titul pohyboval v průběhu prosince loňského roku, kurz postupně vyklesal a ztratil téměř 20% své hodnoty. Svoji roli sehrálo jak vybírání zisků po výrazném růstu, tak nejistota globálních firem v kontextu výrazně posilujícího dolaru. Pokles vyvrcholil v první polovině března po oznámení o sníženém výhledu pro 1Q. Vedení místo tržeb na úrovni 13,7 mld. USD (plus/mínus 500 mil. USD) nyní očekává tržby 12,8 mld. USD (plus/mínus 300 mil. USD). Jako hlavní důvod udává slabší podnikovou poptávku po PC. Výhled pro marže byl zachován. Firma reportuje své hospodaření v polovině dubna. Domníváme se, že celoroční cíle nebudou výrazněji dotčeny a firma bude akcentovat silnější druhou polovinu roku. V průběhu roku lze očekávat informace o uplatnění nových produktů v segmentu chytrých telefonů a tabletů. Slabší PC segment by měl být dostatečně kompenzován silným růstem v divizi data center. Trh v posledních týdnech spekuloval o spolupráci s Apple na dodávkách LTE modemů. Domníváme se, že nadále silné fundamenty převáží nad dílčí slabostí PC trhu a nejistotou ohledně dopadů silného dolaru a titul se v průběhu roku vrátí na vyšší úrovně.

 

zdroj: Bloomberg

Ke vstupu do pozice využíváme dnešního poklesu, který přišel po slabších datech ohledně objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. Pokles zaznamenala i oblast počítačů, na což negativně reagují jak společnosti z polovodičového sektoru, tak samotní výrobci počítačů. Pozici na hranici 30 USD považujeme za úvodní, o dalším navýšení budeme rozhodovat po reportu kvartálních čísel. S případným poklesem pod hranici 30 USD jsme připraveni pozici navýšit. V rámci letošního roku předpokládáme návrat kurzu minimálně do pásma 34-36 USD.

 

Historie předchozích operací a základní popis TradeFio naleznete zde.

 


Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5711625,93484
USD23,0552324,33477
GBP28,7049530,29805
CHF25,3009126,70509
PLN5,682125,99748

Kompletní informace zde