Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Volný obchod s ropou je v zájmu USA

Volný obchod s ropou je v zájmu USA

1.10.2014 13:01

Americkým ropným rafinériím v posledním desetiletí volný obchod velmi prospěl. Přesto je zde velmi silná protekcionistická lobby. Podle amerického úřadu pro energetické informace (EIA) domácí spotřeba v USA ropných produktů klesla o 2 mil. barelů denně mezi lety 2005 a 2013. Rafinérie pokles domácí spotřeby nahradily rostoucím exportem petrochemických produktů a jiných rafinérských kapalin.

Produkce, zisky a pracovní místa v amerických rafinériích jsou podpořeny exportem do Evropy, Latinské Ameriky a Asie. Bez exportů a kvůli klesající poptávce domácností po benzínu, dieselu a topného oleje by se mnoho rafinérií muselo uzavřít.

Několik větších producentů ropy z břidlic lobbují za odstranění zákonů, které omezují export ropy. Většina rafinérií souhlasila, že volný obchod by se měl týkat i nezpracované ropy. Nicméně některé rafinérie zaměřené na domácí trh se zformovaly do lobbystické skupiny, která usiluje o pokračování restrikcí.

Zákaz exportu ropy byl původně zaveden v roce 1973 v reakci na embargo ropy arabskými státy kvůli nesouhlasu s americkou podporou Izraele. Zastánci amerického zákazu argumentovali zajištěním dostatečných rezerv pro americké spotřebitele po poklesu dodávek ze států jako Saudská Arábie, Kuvajt, Katar, Egypt, Sýrie nebo Irák. Původní záměr zákazu ale v 21. století již není aktuální, protože se změnily mezinárodní vztahy.

Protekcionisté nyní říkají, že povolení exportu zvýší ceny benzínu pro americké spotřebitele. Nicméně když je dovoleno exportovat finální produkty z ropy, proč se stále omezuje export surové ropy?
Povolení exportů surové ropy by nemělo výrazně zvýšit cenu finálních produktů, jako je benzín nebo topný olej pro americké firmy nebo spotřebitele. Americké ceny pro paliva se určují na globálních trzích. Rafinérie v USA nyní exportují více než 1 mil. barelů destilátů, 0,5 mil. barelů benzínu a 200 tis. barelů paliva pro tryskové motory denně. Díky arbitráži Američané platí podobnou cenu za paliva jako v zahraničí (bez daní a dalších poplatků). Což neznamená, že by zrušení zákazu exportu surové ropy neměl dopad na ceny, ale měl by být malý.

Hlavní efekt zákazu exportu je transfer zisků od domácích producentů k rafinériím. Což je způsobeno výrazným poklesem ceny surové ropy v USA. Restrikce zvýšily zisky rafinériím bez snížení ceny paliv pro spotřebitele.
Podle amerického statistického úřadu pro trh práce je v rafinériích přímo zaměstnáno kolem 76 tis. zaměstnanců, zatímco v těžbě ropy a plynu je zaměstnáno více než 210 tis. Rafinérie vytvořily 10 tis. nových pracovních míst za poslední desetiletí, přičemž v produkci ropy a plynu bylo vytvořeno téměř 100 tis. S rozvojem technologií na těžbu břidlicového plynu a ropy z břidlic toto číslo bude nadále růst.

Díky břidlicové revoluci mají USA silnou komparativní výhodu v produkci ropy a plynu a měly by se zaměřit na maximalizaci produkce a zaměstnanosti. Zákaz exportu ropy slouží hlavně majitelům rafinérií, které jsou zaměřené na domácí trh.

Z hlediska strategických zájmů Američanů je rovněž vhodné maximalizovat export ropy. Spojenci Američanů tak budou mít stabilnější dodávky ropy a plynu a sníží se vliv zemí, které nemají shodné zájmy jako USA.

Větší exporty USA rovněž snižují globální volatilitu v cenách ropy.

Zdroj: Reuters


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde