Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Dohoda Express Scripts a Abbvie na nižší ceně léku proti žloutence C může snížit ceny na celém trhu

Dohoda Express Scripts a Abbvie na nižší ceně léku proti žloutence C může snížit ceny na celém trhu

23.12.2014 15:31, ESRX*, GILD, CVS, ABBV

Dohoda mezi správcem léčebných výloh Express Scripts a farmaceutickou společností Abbvie o nižší ceně léčiva proti žloutence typu C výměnou za exkluzivitu může přinutit Gilead a ostatní farmaceutické společnosti ke snížení cen konkurenčních léčiv a podobným dohodám s dalšími správci léčebných výloh.

Společnosti Express Scripts a Abbvie včera oznámily uzavření dohody o exkluzitivě léku Viekira Pak pro pacienty s nejčastějším genotypem 1 žloutenky typu C výměnou za nezveřejněnou nižší cenu léčiva.

John Kreger, analytik ve společnosti William Blair & Co., považuje za nejpravděpodobnější, že Gilead uzavře podobnou dohodnu s CVS Health, dvojkou na trhu. David Lassen, vrcholový manažer společnosti Prime Therapeutics, uvedl, že má jeho společnost o podobnou dohodu zájem a výsledek aktivního jednání s farmaceutickými společnostmi představí v půlce ledna.

Dohoda mezi Express Scripts a Abbvie umožní předepisovat léčivo proti žloutence C levněji. Svazuje však ruce lékařům, pokud by došli k závěru, že by konkurenční léčiva byla vhodnější nebo praktičtější.

Podle Johnatana Fenkela, ředitele centra pro léčbu žloutenky typu C v Nemocnici University Thomase Jeffersona ve Philadelphii se jedná o krok zpět, protože dohoda nutí lékaře předepisovat více léčiv a potýkat se s více vedlejšími efekty a interakcemi léků, i když by mohli dosáhnout stejného efektu jednou tabletou denně.

Na druhou stranu léčiva od konkurenční společnosti Gilead, jsou tak drahá, že je řada pojišťoven odmítá proplácet úplně nebo je proplácí pouze pacientům s pokročilým stadiem nemoci. Léčivo Viekira Pak bude dostupné k předepsání pacientům ve všech stadiích.

Podle Fenkela hrozí, že u pacientů, kteří nezvládnou užívat Viekira Pak ve správném režimu, se vyvine rezistence vůči účinné látce, která je u léčiv Abbvie a Gilead podobná. Abbvie tento problém řeší designem balení léčiva.

Podle informací amerického Ministerstva práce trhu správců léčebných výloh (PBM – Pharmacy Benefit Managers) podle tržeb dominuje společnost Express Scripts s 33% podílem. CVS Health (dříve CVS Caremark) má podíl 26 %, OptumRx 12 %, společnosti Prime Therapeutics, Catamaran a Humana mají každá 5% podíl.

Recenzovaný odborný časopis American Family Physician uvádí, že 72 % pacientů se žloutenkou typu C ve Spojených státech trpí žloutenkou s genotypem 1. 16 až 19 % pacientů trpí genotypem 2, 8 až 10 % genotypem 3 a 1 až 2 % pacientů dalšími genotypy žloutenky C.

Akcie Gilead (GILD) na zprávu o dohodě mezi Express Scripst a Abbvie zareagovaly poklesem o 14,34 %, nejvýraznějším jednodenním poklesem od roku 2001. Společnost Express Scripts (ESRX) si připsala 1,69 %, Abbvie (ABBV) odevzdala 1,09 %. Společnost CVS Health (CVS) uzavřela výše o 1,47 %.

Zdroj: Bloomberg, United States Department of Labor, American Family Physician


Jan Tománek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5833325,94767
USD23,0931824,37482
GBP28,7161430,30986
CHF25,4162126,82679
PLN5,663685,97802

Kompletní informace zde