Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - pondělí 20.04.2015

Denní report - pondělí 20.04.2015

20.4.2015 22:20

ČR: Burza v úvodu týdne těžila z globálního pozitivního sentimentu, SRN: Německé akcie dnes zmírnily páteční ztráty, USA: Americké indexy eliminovaly páteční ztráty, Dow zpět nad 18 tis. a S&P500 nad 2100 body

Pražská burza

Popis trhu

Evropské trhy se začátkem nového týdne snažily umazat část propadů z minulých dní a slušně posilovaly. Pražská burza se díky sentimentu posunula mírně vzhůru. Index PX uzavíral výše +0,3% na 1052 bodech. Aktivitě kralovala Komerční banka (195 mil. Kč), jež díky dopingu v podobě zvýšené cílové ceny od GS poskočila na 5500 Kč (+1,95%). Její akcie se tak dostaly bez dividendy na úroveň, kde se ještě před několika dny obchodovaly s nárokem na její výplatu. Kdo si tedy ponechal KB na dividendu, zatím určitě neprohloupil. Rovněž Erste obdržela od GS zvýšenou cílovou cenu a její akcie se vracely nad hladinu 660 Kč (+0,6%). Akcie ČEZu se po většinu dne obchodovaly pod 650 Kč (minima u 645 Kč), návrat k 650 Kč přinesla závěrečná aukce. Volatilitu předvedla společnost 02. Její akcie v úvodu propadly k 210 Kč a postupně se vracely zpět nad 215 Kč (-0,18%). Zítra se naposledy obchoduje s nárokem na dividendu Philip Morris ČR, kurz uzavíral na 11 250 Kč (-0,18%). Dařilo se akciím Unipetrolu, které poprvé od konce ledna uzavřely nad 140 Kč (+1,7%). Ve čtvrtek přitom společnost zveřejňuje výsledky hospodaření za 1Q.

Podnikové zprávy

Komerční Banka
Analytici Goldman Sachs zvýšili cílovou cenu Komerční bance na 6500 Kč ze 6100 Kč při stávajícím doporučení „buy/neutral“.

Erste Group
Analytici Goldman Sachs zvýšili cílovou cenu Erste Group na 795 Kč ze 767 Kč při stávajícím doporučení „buy/neutral“.

VIG
Analytici HSBC snížili cílovou cenu pojišťovnické skupině Vienna Insurance Group na 1087 Kč ze 1150 Kč a doporučení na „hold“ z „neutral“.

Německo

Hlavní zprávy

PPI (m-m) (březen):
aktuální hodnota: 0,1 %
očekávání trhu: 0,2 %
předchozí hodnota: 0,1 %

PPI (y-y) (březen):
aktuální hodnota: -1,7 %
očekávání trhu: -1,6 %
předchozí hodnota: -2,1 %

Hlavní zprávy (Eurozóna)

Stavební výroba (m-m) (únor):
aktuální hodnota: -1,8 %
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 1,9 % / revize: 1,6 %

Stavební výroba (y-y) (únor):
aktuální hodnota: -3,7 %
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 3,0 % / revize: 0,6 %

Očekávané události

11:00 Průzkum ZEW - index současných podmínek (duben): očekávání trhu: 56,5, předchozí hodnota: 55,1

11:00 Průzkum ZEW - index očekávání (duben): očekávání trhu: 55,3, předchozí hodnota: 54,8

Očekávané události (Eurozóna)

11:00 Průzkum ZEW - index očekávání (duben): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 62,4

Popis trhu

Index DAX 30 uzavřel na hodnotě 11 885 b. (+1,68 %) a získal tak zpět velkou část ztrát z „černého pátku“ během kterého odepsal přes 2,5 %.

Většina společností se po celý den obchodovala v zeleném. Daimler (DAI, +2,1 %) dnes oznámil expanzi zápůjčních služeb Car2Go do Číny. Služba by zde měla být dostupná do konce letošního roku. Solidně rostly i akcie Deutsche Bank (DBK, +1,7 %), poté co vrcholný management vyslovil přání odprodat Postbank – část společnosti zabývající se retailem. Tento krok je většinou analytiků hodnocen jako pozitivní. Přes 2 % si připsal i zdravotnický Fresenius Medical Care (FME, +2,3 %), který vyjednává o koupi společnosti Nephromor. Mezi společnostmi, které dnes zaznamenaly solidní růst, je třeba zmínit i zdravotnický gigant Bayer (BAYN, +2,3 %), výrobce chemikálií BASF (BAS, +3,1 %), Commerzbank (CBK, +2,6 %), Deutsche Telekom (DTE, +2,6 %) nebo polovodičový Infineon Technologies (IFX, +2,3 %).

Prodejním tlakům byl dnes vystaven Volkswagen (VOW3, -1,9 %), který nakonec jako jediný z indexu DAX 30 zakončil pondělní den v červeném. Prodeje německé automobilky letos v Číně rostou o poznání pomaleji než v případě většiny konkurentů. Čína je přitom pro koncern v současnosti největším trhem. V prvním čtvrtletí letošního roku prodeje německého koncernu dokonce mírně klesly (o 0,6 %), celkové prodeje vozů přitom v Číně vzrostly o 9 %. Dle provozního ředitele pro Čínu (Jochem Heizmann) doplatil Volkswagen především na horší konkurenceschopnost v oblasti vozů nižších tříd a MPV. Prodeje těchto vozů v Číně rostly nejrychleji ze všech tříd vozů.

USA

Hlavní zprávy

Index aktivity Chicago Fed (březen):
aktuální hodnota: -0,42
očekávání trhu: 0,10
předchozí hodnota: -0,11 / revize: -0,18

Popis trhu

V úvodu týdne americké trhy umazaly většinu pátečních ztrát v čele s technologiemi, když Nasdaq přidal bezmála 1,3% a příslušný sektor si nejlépe vedl i v rámci indexu S&P500 (+1,8%). Index “strachu”, VIX, klesl k hladině 13 bodů a přiblížil se k nejnižší úrovni za 4 měsíce.

Dělo se tak na pozadí povzbuzujícího měnového stimulu ze strany čínské centrální banky, která opět po únorovém zásahu snížila požadavek na minimální rezervy bank. Pozitivně působila i řada příznivých čtvrtletních výsledků – potěšila čísla od gigantů Halliburton (HAL +2,3%) či Morgan Stanley (MS +0,6%), známý výrobce hraček Hasbro (HAS) si připsal dokonce přes 12%. Dnes po uzavření trhů reportuje IBM, v týdnu pak oznámí výsledky lídři Google, Facebook či Microsoft.

V rámci indexu S&P500 posilovaly všechny segmenty v čele se zmiňovaným IT sektorem, solidní růst si připsaly i elektrárenské společnosti (souhrnně 1,5%) i průmyslové podniky (+1,1%). Relativně nejhůře si vedl sektor energií (+0,45%) a producentů zboží každodenní potřeby (+0,4%).

Z jednotlivých firem zářilo zmiňované Hasbro, dařilo se též železniční společnosti CSX (CSX +4,8%) na pozadí aktivního opčního obchodování, v popředí se držely i akcie Amazonu (AMZN +3,6%) reportující svá kvartální čísla v pátek. Propadákem byl naopak provozovatel výletních lodí Royal Caribbean Cruises (RCL), ztrácející téměř 8% kvůli sníženému ročnímu výhledu.

Podnikové zprávy

Halliburton překonala upraveným ziskem očekávání analytiků

Světová dvojka v poskytování služeb ropnému sektoru Halliburton (HAL) oznámila před otevřením trhů výsledky za 1Q 2015. Upravený zisk očištěný o jednorázové položky činil 49 centů, tím Halliburton překonala očekávání analytiků oslovených agenturou Bloomberg na úrovni 36 centů na akcii. Společnost zaznamenala čistou ztrátu ve výši 643 mil. dolarů (76 centů na akcii), přičemž v minulém roce byl dosažen zisk 622 mil. dolarů (73 centů na akcii). Výnosy se snížily o 4,1 % na 7,05 mld. dolarů.

Halliburton svým zákazníkům poskytuje například průzkum a zajištění služeb pro produkci ropy. Akcie společnosti za 12 měsíců klesly o 23 %, když nízké ceny ropy tlačí producenty k úsporám. V listopadu Halliburton odsouhlasil akvizici konkurenční společnosti Baker Hughes, která je světovou trojkou v oblasti poskytování ropných služeb. Baker Hughes je například známá publikací pátečního reportu o počtu ropných a plynových vrtů na území USA. Hodnota akvizice je přibližně 34,6 mld. dolarů, nicméně ještě nebyla schválena americkým regulátorem. Halliburton a Baker Hughes proto plánuje rozprodat část aktiv, aby nedošlo k možnému zamítnutí. Akvizice by podle vedení obou společností měla být dokončeno do konce roku. Výsledky Baker Hughes (BHI) budou zveřejněny zítra před otevřením trhů.

Akcie v předobchodní fázi po zveřejnění výsledků posilovaly přes 3 %, nicméně začala klesat ropa a s ní i cena akcie Halliburton (HAL). Aktuálně akcie v předobchodní fázi obchodují kolem nuly při ceně 47 dolarů.


Banka Morgan Stanley dosáhla v uplynulém čtvrtletí nejvyššího zisku od roku 2007

Banka Morgan Stanley dnes reportovala nejlepší čtvrtletní výsledky od finanční krize v roce 2008. Čistý zisk vzrostl na 0,85 USD na akcii (před rokem 0,68 USD na akcii). Výnosy dosáhly úrovně 9,9 mld. USD (před rokem 8,8 mld. USD). Analytici oslovení agenturou Bloomberg v průměru očekávali zisk 0,78 USD na akcii při celkových výnosech 9,2 mld. USD. V obou směrech tedy banka dokázala tržní konsensus překonat.

RoE, který bývá často používán k posuzování výkonnosti bank, vzrostl z 8,5 % v 1Q 2014 na současných 13,5 %. Společnost dále přistoupila k 50% zvýšení dividendy na 0,15 USD na akcii, plánuje také navýšení zpětného odkupu akcií na 2,4 mld. USD ročně.

Zisky z tradingu dosáhly 4,08 mld. USD (meziroční nárůst o 26 %). Příjmy z investičního bankovnictví dosáhly 1,17 mld. USD a meziročně tak vzrostly o 3,3 %. Výrazně více se společnosti podařilo vydělat na poplatcích za poradenství při M&A transakcích a primárních úpisech (nyní 471 mil. USD vs. 336 mil. USD před rokem). Vzrostl i objem spravovaných aktiv o 11 % na 2 biliony USD.

Na druhé straně však bance vzrostly i výdaje. Celkové výdaje se zvýšily z 6,62 mld. USD v 1Q 2014 na současných 7,05 mld. USD. Na platech a bonusech banka vyplatila o 5,1 % více než před rokem, což bylo způsobeno především dobrými výsledky společnosti a s tím spojenými vyššími bonusy.

Morgan Stanley se pod CEO Jamesem Gormanem více zaměřuje na obchodování akcií a poskytování rad bohatým jednotlivcům. Menší důraz je naopak kladen na dluhopisovou divizi.

Banka Morgan Stanley dosahuje tržní kapitalizace mld. USD. 13/35 analytiků doporučuje akcie Morgan Stanley k nákupu, 21 držet a 1 prodat. Průměrná cílová cena je 39,5 USD.


Výrobce hraček Hasbro oznámil za 1Q lepší výsledky, než očekávali analytici; akcie +7 %

Výrobce hraček Hasbro (HAS) oznámil překvapivé zvýšení kvartálních tržeb. Pozitivně se do výsledků projevil větší zájem o hračky pro kluky, které jsou založené na postavách z filmů jako Transformers a komiksů Marvel.

Tržby se meziročně zvýšily o 5 % z 679,5 mil. dolarů na 713,5 mil. dolarů. Největší složkou tržeb jsou prodeje hraček klukům, které se zvýšily o 10 %. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali snížení tržeb na 660,3 mil. dolarů.

Hasbro vlastní značku Transformers a drží licence komiksů Marvel, jako je například Spider-Man nebo Iron Man. Letošní očekávané série Star Wars a The Avengers by se rovněž měly pozitivně projevit v tržbách.

Čistý zisk se snížil o 16,9 % na 26,7 mil. dolarů (21 centů na akcii), zatímco analytici očekávali zisk na akcii na úrovni 8 centů. Negativně se do tržeb projevil silnější dolar, když bez měnových vlivů by se tržby zvýšily o 14 %.

Akcie (HAS) aktuálně posilují o 7,55 % na 70,86 dolaru. Za posledních 12 měsíců akcie získaly 29,3 % a tržní kapitalizace společnosti činí 8,83 mld. dolarů.


Tomáš Spousta
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde