Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Čekání na pokles produkce ropy z břidlic

Čekání na pokles produkce ropy z břidlic

9.12.2014 12:13

Obchodníci s ropou by měli v příštích měsících sledovat objem těžební aktivity z břidlic. Na konci listopadu se kartel OPEC rozhodl (respektive klíčový člen Saudská Arábie) nesnížit produkci ropy, tím defacto kartel přenechal ceny ropy tržním vlivům. Vzhledem k tomu, že těžařské firmy v USA těžící ropu z břidlic mají vysoké náklady, tak je klíčové zjistit, zda nedochází k poklesu těžby nebo alespoň ke zpomalení růstu produkce.

V USA je řada břidličných formací, ze kterých lze těžit ropu. Nicméně tři formace mohou za téměř celý růst produkce ropy v USA a jsou zde dvě třetiny ropných vrtů. Bakken/Three Forks v Severní Dakotě, Eagle Ford a Permian Basin v Texasu. Propad cen ropy by měl na tyto formace působit relativně méně než na jiné.

Těžební aktivitu lze sledovat v Severní Dakotě dokonce online. Úřad pro nerostné suroviny v Severní Dakotě regulující těžbu ropy a plynu zveřejňuje podrobné údaje o těžebních povoleních v denních zprávách. Webové stránky úřadu jsou www.dmr.nd.gov. Úřad rovněž zveřejňuje podrobné měsíční údaje o počtu vrtů a denní produkci.

Analytik pracující pro agenturu Reuters John Kemp na základě údajů o počtu vrtů, denní produkci a cen ropy prezentuje svou analýzu současného vývoje ropy a predikce do budoucna. V souboru http://fingfx.thomsonreuters.com/2014/12/05/152344c9ba.pdf ukazuje vývoj produkce na několika grafech.

Navzdory propadu cen ropy od poloviny června se objem těžební aktivity, měřeno podle počtu žádostí o nové povolení, nesnížil ani nezpomalil. Firmy zaměřující se na průzkum a produkci ropy za říjen podaly 328 nových žádostí, což je druhý nejvyšší počet. Dochází tedy k závěru, že propad cen ropy prozatím neměl dopad na rozhodování firem v žádostech o povolení k novým vrtům v Severní Dakotě.

Continental Resources, jeden z největších a nejstarších producentů ropy ve formaci Bakken, v listopadu oznámil, že plánuje zachovat současnou úroveň těžební aktivity. Nicméně firma rovněž uvedla, že odloží zvýšení plánových investic v roce 2015, což má snížit kapitálové výdaje o 600 mil. dolarů. S rostoucí efektivitou těžby se snižují náklady na těžbu ropy. Pokles cen ropy navíc nutí firmy lépe řídit vlastní náklady, a tím i snižovat hranici ziskovosti.

Producenti ropy ve formaci Bakken prodávají ropu za výrazně méně, než na jakých úrovních jsou mezinárodní benchmark Brent nebo americká WTI. Ceny se pohybují v průměru pod 59 dolarů za barel. Ceny jsou nižší kvůli nižším nákladům na dopravu ropy do rafinérií a omezeně i zákazu exportu surové ropy z USA.

Analytik John Kemp uzavírá analýzu, že není možné s jistotou určit cenu ropy, kdy je ohrožena ziskovost firem těžící ropu z břidlic. Nicméně na základě údajů odhaduje hranici kolem 50 dolarů.

Pokud by ceny zůstaly 6 měsíců na úrovni 50 dolarů, tak by se růst produkce pravděpodobně zpomalil, nicméně objem produkce by se snížit nemusel.

Zdroj: Reuters


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde