Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - čtvrtek 26.11.2015

Denní report - čtvrtek 26.11.2015

26.11.2015 16:57

ČR: Pražská burza za svátečního objemu v zeleném, přesto opět zaostávala, SRN: Německé burze se výrazně dařilo; společnost Infineon posílila téměř o 13 %, USA: Dnes se z důvodu svátku neobchodovalo

Pražská burza

Očekávané události

09:00 HDP (q-q) (3Q - předběžný): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 0,5 %

09:00 HDP (y-y) (3Q - předběžný): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 4,3 %

Popis trhu

Index pražské burzy PX-TR po úvodní stagnaci nakonec uzavřel silnější o 0,6% na 1494,35 bodech a následoval tak směr okolních trhů. Nicméně burza svojí výkonností opět nepřesvědčila a zaostala za většinou evropských trhů. Aktivita byla vzhledem k svátku v zámoří o poznání nižší, když celkový objem dosáhl pouze 263 mil. Kč.

Brzdou v rozletu byly především finanční tituly – v červeném končily akcie rakouské Erste bank (-0,26%), pojišťovna VIG i Komerční banka si pak připsaly pouze mírný zisk 0,38%. KB navíc díky silnější aukci se závěrem na 5079 Kč, když po většinu dne obchodování probíhalo v negativním teritoriu okolo hladiny 5050 Kč. Z menších emisí se nedařilo ani Fortuně (-2%), na včerejší růst nenavázal ani Pegas (-1,44%), který svými neutrálně laděnými výsledky (více zde) aktivoval spíše prodejní stranu. Na nová historická minima 10 haléřů se posunuly akcie NWR. Od absolutní nuly už je tak mnoho nedělí.

Nejlépe se dnes vedlo energetickým titulům – ČEZ se vzdálil 470 Kč metě a se solidním ziskem 1,66% uzavřel na ceně 477,80 Kč. V růstu pokračoval i Unipetrol (+2,1%), u něhož kupci nadále reflektují nedávná slova manažera majoritního vlastníka PKN Orlen o zamýšlené expanzi Unipetrolu v ČR a možné výplatě dividendy v příštím roce (zde). Před branami hranice 12 tis. Kč dnes končil Philip Morris, který si připsal 1,17%.

Podnikové zprávy

NWR zahájilo jednání s vládou o dalším fungování, US Steel omezuje produkci

Výkonný ředitel NWR Dale R. Ekmark dnes na webu společnosti komentoval aktuální situaci společnosti. Společnost zahájila jednání s českou vládou o jejím dalším fungování a oznámila, že jeden z klíčových zákazníků, společnost US Steel Košice, omezuje produkci oceli.

Podle prohlášení výkonného ředitele Dala R. Ekmarka se dnes společnost dozvěděla, že společnost US Steel Košice, jeden z klíčových zákazníků, snížila svou produkci oceli o více než polovinu na nejbližší období, s třetinovým snížením od září.

Podle Ekmarka za poklesem cen koksovatelného uhlí na neekonomickou úroveň stojí zpomalená celosvětová výroba. Dynamika regionálního trhu s energetickým uhlím je podle Ekmarka obtížná kvůli místní nadprodukci a agresivními cenami konkurentů v regionu, které jsou pod výrobními náklady.

V tomto kontextu společnosti NWR a OKD zahájily jednání s českou vládou o možnostech zajištění dalšího fungování v ČR.

„Slova výkonného ředitele NWR jen dokládají, v jak složité situaci se dnes těžební společnost NWR nachází. Informace o omezení produkce oceli ze strany US Steel Košice, což je významný zákazník NWR s téměř 20% podílem na celkových prodejích koksovatelného uhlí, situaci jen ztěžuje a hodnotíme ji negativně. NWR v kontextu přetrvávajících velmi obtížných podmínek na trhu s uhlím klesá hotovost. Riziko, že nasmlouvané ceny uhlí budou v roce 2016 meziročně nižší, je podle našeho názoru značné. To podle našich odhadů může mít fatální následky na celkové fungování společnosti NWR. Dnes oznámené zahájení jednání s českou vládou o budoucím fungování NWR, resp. její dceřiné firmy OKD je tak logickým vyústěním obtížené situace“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

Unipetrol připravuje fúzi Polymer Institute Brno se společností Unipetrol RPA

Společnost Unipetrol dnes zveřejnila tiskovou zprávu, podle které se společnost chystá k fúzi Polymer Institute Brno se společností Unipetrol RPA s cílem zjednodušit organizační strukturu skupiny.

„Užší propojení se společností Unipetrol RPA přispěje k dalšímu rozvoji výrobního programu společnosti,“ uvedl Marek Świtajewski, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Unipetrol. Společnost Polymer Institute Brno by po fúzi měla fungovat jako odštěpný závod Unipetrolu RPA.

