Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Americké akcie končí týden v dobré náladě

Americké akcie končí týden v dobré náladě

20.3.2015 17:07, NKE, DIA, KBH, LEN, TIF*, ADS, PNDZY*, GSIK5

Již od úvodu dnešního obchodování si připisují US indexy velmi solidní zisky a znovu se dostávají do těsné blízkosti historických maxim. Největší procentní přírůstek zaznamenává index Dow Jones (+1 %), Nasdaq (+0,8%) se po 14 dnech vyšplhal znovu nad hranici 5 000 bodů a stanovuje dokonce nová 15letá maxima.

Podobně jako v Evropě panuje v závěru týdne dobrá nálada také na zámořských trzích a vše nasvědčuje tomu, že hlavní indexy přeruší sérii tří klesajících týdnů za sebou. Převaha nákupních pokynů je dnes k vidění v důsledku oslabujícího dolaru a středečního holubičího komentáře představitelů FEDu k další měnové politice. Dochází také k rebalanci v indexu S&P 500. Významný růst cen ropy (WTI přidává téměř 5%) žene vzhůru celý energetický sektor, který posiluje o 1,7%. Nejslabší je naopak defenzivní odvětví utilit (+0,4%).

Po uzavření včerejšího obchodování představila výsledky světová jednička v segmentu sportovního oblečení a vybavení, americký Nike (NKE). Firma, jež je součástí velmi sledovaného indexu Dow Jones Industrial Average (DIA), zveřejněnými kvartálními čísly investory potěšila a akcie posilují o 4,6%. Nike překonal ziskové odhady trhu a navzdory silnému dolaru dosáhl velmi solidních tržeb. Evropský konkurent a dvojka globálního sportovního trhu, německý Adidas (ADS), zdaleka tak příznivá zisková čísla v poslední době nezaznamenává a akcionáři společnosti tak budou velmi pečlivě sledovat v závěru příštího týdne představení strategického plánu firmy do roku 2020.

Hospodářské výsledky představil také americký výrobce a prodejce šperků Tiffany & Co (TIF), pro kterého byl negativní dopad posilujícího dolaru velmi výrazný a firma dosaženými výsledky zklamala. V důsledku těchto zpráv titul i přes dnešní pozitivní tržní sentiment ztrácí na burze v New Yorku více než 3%. Naopak dánská konkurenční firma Pandora AS, která naopak prožila rekordně dobrý závěr roku, si v rámci amerického ADR (PNDZY) připisuje 1,3% a dohání tak ztráty způsobené čistě měnovými vlivy. Na dánské burze se titul totiž obchoduje v podstatě po celý březen v blízkosti historických maxim, ale v zámoří výkonnost zaostávala právě především v důsledku posilujícího dolaru.

Ze stavebního sektoru představily dobré kvartální výsledky společnosti Lennar (LEN) a KB Home (KBH) a jejich akcie reagují růstem o 3,8%, respektive 8,4%. V závěru týdne se daří také stříbru, jehož květnový kontrakt (GSIK5) roste o 3,7%.


Tomáš Plundra, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5697025,93330
USD22,9686324,24337
GBP28,5779830,16402
CHF25,1656726,56233
PLN5,674975,98993

Kompletní informace zde