Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Čína omezí produkci uhlí v největších těžařských společnostech, aby zvýšila ceny uhlí

Čína omezí produkci uhlí v největších těžařských společnostech, aby zvýšila ceny uhlí

12.9.2014 16:29

Konzultantská společnost v Šanghaji ICIS-C1 Energy očekává růst cen uhlí v Číně až o 10 % ve 4Q díky poklesu produkce a vládních plánů na omezení nekvalitního uhlí z importu. Čína spotřebovává nejvíce uhlí na světě, zrovna tak i produkuje nejvíce emisí plynů, které zatěžují životní prostředí. Čínská vláda proto hledá způsob, jak produkci snížit při udržení ekonomického růstu.
Podle China Coal Industry Association po propadu globálních cen uhlí je 70 procent těžařů v Číně neziskových a polovina zpožďuje výplatu mezd nebo snižuje jejich výši.

Vláda nastavila určité omezení pro těžaře a zavedla rovněž pokuty, pokud těžaři omezení poruší. Podle China Coal Transport and Distribution Association by vláda měla „brzy“ zveřejnit regulace ohledně zákazů importů uhlí s vysokým obsahem popela a síry. Pokles by mohl činit až 80 mil. tun respektive 25 % současných dodávek ze zámoří.

Čínská energetika je na uhlí závislá z 65 %. V roce 2011 Čína vytěžila 3,52 mld. tun, což bylo téměř 50 % světové produkce. Zatímco vláda se snaží oživit průmysl, hledá také způsob jak snížit závislost na uhlí, které zvyšuje úrovně smogu v Šanghaji a Pekingu. Mimo jiné těžba uhlí je spojena se sociálními nepokoji v některých částech Číny.

Podle průzkumu agentury Bloomberg se očekává ekonomický růst v Číně na úrovni 7,4 %, což je nejslabší růst od roku 1990. Pokles domácí poptávky tlačí ceny uhlí dolů.
Expert na energetiku z investiční skupiny CLSA uvedl, že by snížení produkce uhlí v Číně mohl zastavit propad cen uhlí, nicméně stále bude přebytek kapacity.
Druhý největší producent uhlí v Číně China Coal Energy snížil výhled produkce na letošní rok o 10 %. Shenhua Group, který je největší čínský producent, sníží dodávky o 50 mil. tun, což je 11% pokles.
Analytik z North Square Blue Oak (společnost zaměřující se na výzkum čínské ekonomiky) oznámil, že čínská vláda nemá jinou možnost, než zavést omezení nabídky uhlí, aby podpořila jeho cenu. Dále uvedl, že pokles produkce uhlí o 300 mil. tun v letošním roce by mohl zastavit pokles cen uhlí.

Ceny uhlí se globálně propadly kvůli přesycení trhu a oslabení globální ekonomického růstu. Významný dopad měla těžba břidlicového plynu v USA, která stlačila cenu plynu na čtvrtinu, a tím se plyn v USA stal velmi dobrým substitutem pro uhlí.

Zdroj: Bloomberg


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4928425,85216
USD22,8586824,12732
GBP28,5507330,13527
CHF25,0177726,40623
PLN5,662715,97699

Kompletní informace zde