Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > TradeFio – částečná redukce pozice v Arch Coal

TradeFio – částečná redukce pozice v Arch Coal

30.5.2014 17:27, ACI*

Snížení pozice před blížícím se rozhodnutím, resp. představením obamovy administrativy - skrze Agenturu pro ochranu životního prostředí (EPA) – návrhu regulace emisí skleníkových plynů pro znečišťovatele, tj. provozovatele uhelných a plynových elektráren s implikacemi pro dodavatele těchto komodit. Přestože jde o dlouhodobě diskutovaný plán s pokračujícím dolaďováním parametrů v dalších čtvrtletích s nutností schválení v Kongresu, oficiální představení návrhu může i přes předchozí korekci (zadluženějších) uhelných společností vyvolat napětí mezi investory vzhledem k blížícímu se vstoupení v platnost (předpokládá se již v příštím roce), dojde-li ke schválení tohoto návrhu.

K dnešnímu dni jsme v rámci modelového TradeFia snížili pozici na polovinu v americké uhelné společnosti Arch Coal (ACI). Na ceně 3,56 USD jsme prodali 450 ks. Přestože trh s uhlím zažívá od začátku roku na americkém trhu oživení, podpořené vyšší cenou zemního plynu („konkurent" uhlí při rozhodování elektrárenských společností o výrobě elektřiny) i tuhou zimou, která pomohla výrazně snížit zásoby příslušných komodit, akcie společností se slabší rozvahou (WLT, ACI, BTU) zaznamenaly v uplynulých týdnech citelné ztráty, a to pravděpodobně i v důsledky nadcházejícího oznámení. Naopak finančně silnější společnosti (např. CNX) výrazný pokles neregistrovaly.

Přestože se můžeme domnívat, že negativní konsekvence jsou již v ceně akcie započítány, oficiální představení návrhu může posunout titul pod aktuální silné podpůrné úrovně s možnou eskalací nervozity investorů s dopadem na zvýšenou volatilitu titulu. Vzhledem k tomu, že uhelný sektor (energetické uhlí) v USA nadále registruje oživení, dnešním krokem posilujeme naší flexibilitu s možnou akumulací pozice, dojde-li k nepřiměřené reakci trhu. Dále ale příslušnému odvětví i společnosti věříme a proto ponecháváme jádrovou pozici v modelovém portfoliu.


Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5940325,95897
USD22,9851724,26083
GBP28,6052230,19278
CHF25,2542126,65579
PLN5,704556,02115

Kompletní informace zde