Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - čtvrtek 23.10.2014

Denní report - čtvrtek 23.10.2014

23.10.2014 22:12

ČR: Pražská burza rostla v souladu s pozitivním sentimentem v zahraničí, SRN: DAX zpět nad 9000 , USA: Ústup v závěru, přesto rally

Pražská burza

Očekávané události

09:00 Podnikatelská důvěra (říjen): odhady: --, předchozí: 12.0
09:00 Spotřebitelská a podnikatelská důvěra (říjen): odhady: --, předchozí: 8.4
09:00 Index spotřebitelské důvěry (říjen): odhady: --, předchozí: -5.8

Popis trhu

Akcie na pražské burze ve čtvrtek posilovaly v souladu se zahraničním sentimentem. Index PX-TR přidal +0,5% na 1377 bodů. Aktivita investorů byla spíše podprůměrná. ČEZ registroval objem 180 mil. Kč, zůstal však před branami 590 Kč (+0,17%). Lehce lépe se dařilo Komerční bance, která se posunula na dotek úrovni 4800 Kč (+0,55%). Kupodivu lépe dopadla Erste, která i přes poslední spekulace o výsledcích stress testů, posílila na 500 Kč (+0,9%). Akcie 02 v poslední den s možností nákupu s nárokem na dividendu příliš netáhly, kurz oslabil na 268 Kč (-0,9%). V červených zakončily také mediální CETV (-1,85%) či Unipetrol (-1%).

Podnikové zprávy

Pegas Nonwovens

Společnost Pegas Nonwovens dnes oznámila, že ČNB schválila prospekt k plánované emisi dluhopisů. Schválení prospektu ze strany ČNB je v souladu s očekáváním. Již v pondělí Pegas oznámil, že prospekt byl schválen představenstvem společnosti a že předpokládaný objem emise je plánován v objemu do 2,5 mld. Kč.

Novou informací je zveřejnění ročního úrokového kupónu. Ten byl stanoven ve výši 2,85 %. Ačkoliv, podle dnešního vyjádření Pegasu, bude výsledek veřejné nabídky, na základě které se stanoví emisní kurz dluhopisu a finální úrokový výnos, znám 7. listopadu 2014, tak podle našeho názoru by se konečný výnos mohl pohybovat blízko úrovně 3 %. Zdá se tak, že Pegas nakonec emituje dluhopisy za příznivějších podmínek, než jsme původně odhadovali (náš předpoklad činil kolem úrovně 3,2 %).

Výše zmíněný plánovaný objem emise do 2,5 mld. Kč naznačuje, že po dluhopisech bude ze strany investorů solidní poptávka. My jsme očekávali, že objem emise by se mohl pohybovat kolem hladiny 2,1 mld. Kč, nakonec to zřejmě bude blízko hranice 2,5 mld. Kč.

Hrubý dluh Pegasu se nyní pohybuje na hranici 155 mil. EUR (4,3 mld. Kč) a je celý tvořen bankovním úvěrem. Jak je již známo, Pegas emisí dluhopisů plánuje splatit část svého bankovního úvěru, tudíž by se zadlužení společnosti nemělo změnit. Vzhledem k našim původním odhadům, jsme očekávali, že po emisi dluhopisů bude celkový dluh Pegasu tvořen zhruba 50 % bankovním úvěrem a 50 % dluhopisy. Nyní to vypadá, že zhruba 60 % dluhu budou tvořit dluhopisy a zbylých 40 % bankovní úvěr.

Vzhledem k příznivější úrokové sazbě než jsme očekávali a rovněž vzhledem k vyššímu než námi předpokládanému objemu emitovaných dluhopisů odhadujeme, že roční úspora úrokových nákladů by mohla činit až 1 mil. EUR, což je více, než jsme původně očekávali.

Celkově tedy hodnotíme plánovanou emisi dluhopisů pozitivně a měla by mít příznivý dopad do hospodaření Pegasu. Společnost se touto emisí snaží využít příznivých podmínek na dluhopisových (úvěrových) trzích a refinancovat tak část svého bankovního dluhu, jehož roční úroková sazba se pohybuje kolem 4 %.

O2 Czech Republic

Akcie operátora O2 Czech Republic se dnes na burze BCPP obchodují naposledy s nárokem na dividendu ve výši 18 Kč. Na burze RM-Systém bude posledním obchodním dnem s nárokem na výplatu dividendy 27. října 2014.

Německo

Hlavní zprávy

Eurozóna:

Spotřebitelská důvěra (říjen - předběžný)
aktuální hodnota: -11,1
očekávání trhu: -12,0
předchozí hodnota: -11,4

PMI ve výrobě Markit/BME (říjen - předběžný)
aktuální hodnota: 50,7
očekávání trhu: 49,9
předchozí hodnota: 50,3

PMI ve službách Markit (říjen - předběžný)
aktuální hodnota: 52,4
očekávání trhu: 52,0
předchozí hodnota: 52,4

Složený PMI Markit/BME (říjen - předběžný)
aktuální hodnota: 52,2
očekávání trhu: 51,5
předchozí hodnota: 52,0

Očekávané události

08:00 Spotřebitelská důvěra GfK (listopad): odhady: 8,0, předchozí: 8,3

Popis trhu

 Index DAX se po dvoutýdenní pauze dokázal vrátit nad metu 9000 b. a posílil o 1,2%. Nahoru byl tažen zejména lepším indexem nákupních manažerů ve výrobě, který vzrostl na 51,8 b. z předchozí hodnoty 49,9 b. Výsledky dnes reportovala automobilka Daimler (DAI), která potěšila růstem zisku za 3Q o 50 %. Akcie reagovaly růstem o 1,5 %. V růstech pokračovaly rovněž akcie oceláře ThyssenKrupp (TKA +3,2 %). Banky Commerzbank (CBK +2,5 %) i Deutsche Bank (DBK +1,2 %) byly podpořeny neoficiální zprávou, že všechny německé banky prošly stress testy Evropské centrální banky. Oficiální výsledky budou oznámeny v neděli, tedy záměrně v neobchodní den, aby trhy mohly výsledky testů v klidu zpracovat.

Podnikové zprávy

Daimler

Automobilka Daimler oznámila výrazný růst zisku díky rostoucí poptávce na všech velkých trzích. Za 3Q končící v září oznámila automobilka Daimler růst tržeb o 10 % na 33,1 mld. EUR. Čistý zisk vzrostl o 49 % na 2,82 mld EUR neboli 2,56 EUR na jednu akcii. Prodejům se dařilo na největších trzích, v Asii +22 %, v USA +16 %, v Evropě +6 %. V domácím Německu došlo k meziročnímu poklesu tržeb o 3 %. Růst tržeb táhla divize luxusních vozů Mercedes-Benz (+13 %), především díky třídě S-Class. Automobilů Mercedes-Benz se za třetí kvartál prodalo 431 tisíc (+9 %), tedy nejvíce v jednom kvartálu za celou historii firmy. Divize autobusů naopak zaznamenala meziroční pokles. Daimler potvrdil celoroční výhled výrazného růstu prodejů i zisku.

USA

Hlavní zprávy

Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti (18. říjen)
aktuální hodnota: 283 tis.
očekávání trhu: 281 tis.
předchozí hodnota: 264 tis. / revize: 266 tis.

Pokračující žádosti o podporu v nezaměstnanosti (11. říjen)
aktuální hodnota: 2351 tis.
očekávání trhu: 2380 tis.
předchozí hodnota: 2389 tis.

Index nákupních manažerů ve výrobě Markit (říjen - předběžný)
aktuální hodnota: 56,2
očekávání trhu: 57,0
předchozí hodnota: 57,5

Index předstihových ukazatelů (září)
aktuální hodnota: 0,8 %
očekávání trhu: 0,7 %
předchozí hodnota: 0,2 %

Index aktivity Chicago Fed (září)
aktuální hodnota: 0,47
očekávání trhu: 0,15
předchozí hodnota: -0,21

Bloomberg index spotřebitelského komfortu (19. říjen)
aktuální hodnota: 37,7
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 36,2

Očekávané události

16:00 Prodeje nových domů (září): odhady: 470 tis., předchozí: 504 tis.
16:00 Prodeje nových domů (m-m) (září): odhady: -6.8%, předchozí: 18.0%

