Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - úterý 09.12.2014

Denní report - úterý 09.12.2014

9.12.2014 22:10

ČR: Pražská burza propadla s výprodeji v Evropě SRN: Německá burza zaznamenala pokles o 2 % USA: Zámořské trhy umazávaly ztráty

Pražská burza

Hlavní zprávy

CPI (m-m) (listopad):
aktuální hodnota: -0,2 %
očekávání trhu: -0,1 %
předchozí hodnota: 0,2 %

CPI (y-y) (listopad):
aktuální hodnota: 0,6 %
očekávání trhu: 0,7 %
předchozí hodnota: 0,7 %

Popis trhu

Tento týden se akciím v Evropě zatím nedaří. Úterý nebylo výjimkou. Pražská burza sice včera vzdorovala sentimentu, ale dnes se svezla výrazně dolů. Index PXTR propadl -1,6% na 1451 bodů. Zvýšené aktivitě dominovaly akcie ČEZu (350 mil. Kč), následovány Komerční bankou a Erste s objemy kolem 170 mil. Kč. ČEZ si s obchody kolem 615 Kč (-0,9%) přitom vedl lépe než index. Naopak pod větším tlakem byly banky, kterým nepomáhal vývoj sektoru v Evropě po zprávách z Řecka. Erste tak propadla pod 580 Kč (-2,7%) a Komerční banka nakonec musela bojovat o hladinu 4900 Kč (-1,9%). Zisky se vybíraly na mediální CETV, která se obchodovala pod 62 Kč (-2,7%). Akcie 02 působily klidněji a udržely se nad 250 Kč (-0,9%). Bez ztráty byly akcie PLG či Unipetrol. Posledně jmenovaná společnost sice již dávno neoplývá aktivitou a zájmem investorů jako kdysi, ale současné prostředí velmi vyhovuje rafinérským společnostem, jež nemají vlastní těžbu ropy. Např. akcie mateřské PKN se tak obchodují poblíž letošních maxim.

Podnikové zprávy

Německo

Hlavní zprávy

Obchodní bilance (říjen):
aktuální hodnota: 21,9 mld.
očekávání trhu: 18,9 mld.
předchozí hodnota: 21,9 mld.; revize: 22,1 mld.

Běžný účet platební bilance (říjen):
aktuální hodnota: 23,1 mld.
očekávání trhu: 18,0 mld.
předchozí hodnota: 22,3 mld.; revize: 23,7 mld.

Vývoz (m-m) (sezónně očištěno) (říjen):
aktuální hodnota: -0,5 %
očekávání trhu: -1,7 %
předchozí hodnota: 5,5 %

Dovoz (m-m) (sezónně očištěno) (říjen):
aktuální hodnota: -3,1 %
očekávání trhu: -1,7 %
předchozí hodnota: 5,4 %; revize: 5,2 %

Očekávané události

Popis trhu

Akciový index DAX oslabil o 2,21 % na 9793 b. Dnes byla zveřejněna data o obchodní bilanci Německa za měsíc říjen. Výrazně poklesl import (-3,1 %) a mírně export (-0,5 %). Obchodování v Evropě bylo výrazně ovlivněno rozhodnutím čínských úřadů o zpřísnění pravidel pro kolaterál na krátkodobé půjčky. Všechny tituly z indexu DAX nakonec zakončily v červených číslech. Nejvíce ztratily akcie energetických skupin RWE (-3,25 %) a E.ON (-3,43 %), letecké společnosti Lufthansa (LHA; -3,59 %) a Deutsche Bank (-3,73 %).

 

USA

Hlavní zprávy

Optimismus malých firem NFIB (listopad):
aktuální hodnota: 98,1
očekávání trhu: 96,5
předchozí hodnota: 96,1

Velkoobchodní zásoby (m-m) (říjen):
aktuální hodnota: 0,4 %
očekávání trhu: 0,2 %
předchozí hodnota: 0,3 %; revize: 0,4 %

Očekávané události

13:00 Index žádostí o hypotéky MBA (5. prosinec): odhady: --, předchozí: -7,3 %

20:00 Státní rozpočet (listopad): odhady: -$65,0 mld., předchozí: -$135,2 mld.

Popis trhu

Zámořské akcie startovaly úterní obchodní den řádně v červených číslech a navazovaly tak na vývoj globálních indexů. Postupně se však od denních minim začaly americké akcie zvedat. Sledovaný index SP 500 nalezl podporu pod 2040 body a přiblížil se zpět hladině 2060 bodů . Převážně technologický index Nasdaq se dokonce obchodoval v kladných číslech (+0,5%). Ještě více se dařilo menším společnostem zastoupeným v Russel 2000 (+1,6%!). Nedávné poklesy se snaží napravovat technologičtí obři Apple (+1,5%) či Amazon (+2%). V energetickém sektoru je již spíše vidět snaha o stabilizaci nežli další brutální propady. Ceny ropy se mírně zvedají k 63,80 USD. Naopak se nedaří některým bankovním titulům. Citigroup si umazala -1% po oznámení vyšších právních nákladů pro 4Q, akcie BAC si odepsaly -0,6%. Telekomunikační operátor Verizon propadl přes -4% kvůli očekávání nižší ziskovosti.

