Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Profit warning Erste Group, ztráta za rok 2014 až 1,6 mld. EUR.

Profit warning Erste Group, ztráta za rok 2014 až 1,6 mld. EUR.

4.7.2014 08:35, BAAERBAG

Ve včerejších večerních hodinách po závěru obchodování zveřejnila Erste Group ve svém tiskovém prohlášení značně revidovaný aktualizovaný výhled pro rok 2014. V důsledku výrazně vyšších nákladů rizik v souvislosti s vývojem svých aktiv v Maďarsku a Rumunsku očekává Erste Group za rok 2014 rekordní ztrátu ve výši 1,4 – 1,6 mld. EUR. Rovněž provozní výsledky Erste Group budou mírně slabší v porovnání s původním (již tak skromným) výhledem společnosti, který počítal se stagnací na úrovni provozního zisku.

Ve svém revidovaném výhledu pro rok 2014 očekává Erste náklady rizika na úrovni 2,4 mld. EUR jako výsledek vyšší tvorby rezerv a opravných položek v Maďarsku a Rumunsku. To představuje nárůst o 40 % oproti původnímu odhadu ve výši 1,7 mld. EUR.


Na maďarském bankovním trhu vlastní Erste druhou největší banku po maďarské OTP Bank, rumunská divize Erste je pak na tamním trhu největší retailovou bankou.


Vyšší náklady rizika v Maďarsku jsou vyústěním dlouhodobé ságy maďarských úvěrů poskytnutých domácnostem v cizích měnách (švýcarský frank, euro). V Maďarsku dnes tamější vláda schvaluje zákon, jehož výsledkem bude refundace některých poplatků a úroků u poskytnutých úvěrů v cizích měnách. Schvalovaný zákon předložila maďarská vláda v návaznosti na dvě dřívější rozhodnutí maďarského nejvyššího soudu. Ten nejprve rozhodl, že lze v odůvodněných případech zpětně měnit podmínky dříve poskytnutých úvěrů a později definoval jako neoprávněné jednání bank používání spreadu, kdy pro přepočet splátek a jistiny použili banky jiný kurz forintu nebo jednostranně změnily podmínky úvěrové smlouvy. Opatření by se dle draftu zákona měla týkat téměř všech půjček maďarských domácností poskytnutých v cizích měnách a retroaktivita by měla dosahovat 10 let.


Zvýšení rezerv a opravných položek v Rumunsku souvisí dle prohlášení Erste se snahou tamní centrální banky o omezení nebonitních úvěrů v rumunském bankovním systému. Komerční banky v Rumunsku jsou pod tlakem tamější centrální banky, která požaduje „vyčištění" rozvah tamějších bank o špatné úvěry jako součást testů kvality aktiv ze strany ECB. V důsledku vyšší tvorby rezerv v Rumunsku bude Erste provádět test na snížení hodnoty nehmotného majetku souvisejícího s rumunskou divizí (goodwill, značka, vztahy se zákazníky, jehož výsledkem může dle Erste být plný odpis těchto nehmotných aktiv v celkové výši 800 mil. EUR.


Dřívější výhled Erste Group pro výkonnost banky na provozní úrovni byl rovněž mírně revidován. Erste ve svém původním výhledu pro letošní rok očekávala stabilní provozní zisk na úrovni roku 2013. Nyní připustila, že s ohledem na slabší provozní výsledky Rumunska a Maďarska očekává mírný pokles provozního zisku.


Výsledkem výše uvedených okolností je prognózovaná rekordní ztráta rakouské bankovní skupiny na úrovni 1,4 - 1,6 mld. EUR. Erste by měla ke konci roku dosáhnout ukazatele kapitálové přiměřenosti CET1 ve výši 10 %. Rakouská banka deklarovala, že očekávaná kapitálová pozice banky se obejde bez nutnosti emitovat nové akcie.


Kompletní výhled pro letošní rok poskytne management společnosti při prezentaci výsledků za první pololetí 2014, který se uskuteční 31. 7. 2014.


S výrazně negativními zprávami na sebe nenechaly dlouho čekat snižující se investiční doporučení i cílové ceny. Investiční banka J.P. Morgan snížil svou cílovou cenu pro Erste na 577 Kč z dřívějších 823 Kč a snížila své investiční doporučení na „držet" z dřívějšího „akumulovat". Akcie Erste Group se dočkaly dnes ráno rovněž nižšího investičního doporučení od Barclays, která přišla s cílovou cenou 588 Kč.


Výše uvedené zprávy vnímáme výrazně negativně. Na akciovém titulu Erste se dá dnes od počátku obchodování očekávat výrazný prodejní tlak a akcie Erste si pravděpodobně ještě dnes otestuje hranici 600 Kč.


Michal Křikava, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde