Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - úterý 06.10.2015

Denní report - úterý 06.10.2015

6.10.2015 22:09

ČR: Pražská burza mírně níže především kvůli výběru zisků u Komerční banky, SRN: Německá burza zakončila růstem o 1 %; DAX se téměř dotkl 10 tisíc bodů, USA: S&P 500 přerušil růstovou serii

Pražská burza

Hlavní zprávy

Obchodní bilance v národním pojetí (srpen):
aktuální hodnota: -0,1 mld.
očekávání trhu: 2,1 mld.
předchozí hodnota: 6,8 mld.

Očekávané události

09:00 Stavební výroba (y-y) (srpen): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 12.3%

09:00 Průmyslová výroba (y-y) (srpen): očekávání trhu: 9.1%, předchozí hodnota: 4.6%

09:00 Maloobchodní tržby (y-y) (srpen): očekávání trhu: 7.5%, předchozí hodnota: 5.7%

09:00 Maloobchodní tržby bez automobilů (y-y) (srpen): očekávání trhu: 6.2%, předchozí hodnota: 5.5%

10:00 Devizové rezervy (září): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: $61.8 mld.

Popis trhu

Přestože západoevropské trhy se dnes vyvíjely růstově, pražská burza mírně korigovala včerejší zisky a index PX oslabil o -0,21% na 970 bodů. Největší ztrátu z likvidních emisí utrpěla Komerční banka (5 330 Kč -1,79%) u které po třech růstech v řadě došlo k výběru krátkodobých zisků. Nedařilo se ani energetické společnosti ČEZ, jenž v průběhu seance testovala roční minima u 483 Kč a nakonec ztratila -0,72% na 485 Kč. Naproti tomu rakouské finanční emise své včerejší zisky mírně navýšily. Erste Bank si polepšila o 0,57% na 708 Kč a Vig přidal 0,40% na 751 Kč. Unipetrol po čtyřech klesajících seancích částečně korigoval na 154 Kč (+1,22%). Akcie O2 stagnovaly blízko mety 204 Kč. Celkový dnešní zobchodovaný objem na burze necelých 400 mil. Kč je podprůměrný.

Podnikové zprávy

Německo

Hlavní zprávy

Podnikové objednávky (m-m) (srpen):
aktuální hodnota: -1,8 %
očekávání trhu: 0,5 %
předchozí hodnota: -1,4 %; revize: -2,2 %

Podnikové objednávky (y-y) (očištěno o počet pracovních dní) (srpen):
aktuální hodnota: 1,9 %
očekávání trhu: 5,6 %
předchozí hodnota: -0,6 %; revize: -1,3 %

Očekávané události

08:00 Průmyslová výroba (m-m) (sezónně očištěno) (srpen): očekávání trhu: 0.2%, předchozí hodnota: 0.7%

08:00 Průmyslová výroba (y-y) (očištěno o počet pracovních dní) (srpen): očekávání trhu: 3.3%, předchozí hodnota: 0.5%

Popis trhu

Německá burza pokračovala v růstovém rally a zakončila o 1 % výše. Index DAX vzrostl na 9910,56 b. Nejvíce se dařilo akciím Volkswagenu (VOW3; +3,9 %) navzdory vycházejí nové negativní zprávy o skandálu s podvodem emisních testů. Automobilka Daimler (DAI; +2,7 %) v Číně v září prodala rekordní množství luxusních automobilů značky Mercedes-Benz a akcie zakončily výše. Dařilo se i výrobci sportovního oblečení Adidas (ADS; +1,6 %).

Nedařilo se akciím energetické společnosti RWE (RWE), která zakončila o 1,8 % níže, nicméně i tak výrazně snížila ztráty, když akcie klesaly i o 6 %. Mírné ztráty zaznamenal farmaceutický sektor, konkrétně akcie Fresenius (FRE; -0,7 %) a Merck (MRK; -0,4 %).

Podnikové zprávy

Volkswagen

Podle agentury Reuters s odkazem na německý deník citující dopis automobilky Volkswagen odeslaném evropskému parlamentu se automobilka přiznává, že se skandál s emisemi týká až 8 mil. vozů v EU.

Konkrétně se jedná o instalaci softwaru, který umožňuje podvádět u emisních testů dieselových motorů. V dopise stojí, že se jedná o automobily s motory o obsahu 1,2 l., 1,6 l. a 2,0 l.

Mluvčí včera večer uvedl, že o dopise nic nevěděl, tím se nemohl ani vyjádřit.

Několik dní po propuknutí skandálu automobilka oznámila, že se skandál může týkat až 11 mil. vozů, včetně 2,8 mil. v Německu.

Akcie automobilky jsou v současné době pod velkým tlakem, když je společnost v největší krizi v 78leté historii. Skandál s podvodem snížil cenu akcií o 30 % a prozatím sezasení CEO Winterkonna za převedení CEO automobilky Porsche Muellera do vedení Volkswagenu.

Americký stát Západní Virginie by mohl být prvním žalujícím státem, který bude požadovat náhradu škod po automobilce Volkswagen.

Právní zástupce státu Patrick Morrisey řekl, že chce pro zákazníky Volkswagenu odškodnění, kteří zaplatili o 6 855 dolarů více za motory, které byly označeny jako čistý diesel. Rovněž by se žaloba mohla týkat i 5 tisíc dolarů za porušení zákonů o ochraně spotřebitele v daném státě.
V Západní Virginii je registrováno téměř 2 700 automobilů, které by měly mít instalovaný software.

Automobilka je obviněna z toho, že zákazníci platili více peněz a za porušení environmentálních předpisů.

První žalující stranou byl texaský okres Harris v americkém státě Texas, který požaduje po automobilce 100 mil. dolarů.

Vlastní vyšetřování zahájila i řada evropských států a je pravděpodobné, že žalob bude pouze přibývat.

USA

Hlavní zprávy

Obchodní bilance (srpen):
aktuální hodnota: -$48,33 mld.
očekávání trhu: -$48,00 mld.
předchozí hodnota: -$41,86 mld.; revize: -$41,81

Ekonomický optimismus IBD/TIPP (říjen):
aktuální hodnota: 47,3
očekávání trhu: 44,5
předchozí hodnota: 42,0

Očekávané události

13:00 Index žádostí o hypotéky MBA (2. října): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: -6.7%

16:30 Změna zásob surové ropy podle EIA (2. října): očekávání trhu: 2000 tis., předchozí hodnota: 3955 tis.

16:30 Změna zásob surové ropy v Cushingu podle EIA (2. října): očekávání trhu: -500 tis., předchozí hodnota: -1068 tis.

16:30 Změna zásob benzínu podle EIA (2. října): očekávání trhu: 0 tis., předchozí hodnota: 3254 tis.

Popis trhu

Americké akcie dnes obchodovaly  v negativním teritoriu. Index S&P 500 si dělal naděje na další pokračování zotavení, které trvalo 5 dní v řadě, ale dnes byli investoři optimističtí méně a meta 2000 bodů zůstala jen na dohled. Díky raketovému vzepětí akcií koncernu DuPont Co. (DD +8,8%), kde odstupuje CEO, šel proti sentimentu index Dow Jones, který přidal zhruba desetinu procenta. Ze sektorového pohledu se dnes nedařilo zdravotní péči a biotechnologiím, kde například významnější hráč Illumina, Inc (ILMN -11,74%) ohlásil, že čeká slabé tržby za čtvrtý kvartál. Indexu Nasdaq to rovněž nepomohlo a klesl o 0,69%. Naopak na výsluní se díky silně rostoucí ropě vyhřívaly energetické tituly.

Podnikové zprávy

Pepsi Co (PEP)
 3Q 2015Konsensus 3Q 2015*3Q 2014
Tržby (mld. USD)  16,331 16,126 17,218
Očištěný zisk na akcii (EPS, USD/akcie) 1,349 1,263  1,367

*průměrný odhad analytiků oslovených agenturou Bloomberg

Výrobce nápojů PepsiCo (PEP) dnes před otevřením amerických trhů oznámil výsledky za 3Q zvýšení ročního výhledu. Výsledky překonaly očekávání analytiků na úrovni zisku, přičemž globální tržby meziročně poklesly. Roční výhled byl zvýšen díky vyšším prodejům v Severní Americe při vyšších cenách.

CEO Indra Nooyi se zaměřuje na snižování nákladů a hledá nové odbytiště pro produkty v rozvojových zemích. Nicméně pouze divize v Severní Americe zaznamenaly lepší čísla, na druhé straně tyto divize právě stojí za dobrými celkovými výsledky.

PepsiCo oznámila, že zisk na akcii bez jednorázových položek bude letos o 9 % vyšší, což je zvýšení předchozího výhledu o jeden procentní bod.

Čistý zisk se meziročně snížil o 73 % na 533 mil. dolarů (36 centů na akcii) z 2,01 mld. dolarů (1,32 dolaru na akcii). Celkové tržby poklesly o 5,2 % na 16,3 mld. dolarů, zatímco analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali 16,1 mld. dolarů.

Prodeje klesly v Evropě o 23 %, v Jižní Americe se snížily o 5,4 % a o 6,8 % zakončily níže prodeje v Asii. V Severní Americe se divizi North America Beverages podařilo navýšit tržby o 4,1 % na 5,36 mld. dolarů, zatímco divize Frito-Lay prodala produkty v objemu o 0,8 % výše.

Pokles tržeb je mimojiné kvůli silnějšímu dolaru, který snižoval tržby v zahraničí vyjádřené v dolaru.

Těžařská společnost Freeport-McMoRan připravuje vyčlenění ropné divize

Těžařská společnost Freeport-McMoRan (FCX) před dvěma lety koupila ropnou a plynovou divizi a nyní připravuje její vyčlenění do samostatné společnosti kvůli nízkým cenám ropy.

Představenstvo se dnes shodlo, že zváží případné vyčlenění, přičemž se s akcionáři vedla diskuze. Na stole jsou různé možnosti jako vyčlenění společnosti akcionářům, vytvoření společného podniku a dodatečné snížení investic.

Freeport je největší producent mědi obchodovaný na burze. Přičemž 60 % tržeb je zastoupeno právě prodejem mědi. Společnost dále těží zlato, ropu, plyn nebo kobalt.

V roce 2013 se téměř 6x zvýšil dluh společnosti, když se koupily ropné společnosti Plains Exploration & Production a McMoRan Exploration.

Společnost již dříve oznámila, že by 20 % ropné a plynové divize zvažovala formou IPO přenést na burzu k obchodování. Tím by těžařská společnost získala prostředky k financování závazků.

Aktivistický investor Carl Icahn v srpnu vlastnil 8,8 % akcií Freeport. Icahn oznámil, že hodlá diskutovat se společností kapitálové výdaje, bonusy pro představenstvo a kapitálovou strukturu.

ArcelorMittal plánuje v České republiky stavbu nové ocelárny

Podle deníku Hospodářské noviny bude ArcelorMittal v České republice investovat do stavby nové ocelárny v hodnotě miliard korun. Finanční ředitel Aditya Mittal oznámil, že ocelárna bude postavena v okolí Ostravy a měla by využívat moderní technologie a oznámení by mělo přijít v příštím roce.

Ostravská pobočka společnosti loňského roku vykázala zisk ve výši dvou miliard korun.

Podle Hospodářských novin ArcelorMittal v Ostravě v průběhu let 2003 až 2013 investovala do snížení emisí čtyři miliardy korun.

Vedoucí sekce nových technologií Carl De Mare uvedl, že čím dál více oceli se vyrábí formou recyklace šrotu. V EU se podle něho většina oceli vyrábí recyklací a technologie v nové ocelárně by měla umožnit touto formou ocel vyrábět.

Producenti oceli se v posledních letech potýkají s problémy nadbytku kapacity, která stláčí ceny oceli výrazně níže. Vedle vysoké nabídky je rovněž problém zpomalující se čínské ekonomiky.

Komodity

Ropa

EIA snižuje odhad nabídky ropy z břidlic a zvyšuje očekávanou poptávku

Americký Úřad pro energetické informace EIA  oznámil odhad produkce ropy z břidlicových a jiných formací na území USA na příští měsíc. Od dubna letošního roku dochází každý měsíc k poklesu očekávané produkce z břidlic.

Celková produkce ropy v USA je přibližně 9 mil. barelů za den, přičemž z břidlic je méně než polovina. EIA odhaduje, že se produkce ropy ze sledovaných formací v říjnu sníží o 80 tisíc barelů na 5,2 mil. barelů denně. 90 % růstu produkce v USA za posledních 5 let byl způsoben právě ve formacích, které jsou sledované pro budoucí odhad ropy, tím trh tyto čísla pozorně sleduje.

Dnes EIA rovněž zveřejnila zvýšení odhad poptávky na rok 2015 o 170 tisíc barelů a na rok 2016 o 100 tisíc barelů. V roce 2015 odhaduje meziročný zvýšení poptávky o 1,34 mb/d a na rok 2016 1,41 mb/d.

Aktuálně ropa WTI roste o 3,5 % na 48 dolarů, přičemž Brent je výše o 4 % na 51,25 dolaru za barel.

Navzdory tomu, že v pondělí Saudská Arábie výrazně snížila prodejní ceny ropy asijským zákazníkům, tak ropa dnes zaznamenává výrazné zisky. Jakékoliv zprávy o snížení produkce ropy v USA je trhem citlivě vnímáno. Zvýšení odhadu poptávky díky nízkým cenám ropy je rovněž informací, která podporuje růst cen ropy.
Dalším faktorem je podle analytiků i prolomení technických rezistencí u ropy, tím se ropa může technicky podívat krátkodobě výše.

Na druhé straně říjen je měsíc rafinérských odstávek, a analytici varují před předčasným optimismem u cen ropy. Rovněž v září byla významná odstávka jednoho projektu ropných písků v Kanadě kvůli požáru, nicméně minulý týden byla produkce opět obnovena. Globálně trh s ropou je stále napjatý, což signalizováno i poklesem prodejních cen producentů na blízkém východě.

 


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4928425,85216
USD22,8586824,12732
GBP28,5507330,13527
CHF25,0177726,40623
PLN5,662715,97699

Kompletní informace zde