Podnikové zprávy

BlueBird

Biotechnologická společnost BlueBird oznámila pokrok v experimentální léčbě s poruchou krevního oběhu. Jedná se o léčbu s aplikací genu bez nutnosti krevní transfúze a léčba již pomohla čtyřem pacientům.

Zmínění čtyři pacienti mají genetickou predispozici, při které tělo nevytváří dostatek hemoglobinu k přenosu kyslíku v oběhovém systému. Což způsobuje oslabení a problémy orgánů, při kterých tělo potřebuje krevní transfúze.

Po aplikaci léku LentiGlobin BB305 pacienti vytvářeli dostatek hemoglobinu, a nepotřebovali krevní transfúze. Jeden pacient nemusel využívat krevní transfúze až 12 měsíců.

Společnost požádá regulační úřady pro léky v USA a EU, aby se urychlil schvalovací proces.

Akcie (BLUE) v předobchodní fázi rostou o 56 % na 76,37 dolaru. Od začátku roku posílily o 133 % na včerejší zavírací cenu 48,89 dolaru.

Firmy těžící ropu z břidlic

Obchodníci s ropou by měli v příštích měsících sledovat objem těžební aktivity z břidlic. Na konci listopadu se kartel OPEC rozhodl (respektive klíčový člen Saudská Arábie) nesnížit produkci ropy, tím defacto kartel přenechal ceny ropy tržním vlivům. Vzhledem k tomu, že těžařské firmy v USA těžící ropu z břidlic mají vysoké náklady, tak je klíčové zjistit, zda nedochází k poklesu těžby nebo alespoň ke zpomalení růstu produkce.

V USA je řada břidličných formací, ze kterých lze těžit ropu. Nicméně tři formace mohou za téměř celý růst produkce ropy v USA a jsou zde dvě třetiny ropných vrtů. Bakken/Three Forks v Severní Dakotě, Eagle Ford a Permian Basin v Texasu. Propad cen ropy by měl na tyto formace působit relativně méně než na jiné.

Těžební aktivitu lze sledovat v Severní Dakotě dokonce online. Úřad pro nerostné suroviny v Severní Dakotě regulující těžbu ropy a plynu zveřejňuje podrobné údaje o těžebních povoleních v denních zprávách. Webové stránky úřadu jsou www.dmr.nd.gov. Úřad rovněž zveřejňuje podrobné měsíční údaje o počtu vrtů a denní produkci.

Analytik pracující pro agenturu Reuters John Kemp na základě údajů o počtu vrtů, denní produkci a cen ropy prezentuje svou analýzu současného vývoje ropy a predikce do budoucna. V souboru http://fingfx.thomsonreuters.com/2014/12/05/152344c9ba.pdf ukazuje vývoj produkce na několika grafech.

Navzdory propadu cen ropy od poloviny června se objem těžební aktivity, měřeno podle počtu žádostí o nové povolení, nesnížil ani nezpomalil. Firmy zaměřující se na průzkum a produkci ropy za říjen podaly 328 nových žádostí, což je druhý nejvyšší počet. Dochází tedy k závěru, že propad cen ropy prozatím neměl dopad na rozhodování firem v žádostech o povolení k novým vrtům v Severní Dakotě.

Continental Resources, jeden z největších a nejstarších producentů ropy ve formaci Bakken, v listopadu oznámil, že plánuje zachovat současnou úroveň těžební aktivity. Nicméně firma rovněž uvedla, že odloží zvýšení plánových investic v roce 2015, což má snížit kapitálové výdaje o 600 mil. dolarů. S rostoucí efektivitou těžby se snižují náklady na těžbu ropy. Pokles cen ropy navíc nutí firmy lépe řídit vlastní náklady, a tím i snižovat hranici ziskovosti.

Producenti ropy ve formaci Bakken prodávají ropu za výrazně méně, než na jakých úrovních jsou mezinárodní benchmark Brent nebo americká WTI. Ceny se pohybují v průměru pod 59 dolarů za barel. Ceny jsou nižší kvůli nižším nákladům na dopravu ropy do rafinérií a omezeně i zákazu exportu surové ropy z USA.

Analytik John Kemp uzavírá analýzu, že není možné s jistotou určit cenu ropy, kdy je ohrožena ziskovost firem těžící ropu z břidlic. Nicméně na základě údajů odhaduje hranici kolem 50 dolarů.

Pokud by ceny zůstaly 6 měsíců na úrovni 50 dolarů, tak by se růst produkce pravděpodobně zpomalil, nicméně objem produkce by se snížit nemusel.


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5862525,95075
USD23,1301524,41385
GBP28,7866930,38431
CHF25,3262126,73179
PLN5,642425,95558

Kompletní informace zde