Polymer Institute Brno je výzkumné a vývojové centrum, které zároveň produkuje koncentráty aditiv. V roce 2014 to bylo rekordních 1121 tun. V letošním roce by to mělo být o 8 % více. Polymer Institute Brno také zvažuje investici do nové výrobní linky, která by měla produkci zvýšit hlavně v oblasti koncentrátů, UV stabilizátorů a barev. Společnost také vyrábí retardéry hoření nebo termostabilizační koncentráty.

Pegas Nonwovens: výsledky za 3Q 2015 (komentář analytika)

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens dnes před otevřením trhu oznámil své hospodářské výsledky za 3Q 2015, resp. 9M 2015.

Společnost Pegas představila za 3Q 2015 smíšené výsledky hospodaření. Výnosy ve výši 58 mil. EUR překonaly jak naše odhady (54,8 mil. EUR), tak odhady trhu ve výši cca 56 mil. EUR, když se velmi dobře vyvíjely prodeje (byly srovnatelné se silným loňským třetím čtvrtletím). Na druhou stranu ziskovost společnosti byla jak pod našimi odhady, tak pod tržním konsensem. Provozní náklady tak byly o něco vyšší než jsme předpokládali, což se negativně promítlo jak do EBITDA marže, která dosáhla pouze úrovně 14,1 % (my jsme očekávali kolem 18 %), tak do EBITDA zisku, jenž byl ve výši 8,2 mil. EUR, zatímco naše i tržní očekávání bylo posazeno blízko úrovně 9,9 mil. EUR. Čistý zisk ve výši 0,5 mil. EUR byl pak rovněž slabší, než jsme odhadovali (náš odhad 3,2 mil. EUR), když se vedle slabší než očekávané provozní ziskovosti projevily i vyšší než očekávané nerealizované kurzové ztráty.

Na druhou stranu management Pegasu hledí s optimismem do 4Q 2015, který by měl být (i podle našich odhadů) z pohledu ziskovosti výrazně příznivější, když ceny polymerů, resp. mechanismus přenesení cen vstupů by měly působit (narozdíl od 3Q 2015) pozitivně do výsledku hospodaření. I z hlediska příznivého výhledu na 4Q 2015 tak management potvrdil letošní celoroční výhled EBITDA zisku, byť na spodní hraně rozpětí, které činí 44 – 48,5 mil. EUR. Potvrzení výhledu, i přes slabší než očekávanou ziskovost ve 3Q 2015, tak považujeme za podstatnou informaci a hodnotíme ji příznivě. Dále Pegas oznámil, že výrobní kapacita na příští rok je téměř vyprodána, což lze také hodnotit pozitivně.

Německo

Hlavní zprávy

Eurozóna:

Peněžní zásoba M3 (y-y) (říjen):
aktuální hodnota: 5,3 %
očekávání trhu: 4,9 %
předchozí hodnota: 4,9 %

Očekávané události

08:00 Index importních cen (m-m) (říjen): očekávání trhu: -0,2 %, předchozí hodnota: -0,7 %

08:00 Index importních cen (y-y) (říjen): očekávání trhu: -3,9 %, předchozí hodnota: -4,0 %

13:00 Spotřebitelská důvěra GfK (prosinec): očekávání trhu: 42044, předchozí hodnota: 42103

Eurozóna:

11:00 Ekonomická důvěra (listopad): očekávání trhu: 105,9, předchozí hodnota: 105,9

11:00 Indikátor obchodního klimatu (listopad): očekávání trhu: 0,45, předchozí hodnota: 0,44

11:00 Důvěra v průmyslu (listopad): očekávání trhu: -2,1, předchozí hodnota: -2,0

11:00 Důvěra ve službách (listopad): očekávání trhu: 12,0, předchozí hodnota: 42258

11:00 Spotřebitelská důvěra (listopad - konečný): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: -6,0

Popis trhu

Dnes byly americké trhy zavřené a zobchodovaný objem byl tudíž nižší. Index DAX dnes posílil o 1,35 % na 11 320,77 b. Zajímavým růstem dnes byl u výrobce polovodičů Infineon (IFX; +12,9 %), který oznámil pozitivní výsledky za 3Q. Dařilo se i automobilkám, když Volkswagen (VOW3) posílil o 3,5 % a Daimler (DAI) zakončil výše o 3,2 %. Energetická společnost RWE (RWE) připsala 3,2 %.

Výrobce kosmetiky Beiersdorf (BEI) oslabil o 0,5 %, zatímco pojišťovna Allianz (ALV) odepsala 0,2 %.

Podnikové zprávy

Jižní Korea uložila Volkswagenu pokutu ve výši 12,3 mil. dolarů za podvod s emisemi

Úřady v Jižní Koreji dnes oznámily, že automobilce Volkswagen uložily pokutu ve výši 12,3 mil. dolarů kvůli porušení tamních předpisů. Vyšetřování vládních úřadů prokázalo, že automobilka ilegálně manipulovala se zařízením, které obcházelo emisní testy.

Ministerstvo životního prostředí začalo Volkswagen vyšetřovat poté, co se automobilka v září přiznala k emisním podvodům. Ministerstvo prokázalo, že se podvod týká starších dieselových motorů EA 189. Ministerstvo rovněž zmínilo, že bude nadále vyšetřovat potenciální porušení předpisů u novějších motorů EA 288.

Ministerstvo dále oznámilo, že rozšíří vyšetřování i na 16 jiných automobilek včetně Hyundai, BMW a Mercedes-Benz a Kia Motors, které prodávají dieselové automobily v Jižní Koreji. Vyšetřování by mělo být dokončeno v dubnu.

Infineon Technologies po výsledcích za 4Q roste o 13 % na 13letá maxima

Akcie výrobce mikročipů Infineon Technologies míří k 13letým maximům po výsledcích za poslední čtvrtletí fiskálního roku 2015. Společnosti se dařilo především v oblasti správy energií a bezpečnosti.

K růstu tržeb výrobce mikročipů Infineon Technologies přispěly všechny divize kromě automobilové, jejíž tržby klesly o 1 %.

Díky lepším provozním výsledkům i daňovému benefitu ve výši 131 mil. EUR společnost dosáhla téměř dvojnásobného čistého zisku oproti analytickému konsensu.

Dr. Reinhard Ploss uvedl: „V průběhu fiskálního roku 2016 dosáhneme dalšího růstu tržeb, zisku a ziskové marže.“ Společnost očekává, že ve fiskálním roce 2016 tržby vzrostou o 11 až 15 % a provozní marže (segment result margin) se bude pohybovat kolem 16 %. V prvním čtvrtletí očekává mezikvartální pokles tržeb o 4 až 8 % daný sezónností a provozní marži kolem 14 %. Výhled je založený na kurzu 1,1 USD/EUR. Investice by měly dosáhnout 850 mil. EUR.

Růst tržeb by měl táhnout především segment správy energie (Power Management & Multimarket). U segmentu průmyslových řešení (Industrial Power Control) společnost očekává výsledky blízko průměru skupiny, za kterým by měly zaostat automobilové (Automotive) a bezpečnostní (Chip Card & Security) segmenty.

Management spolu s výsledky navrhl dividendu ve výši 0,2 EUR s ex-date 19. 2. 2016. Za rok 2014 společnost vyplatila dividendu ve výši 0,18 EUR. Společnost uplatňuje konstantní až růstovou dividendovou politiku dle výsledků.

Komodity

Měď, zinek a nikl

Těžaři hliníku a niklu žádají čínskou vládu o výkup přebytečné nabídky

Agentura Reuters zveřejnila zprávu, podle které těžaři hliníku a niklu požádali čínskou vládu o snížení přebytku formou státních výkupů. Jedná se o první koordinovanou snahu od roku 2009 k oživení cen, které zaznamenávají nejnižší úrovně od finanční krize v roce 2008.

Žádost byla podle zdrojů agentury Reuters odeslána státní plánovací komisi National Development and Reform Commission (NDRC).

Prozatím není vůbec jisté, zda autority v Číně s žádostí budou souhlasit.

Velké hutě zinku v Číně nedávno oznámily kolektivní snížení produkce o 500 tisíc run v příštím roce, aby se zvýšily ceny.
Zítra by měli jednat velcí těžaři niklu o potenciálním snížení produkce.

Zdroj agentuře Reuters řekl, že by instituce China Nonferrous Metals Industry Association mohla navrhnout státní výkup 900 tisíc tun hliníku, 30 tisíc tun zpracovaného niklu a 400 tisíc tun zinku.

Všechny zdroje odmítly být citovány, protože téma je citlivé.

V žádosti není uvedena měď. V roce 2009 Státní úřad rezerv (State Reserve Bureau - SRB) výkupem mědi zvrátil další propad cen mědi, když se tuna prodávala za 3 tisíce dolarů. V únoru 2011 se cena mědi  prodávala za více než 10 tisíc dolarů, zatímco dnes se drží nad cenou 4 500 dolarů. SRB je ovládána komisí NDRC.

Ve Spojených státech si hutě hliníku stěžovaly na rostoucí exporty z Číny, které podle nich snižují mezinárodní ceny kovů.

Ceny niklu na Londýnské burze kovů (LME), která určuje benchmark pro globální obchody, se mírně od pondělních minim zvedají. Nicméně cena niklu se pohybuje na úrovni 8 200 dolarů za tunu, což je pokles o 60 % od začátku roku. Ceny hliníku se letos propadly o 30 %.

Následující grafy ukazují vývoj cen mědi, zinku a niklu za posledních 5 let na LME v dolarech za tunu.


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde