Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - pátek 10.10.2014

Denní report - pátek 10.10.2014

10.10.2014 22:07

ČR: Praha pod prodejním tlakem, SRN: Německé akcie uzavřely na ročním minimu, USA: Zámoří končí opět v červených číslech, klesaly technologické tituly

Pražská burza

Popis trhu

Pražská burza v pátek prohloubila svůj týdenní pokles a v pátek index propadnul o 1,07%. Na týdenní bázi tak domácí trh ztratil 2,52% a oslabuje již třetí týden v řadě. Dnešní pohyb jde na vrub pokračující nervozitě na globálních trzích, kde v posledních dnes panuje extrémní volatilita. Při zobchodovaném objemu necelých 900 mil. Kč dominovaly trhu obchody s akciemi ČEZ, kde proteklo 550 mil. Kč. Ceny 670 Kč z konce září byly rychle zapomenuty a titul se rychle dostal na dohled hranice 600 Kč. ČEZ oslabil o 2,24% a zavíral na 611 Kč. Propad Erste se dnes přibrzdil na úrovni červencového low. V druhé polovině dne se kurz zvednul zpět nad 480 Kč a oslabil pouze o 0,27%. Od hranice 5000 Kč se naopak nadále vzdalovala Komerční banka, která oslabila o 1,93% a končila den na 4830 Kč. Lepší výkonností se dnes prezentovaly menší emise. Pivovary Lobkowicz si připsaly téměř 1%, po většinu dne se držely v kladných hodnotách i akcie Fortuny, ty však o své zisky v závěru dne přišly (-0,1%). Zájem je nadále vidět u akcií O2, které posílily o 0,32%.

Německo

Popis trhu

Index DAX uzavřel se ztrátou 2,40 % na 8788,81 b. Německé akcie táhly dolů obavy z oslabení ekonomického oživení v Německu i Evropě. Zatímco Mario Draghi, šéf ECB, přislíbil udržení uvolněné monetární politiky a vyzval vlády k uvolnění fiskální politiky, Wolfgang Schaeuble, německý ministr financí, varoval před kvantitativním uvolňováním v americkém stylu a vyzval k rozpočtové disciplíně.

Nejvýraznější pokles zaznamenala společnost Infineon Technologies (IFX; -6,84 %), i kvůli zprávám o klesajícím tržbám konkurenta v Číně. Společnost HeidelbergCement (HEI) odepsala 3,97 %, nedařilo se ani Siemensu (SIE; -3,92 %) a chemické společnosti Lanxess (LXS; -3,75 %). V černých číslech se neudržel žádný titul.

Podnikové zprávy

BMW, Daimler, Volkswagen

Mercedes-Benz, který spadá pod koncern Daimler, zaznamenal nejúspěšnější září ve své 88leté historii. Značce pomohly prodeje nových modelů v Číně. Nejúspěšnější září v historii zaznamenal také koncern BMW a značka Audi spadající pod Volkswagen.

Mercedes-Benz za prvních devět měsíců prodal 1,26 mil. osobních automobilů, meziročně o 11,1 % více. Značka Mercedes-Benz meziročně prodala o 12,5 % automobilů více, Smart zaznamenal pokles o 9,4 %. Na konci listopadu začne značka Smart prodávat nové modely Fortwo a Forfour. Daimler zveřejní hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí 23. října před otevřením trhů.

Prodeje koncernu BMW vzrostly o 6,5 % na 1,53 mil. automobilů. Značka BMW zaznamenala meziroční 9,1% růst prodaných automobilů na 1,32 mil. Meziroční prodeje značky Mini klesly o 7,5 % kvůli výměně modelů, v září však značka prodala rekordních 32 tis. automobilů. Prodeje značky Rolls-Royce za pvních devět měsíců meziročně vzrostly o 24,3 %. BMW také meziročně prodalo o 7,8 % motorek více. BMW zveřejní hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí 4. listopadu.

Koncern Volkswagen v prvních devíti měsících prodal 7,4 mil. automobilů, o 5,3 % víc než loni. Audi meziročně prodalo o 10 % automobilů více, značce se dařilo především v Asii a Pacifiku. Porsche prodalo o 13,3 % více automobilů, Seat o 10,5 %. Česká automobilka Škoda celosvětově prodala o 13 % automobilů více, dařilo se jí především v Západní Evropě, kde prodeje vzrostly o 18,5 %. Prodeje značky Bentley vzrostly o 19 %. Příliš se nedařilo značce Volkswagen, prodeje osobních automobilů vzrostly o 3 %, prodeje užitkových vozů klesly o 3,9 %. Volkswagen zveřejní hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí 30. října.

Zalando, Rocket Internet

Společnost Westwing, která patří inkubátoru internetových společností Rocker Internet, včera spustila svůj e-shop v České republice, Slovensku a Maďarsku. E-shop se zaměřuje na nábytek a vybavení pro domácnost. Stefan Smalla, generální ředitel společnosti Westwing, vidí příležitost v online prodeji vybavení interiéru ve střední a východní Evropě.

Od svého vstupu na německou burzu za 42,50 EUR ztratila společnost Rocket Internet (RKET) 6,95 % a obchoduje se za 34,43 EUR.

Prodejce oblečení Zalando (ZAL) za první týden obchodování ztrácí 16,14 % a obchoduje se za 18,03 EUR. Na burzu vstupoval za 21,50 EUR.

USA

Hlavní zprávy

Index importních cen (m-m) (září):

aktuální hodnota: -0,5 %
očekávání trhu: -0,7 %
předchozí hodnota: -0,9 % / revize: -0,6 %

Index importních cen (y-y) (září):

aktuální hodnota: -0,9 %
očekávání trhu: -1,4 %
předchozí hodnota: -0,4 % / revize: -0,1 %

Popis trhu

Uplynulý týden byl pro americké akciové trhy nejhorším od května 2012! Trhy jsou v týdenním srovnání v červených číslech již 3 týdny za sebou, což se letos stalo jen v lednu a před tím pouze v roce 2012. Nervozita pramení především z nedobrých zpráv o globálním ekonomickém vývoji. Snižují se odhady pro roky další a indikátory vyspělých ekonomik nepřináší již tak čistě pozitivní zprávy jako doposud. V přehřátějších sektorech (typicky technologie) je patrná obava o nahromaděné zisky. Důležitým činitelem bude startující výsledková sezóna. Jak již bylo řečeno, nedařilo se dnes především technologickému sektoru. V zelených číslech skončily utility a spotřební zboží. Například gigant Intel (INTC -5,09%) ztratil silných pět procent. Microsoft a QUALCOMM odepsali téměř 4%.

Podnikové zprávy

Family Dollar

Diskontní řetězec Family Dollar oznámil hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí, na kterých se negativně projevilo odpisy a náklady spojené s restrukturalizací a plánovaným spojením s Dollar Tree.

Zředěný zisk na akcii klesl o 66 % na 0,30 USD z 0,88 USD za stejné období loňského roku. Zředěný zisk na akcii očištěný o náklady spojené s restrukturalizací a očekávaným spojením s Dollar Tree klesl na 0,73 USD z 0,86 USD za poslední čtvrtletí druhého roku.

Tržby za uplynulé čtvrtletí vzrostly o 4,5 % na 2,61 mld. USD z 2,5 mld. USD za stejné období loňska. Porovnatelné tržby z obchodů v provozu déle než rok vzrostly o 0,3 %.

Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali zředěný zisk na akcii ve výši 0,42 USD a tržby ve výši 2,574 mld. USD.

V uplynulém čtvrtletí Family Dollar uzavřel 375 obchodů s nedostatečnými výsledky. V souvislosti s uzavřením zaznamenala společnost odpisy zboží ve výši 10,4 mil. USD a náklady na restrukturalizaci ve výši 55,2 mil USD. Ve fiskálním roce 2015 plánuje uzavřít dalších 40 obchodů.

Náklady na plánované spojení s Dollar Tree dosáhly 9,4 mil. USD. O nepřátelské převzetí Family Dollar však nadále usiluje společnost Dollar General, která prodloužila svou veřejnou nabídku na převzetí do konce října.

Společnost neposkytla výhled pro fiskální rok 2015 kvůli plánovanému spojení, očekává však nepříznivý vývoj v prvním čtvrtletí fiskálního roku kvůli zvýšené konkurenci a menším výdajům zákazníků s nízkými příjmy.

Symantec

Symantec oznámil rozdělení divize zabezpečení a divize úložišť dat na dvě samostatné společnosti. Divize úložišť dat koupil Symantec v roce 2005 jako společnost Veritas.

Andrew Nowinski, analytik Piper Jaffray, očekává, že by o společnosti po rozdělení mohlo mít zájem Cisto nebo NetApp.

Exxon Mobil

Arbitrážní tribunál Světové banky nařídil Venezuele Exxonu zaplatit 1,6 mld. USD za majetek znárodněný v roce 2007, zlomek z původně požadovaných 14,7 mld. USD. Venezuela čelí dalším 28 sporům s těžebními a ropnými společnostmi.

Tesla

Americký výrobce automobilů Tesla uvedl inovovanou verzi automobilu „Model S" s druhým motorem. Všechny verze Modelu S nyní podporují funkce autopilota.

Nová verze nejrychlejšího modelu má o 10 mílí delší dojezdovou vzdálenost a dosáhne rychlosti 100 km/h ve 3,2 vteřinách, o vteřinu dříve než model s jedním motorem. Druhý motor posiluje řízení na vlhké nebo zmrzlé vozovce. To ocení řidiči v severních oblastech, kde rostou prodeje Tesly, např. v Norsku, ve kterém je nákup elektromobilů podpořen daňovými úlevami.

Elon Musk, generální ředitel Tesly, také oznámil, že modely vyrobené v posledních dvou týdnech podporují funkce autopilota. Na soukromých pozemcích budou schopné automaticky nastartovat a počkat na řidiče na jím určeném místě.

Oznámení Elona Muska na Twitteru naznačovalo odhalení nového modelu s názvem „Model D“, písmeno „D“ však nakonec znamená „duální“ a odkazuje na počet motorů.

Polovina z 22 analytiků oslovených agenturou Bloomberg doporučuje akcie Tesla k nákupu, 8 držet a 3 prodat. Průměrná cílová cena činí 270,88 USD.


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde