Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Ropné firmy v USA vyčkávají s dokončením ropných pump, což může oddálit zotavení cen ropy

Ropné firmy v USA vyčkávají s dokončením ropných pump, což může oddálit zotavení cen ropy

16.3.2015 16:07

Podle amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) by v Severní Dakotě příští měsíc mohlo dojít k poklesu produkce ropy, zatímco v Texasu se počítá prozatím s růstem. V dubnu/květnu končí období oprav a údržby amerických rafinérií, což zvýší poptávku po surové ropě. Podle investičních bank včetně Citigroup by letos ve 2Q mohlo dojít k obratu v ceně ropy.

Ačkoliv došlo k významné redukci kapitálových výdajů, tak ropné firmy nadále investují do těžby ropy. Nicméně u břidlicové těžby v USA před dokončením ropných pump se příprava na těžbu ropy zastaví. Důvodem je, že firmy vyčkávají na růst cen ropy, a poté se pravděpodobně opět zvýší její produkce. Nové pumpy se staví při lepší technologické úrovni, takže jsou efektivnější než stávající nebo již odstavené.

Těžba ropy z břidlic se skládá ze dvou procesů. Nejdříve se provrtá díra do země k břidlicovým vrstvám, poté dojde k  frakování, při kterém se do země dostává velké množství vody s pískem a chemikáliemi. Dnes dochází k tomu, že se vrtá, ale frakování se odkládá. Vžil se nový termín „fracklog“, jedná se o spojení slov backlog a fracking.

Contango je stav, kdy budoucí ceny komodity jsou vyšší než spotová cena. Tradeři využívají této situace, kdy kupují ropu na spotovém trhu a uskladňují v tankerech a zásobnících. Firmy se v podstatě chovají podobně jako zmínění tradeři. Firmy totiž ropu již vlastní a „skladují“ ji v zemi. Při obchodování s ropou je vhodné sledovat hlavně zásoby v Cushingu, které by se mohly stávajícím tempem naplnit za dva měsíce. Pracovní kapacita zásobníků je přibližně 71 mil. barelů, přičemž podle EIA činily zásoby v týdnu končícím 6. března přes 51,5 mil. barelů. V minulém týdnu se zásoby v Cushingu zvýšily o 2,3 mil. barelů. Zásobníky v Cushingu fungují jako ropný uzel a jako vypořádání dodávek futures kontraktů ropy WTI. Podle agentury Reuters citující společnost Genscape se zásoby v minulém týdnu zvýšily o 3,1 mil. barelů.

Podle konzultantské společnosti Wood Mackenzie a RBC Capital Markets je na území USA více než 3000 pump, které čekají na dokončení. Podle některých analytiků tento jev může výrazně oddálit stabilní růst cen ropy, protože nedokončené pumpy se nachází v produktivních oblastech.
Těžba ropy z břidlic má jednu negativní vlastnost, a tou je výrazný pokles produkce po několika měsících těžby. Většina ropy se vytěží do 12 měsíců (v některých místech do 24 měsíců), poté denní produkce může dosahovat třetiny produkce na začátku.
Proto dává smysl, aby firmy s těžbou počkaly, až se ceny zvednou. Je možné, že po růstu cen, firmy zahedgují produkci, poté pumpy dokončí a opět zvýší nabídku ropy v USA. Podle konzultantské společnosti Baker & O´Brien by dokončení nemělo trvat déle než tři měsíce. Analytik Mike Wittner ze Societe Generale uvedl, že fracklog je jedním z důvodů, proč proces zotavení cen ropy může trvat delší dobu.

Zdroj: Bloomberg

 

Zdroj: Bloomberg


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5711625,93484
USD23,0552324,33477
GBP28,7049530,29805
CHF25,3009126,70509
PLN5,682125,99748

Kompletní informace zde