Popis trhu

Americké akcie po jednodenní pauze pokračovaly v umazávání předchozích propadů. Indexy dnes od openu opět silně posilovaly a přestože zakončily den podstatně pod svým denním maximem, byly dosaženy výrazné růsty. Index Dow Jones posílil o 1,32%, technologický Nasdaq si připsal 1,6%. O část zisků indexy připravila v závěru dne informace o hospitalizaci pacienta v New Yorku s podezřením na ebolu. Růst šel na vrub především dobré sérii zveřejněných hospodářských výsledků a zprávám z Evropy. Tamní dobré ukazatele o aktivitě v průmyslu a ve službách zlepšily pohled na stav evropské ekonomiky a po předchozích slabších datech investory částečně uklidnily. Ze série firemních reportu vyčnívají údaje od Caterpillaru. Prodejce těžké techniky přes problémy a nižší investice těžařských firem revidoval svůj celoroční ziskový výhled nahoru. Pro následující rok s podporou pokračujícího mírného oživení ekonomického růstu předpokládá vedení stabilní až mírný růst tržeb. Akcie posílily o téměř 5%. Velmi dobře si po výsledcích vedl rovněž konglomerátu 3M. Akcie po reportu výsledků posílily přes 4%. V zelených číslech dokázala uzavřít většina z hlavních sektorů. Nejvíce posílily průmyslové (+2,2%) a energetické firmy (+1,8%). Jedinou výjimkou s výraznější ztrátou byl telekomunikační sektor (-1,1%), který brzdil vývoj AT&T (-2,5%). Telekomunikační operátor klesnul na sedmiměsíční minimum poté, co reportoval slabší výsledky a snížil výhled tržeb pro letošní rok.

Podnikové zprávy

Caterpillar

Caterpillar během roku vynaložil náklady v objemu téměř půl miliardy dolarů na restrukturalizaci firmy spojenou s propuštěním 7 tis. stálých zaměstnanců, tedy skoro šesti procent celkové pracovní síly. Tržby za 3Q vzrostly o 1 % na 13,55 mld. USD. Čistý zisk se meziročně zvýšil o 7,5 % a těsně přesáhl 1 mld. USD. Zisk na jednu akcii dosáhl 1,63 USD při očekávání 1,35 USD. Caterpillar odhaduje celoroční tržby na 55 mld. USD a upřesňuje tak dříve avizované rozpětí 54-56 mld. USD. Společnost ovšem zvyšuje výhled zisku na jednu akcii na 6,00 USD z předešlých 5,75 USD. Od začátku roku firma odkoupila zpět vlastní akcie v objemu 4,3 mld. USD.

General Motors

Detroitská automobilka General Motors oznámila ve třetím kvartále meziroční pokles zisku o 14 % na 1,47 mld. USD neboli 81 centů na akcii. Tržby zůstaly na stejné úrovni jako loni 39,3 mld. USD. Prodejům GM se výrazně dařilo na domácím americkém trhu, kde dosáhla růstu tržeb o 10 %. V celém zbytku světa ale společnost zaznamenala pokles prodejů, tržeb a zisku. GM se ve 3Q muselo vypořádat s jednorázovými náklady způsobenými povodněmi v hale v Michiganu a odpisem dlouhodobých aktiv v Rusku.

3M

Konglomerát 3M reportoval růst tržeb i zisku na pozadí rostoucího zájmu o automobilové materiály, filtry a průmyslová lepidla. V Číně se nejvíce dařilo prodejům respiračních masek, které jsou využívány proti znečištění vzduchu ve velkých městech. Tržby 3M za 3Q vzrostly o 2,8 % na 8,14 mld. USD. Čistý zisk dosáhl 1,3 mld. USD (+5,7 %) neboli 1,78 USD na jednu akcii. Po prvních třech čtvrtletích roku společnost zvýšila odhad celoročního zisku na 7,45 USD, což oproti loňskému roku představuje nárůst o 11 %.

AT&T

AT&T se ke svým tarifům snaží nově prodávat smartphony za plnou cenu, proto musela mírně ustoupit a své tarify zlevnit, což se promítlo do poklesu zisku. Čistý zisk za 3Q dosáhl 3 mld. USD (-21 %) neboli 72 centů na jednu akcii. Tržby ve stejném období dosáhly 33 mld. USD (+2,5 %). Firma snížila odhad celoročního růstu tržeb na 3-4 % oproti dřívějšímu pětiprocentnímu cíli.


Martin Bernat
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde