Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Siemens připravuje nabídku pro Alstom, vetší šanci má ale GE

Siemens připravuje nabídku pro Alstom, vetší šanci má ale GE

28.5.2014 13:24, GE*, SIE

Siemens připravuje oficiální nabídku pro společnost Alstom, zároveň se snaží přesvědčit vládu, aby přistoupila na plán vytvoření dvou evropských lídrů v elektrárenském a vlakovém průmyslu. Proti tomuto postupu bojuje General Electric, který má o aktiva Alstomu rovněž zájem.

Manažeři Siemensu a GE jednali s francouzskými ministry týdny za zavřenými dveřmi. Ředitel Siemens France Christophe de Maistre oznámil záměr společnosti - vložit do Alstonu svoji divizi výroby vlaků a neupřesněnou sumu v hotovosti - výměnou za turbíny francouzské společnosti. Siemens chce předat finální nabídku do 16. června.

CEO GE Jeff Immelt uvedl, že byl osloven ředitelem Alstonu Patrickem Kronem z toho důvodu, že Alston nedisponuje dostatečnými zdroji, které by firmě zajistily dlouhodobý úspěch. Spojení GE a Alsomu by podle něj mělo větší sílu a lepší kombinaci technologií a mělo by větší šanci na úspěch v rozvíjejících se ekonomikách, ve kterých se očekává nárůst poptávky po elektřině. Immelt dodal, že by GE Alston nepohltilo, ale jednalo by se o spojení podniků. GE pod tlakem francouzských ministrů prodloužilo lhůtu pro vyjednávání do 23. června.

Podle nejmenovaných zdrojů Financial Times by mohl Siemens učinit oficiální nabídku již na konci tohoto týdne. Někteří z řad francouzských akcionářů jsou naopak skeptičtí a vidí za aktivitou německé společnosti pouze snahu o překažení plánů GE.

GE je díky podpoře Patricka Krona vnímána jako favorit. GE také nabídlo ústupky v klíčových otázkách pro francouzskou vládu včetně zaměstnanosti a citlivé problematiky jaderné divize.

Siemens, který se nachází uprostřed reorganizačního procesu pod novým CEO Joem Kaeserem, musí ještě přesvědčit některé investory a zaměstnance o přínosech spojení s Alstomem. Stejně tak se musí vypořádat s protikartelovými omezeními.

Alstom (ALO) roste ve Španělsku o 1,43 % na 29,1 EUR.
Siemens (SIE) si připisuje 0,82 % na 97,8 EUR.
GE (GE) roste v předobchodní fázi o 0,26 % na 26,64 USD.

Zdroj: Financial Times


Rudolf Plachý, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde