Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Politika Energiewende a nárůst spalování uhlí při výrobě elektřiny

Politika Energiewende a nárůst spalování uhlí při výrobě elektřiny

23.9.2014 16:12

Cílem politiky Energiewende v Německu bylo snížit vyprodukované emise a bojovat tak proti globálnímu oteplování. Vzhledem k tomu, že Německo před zavedením této politiky vyprodukovalo méně emisí než nyní, tak se zdá, že tato politika potřebuje určité změny. Uhlí, zdroj nejvíce zatěžující životní prostředí, se v loňském roce v Německu podílelo až 45 procenty, což je nejvyšší úroveň od roku 2007. Mezi lety 2005 až 2010 emise z elektráren sice klesaly každým rokem o 1 %, ale od roku 2011 o 1 % rostou.

V Německu se již uzavřelo 8 jaderných elektráren v návaznosti na havárii v japonské Fukušimě, přitom výroba z jaderných zdrojů je velice stabilní a produkuje nízké emise. Zbylých 17 elektráren německá vláda plánuje uzavřít do roku 2022.
Větrné a solární elektrárny jsou naopak nestabilní, což zatěžuje přenosovou soustavu. S poklesem stabilních zdrojů a růstem nestabilních roste riziko výpadku elektřiny (blackout), což přináší podstatnou otázku zajištění stabilních dodávek elektřiny.

Odchylky ve výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů lze vyrovnávat zdroji, u kterých se dá snadno regulovat výroba elektřiny, a to je uhlí a plyn. Plyn se ale kvůli poklesu ceny silové elektřiny stal nerentabilním zdrojem. Energetické firmy v Německu spalováním uhlí vydělávají přibližně 5 eur z jedné MWh, zatímco výrobou elektřiny z plynu prodělávají 17 eur. Přičemž plyn generuje přibližně o polovinu méně emisí než uhlí. Průměrné využití paroplynových elektráren v Německu od roku 2010 kleslo o 31 %. V roce 2013 paroplynová elektrárna byla v provozu v průměru 2 306 hodin, v roce 2010 to bylo 3 333 hodin. Při nízkých cenách emisních povolenek (aktuálně 5,87 eura) se bez dotací vyplatí vyrábět elektřinu pouze z uhlí, které je ale neekologické. Výroba elektřina z jaderných elektráren je sice rentabilní, ale pouze u již postavených elektráren.

Zatímco převis nabídky elektřiny na trhu stlačuje cenu silové elektřiny níže, účty za spotřebu elektřiny včetně poplatků za obnovitelné zdroje se zvyšují. Podle Eurostatu je cena elektřiny pro zákazníky v Německu druhá nejvyšší v EU, jen Dánové platí za elektřinu více.
Poplatky za obnovitelné zdroje dosáhly mezi lety 2000 až 2013 úrovně 106 mld. eur. Vzhledem k rostoucí nevole spotřebitelů v Německu platit stále větší účty za elektřinu, minulý měsíc německá vláda rozhodla o snížení subvencí na obnovitelné zdroje o 29 % na průměrnou cenu 120 eur za MWh.

Silová elektřina na příští rok se prodává za 34,90 eura, což je o 59 % méně než v roce 2008, kdy ceny byly na svém vrcholu.

Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny se blíží 30 procentům, ale zbývajících 70 % je k životnímu prostředí stále více zatěžující. Je otázka, zda Němci dokáží vypnout zbytek jaderných elektráren a zároveň snížit podíl (v současné době snížit nárůst) využívání uhlí při výrobě elektřiny. V případě vypnutí zbylých jaderných elektráren, pokračování rozvoje obnovitelných zdrojů lze očekávat další nárůst podílu spalování uhlí při výrobě elektřiny. Možností jak omezit využívání uhlí je zvýšení cen emisních povolenek, které nejvíce cenově zatěžují právě uhlí. Dostatečným zdražením emisních povolenek by se náklady na výrobu elektřiny z uhlí dostaly na takovou úroveň, kdy by se plyn mohl stát opět palivem, které je konkurenceschopné. Problém je, že emisní povolenky by zdražily cenu elektřiny a zákazníci by museli platit vysoké poplatky za obnovitelné zdroje a navíc vysokou cenu emisních povolenek, která by byla započtena v ceně silové elektřiny.

Zdroj: Bloomberg


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde