Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - čtvrtek 09.10.2014

Denní report - čtvrtek 09.10.2014

9.10.2014 22:21

ČR: Pražská burza se po dvou poklesech stabilizovala, SRN: Německá burza se vrátila k růstu, USA: Americké akcie vrátily včerejší zisky

Pražská burza

Hlavní zprávy

CPI (m-m) (září)
aktuální hodnota: -0,2 %
očekávání trhu: -0,2 %
předchozí hodnota: -0,1 %

CPI (y-y) (září)
aktuální hodnota: 0,7 %
očekávání trhu: 0,9 %
předchozí hodnota: 0,6 %

Popis trhu

Ve čtvrtek pražská burza rostla, povzbuzena včerejším obratem na amerických trzích. Úvodní zisky však postupně umazala podobně jako ostatní evropské trhy. Index PX-TR nakonec uzavíral na 1398 bodech (+0,19%). Z technického pohledu tak alespoň drží nad důležitými hladinami podpory. Největší aktivita byla tradičně na ČEZu (220 mil. Kč) a Komerční bance (140 mil. Kč). Akcie ČEZu si polepšily na 625 Kč (0,45%), zatímco KB se nedokázala udržet v kladných číslech (-0,2%). Erste oslabovala podobně jako evropský bankovní sektor, ve druhé části dne se obchodovala pod 485 Kč (-1%). Philip Morris na včerejší „abnormální“ objemy nedosáhl (dnes 30 mil. Kč), cena akcií vzrostla zpět nad psychologickou hladinu 10000 Kč (+1,6%). Ještě více se dařilo společnosti 02, které se podařilo uzavřít nad 310 Kč (3%). Mediální CETV posílilo jen o něco méně, když jeho akcie se obchodovaly poblíž 48 Kč (+2,6%). Zprávy o zlepšeném ratingu mohly pomoci akciím NWR, kde proběhly obchody na ceně 0,7Kč (+7,7%). Naopak včerejší premiant STOCK oslabil ke 104 Kč (-2,6%).

Podnikové zprávy

ČEZ

Analytici JP Morgan snížili cílovou cenu pro akcie ČEZ na 600 Kč s doporučením "neutral" (původně 610 Kč a "overweight"). Aktuálně je na titul vydáno 7 doporučení k nákupu, 13 doporučení držet a 9 prodat.

NWR

Těžební společnost NWR by v nejbližších dnech měla zveřejnit své základní provozní ukazatele za 3Q 2014 v podobě produkce a prodejů uhlí a rovněž prodejní ceny koksovatelného uhlí na 4Q 2014.

Světové benchmarkové ceny (jak spotové, tak forwardové) nejkvalitnějšího koksovatelného uhlí (Premium Hard Coking Coal) v posledních měsících stagnují. Spotová cena tohoto typu uhlí se v průběhu třetího letošního čtvrtletí téměř nezměnila a pohybuje se kolem úrovně 110 USD/t. Téměř žádnou mezikvartální změnu nevidíme ani u benchmarkových forwardových kontraktů na 4Q 2014 uzavřenými mezi japonskými ocelárnami a australskými těžaři (např. mezi Nippon Steel a Anglo American). Dojednaná cena totiž činí 119 USD/t, což je pouze o 1 dolar méně (-0,8 %) ve srovnání se 3Q 2014. Impulsy jak ze strany vývoje čínské ekonomiky (kdy např. aktivita v čínském průmyslu měřená indexem PMI v posledních dvou měsících spíše jen stagnovala, což dostatečně nepodporuje importy koksovatelného uhlí), tak ze strany postupného omezování nabídky globálních těžařů uhlí (v posledním období došlo k omezení produkce o cca 20 mil. tun), zdá se prozatím nejsou dostatečné k tomu, aby výrazněji podpořily globální ceny koksovatelného uhlí.

Výše zmíněný vývoj tak bude důležitou indikací pro vyjednávání mezi NWR a jeho odběrateli. Očekáváme tak, že NWR vyjedná se svými zákazníky na 4Q 2014 velmi podobnou cenu koksovatelného uhlí jako v předchozím kvartále. Odhadujeme tak průměrnou cenu kolem úrovně 87 EUR/t, což je jen mírně výše oproti ceně za 3Q 2014 na úrovni 85 EUR/t (náš odhad opíráme o předpoklad, že prodejní mix bude tvořen přibližně ze 45 % tvrdým koks. uhlím, ze 44 % poloměkkým koks. uhlím a z cca 11 % PCI koks. uhlím). Mírný růst předpokládáme jen z toho důvodu, že dolar v posledním období vůči euru posiloval (ve 3Q 2014 posílil oproti předchozímu čtvrtletí v průměru o 3,4 %), což by technicky mělo podporovat ceny uhlí vyjádřené v eurech.

Z důvodu silnějšího dolaru bychom tak předpokládali i drobnou pozitivní korekci již dojednané ceny za 3Q 2014, a to o 1 – 2 EUR na 86 – 87 EUR/t (NWR většinou zpětně drobně upravuje dříve předjednané ceny právě např. kvůli vývoji měnového kurzu nebo kvůli případným mírným změnám v prodejním mixu).

V celkovém kontextu tak lze předpokládat jen marginální mezikvartální změnu dojednané ceny koksovatelného uhlí na 4Q 2014, která z pohledu celkového hospodaření NWR příliš moc neřeší.

Ceny v rozmezí 85 – 90 EUR/t jsou pro NWR (i po právě dokončené restrukturalizaci kapitálu) podle našich odhadů nedostatečné a znamenají provozní ztrátu na úrovni EBIT a na úrovni EBITDA jen výsledky kolem nuly. Aby se NWR dostalo do provozních zisků a přestal tlak na hotovostní pozici, tak ceny koksovatelného uhlí budou muset v budoucnu podle našich odhadů překročit hranici 100 EUR/t.

Cena energetického uhlí je dojednávána na celoroční bázi, průměrná cena pro letošní rok je sjednána ve výši 54 EUR/t.

NWR prozatím nemění své celoroční cíle produkce a prodejů uhlí v rozmezí 9 – 9,5 mil. tun. Ve 3Q 2014 neočekáváme výraznou mezikvartální změnu ve vývoji těžby, když odhadujeme produkci uhlí kolem úrovní 2,3 mil. tun. Výrazný výkyv nepředpokládáme ani u prodejů koksovatelného uhlí, které očekáváme na úrovni cca 1,28 mil. tun (ve 2Q 2014 činily 1,3 mil. tun). Pokud však NWR bude chtít naplnit celoroční cíl prodejů alespoň na spodní hraně stanoveného rozpětí, pak se domníváme, že prodeje energetického uhlí budou muset mít ve 3Q a 4Q 2014 vzestupnou tendenci. Odhadujeme tak, že prodeje tohoto typu uhlí dosáhnou ve 3Q 2014 úrovně kolem 1 mil. tun (mezičtvrtletně o 23 % více). V prvních dvou letošních kvartálech byly prodeje energetického uhlí slabé, když se nepříznivě projevila letošní mírná zima (nižší poptávka ze strany elektrárenských společností). Navíc loňská slabost trhu s energetickým uhlím ve středoevropském regionu (převis nabídky nad poptávkou) pokračovala i v prvním letošním pololetí. Druhé pololetí nicméně bývá v prodejích energetického uhlí silnější s tím, jak se energetické firmy připravují na zimní sezónu a navyšují zásoby.

Německo

Hlavní zprávy

Běžný účet platební bilance (srpen)
aktuální hodnota: 10,3 mld. EUR
očekávání trhu: 13,8 mld. EUR
předchozí hodnota: 21,7 mld. EUR / revize: 20,1 mld. EUR

Obchodní bilance (srpen)
aktuální hodnota: 14,1 mld. EUR
očekávání trhu: 17,7 mld. EUR
předchozí hodnota: 23,4 mld. EUR / revize: 23,5 mld. EUR

Vývoz (m-m) (sezónně očištěno) (srpen)
aktuální hodnota: -5,8 %
očekávání trhu: -4,0 %
předchozí hodnota: 4,7 % / revize: 4,8 %

Dovoz (m-m) (sezónně očištěno) (srpen)
aktuální hodnota: -1,3 %
očekávání trhu: 0,9 %
předchozí hodnota: -1,8 % / revize: -1,4 %

Popis trhu

Zpočátku dne posilovalo všech třicet titulů z německého DAXu (+0,4 %), když byly taženy vzhůru včerejším projevem amerických centrálních bankéřů, kteří zatím nepospíchají se zvyšováním úrokových sazeb. Přes den se ale index frankfurtské burzy postupně sesunul až ke středečním závěrečným hodnotám a index si tak připsal pouze mírné zisky (+0,11%). Dařilo se automobilce BMW (BMW +1,6 %), která dostala zvýšené doporučení „overweight“ od JP Morgan s cílovou cenou 105 EUR. Naopak v červeném končily energetiky E.ON (EOAN -1,5 %) a RWE (RWE -1 %), nedařilo se ani Adidasu (ADS -1,9%) či letecké spol. Lufthansa (LHA -1,5%).

USA

Hlavní zprávy

Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti (3. říjen)
aktuální hodnota: 287 tis.
očekávání trhu: 295 tis.
předchozí hodnota: 287 tis. / revize: 288 tis.

Pokračující žádosti o podporu v nezaměstnanosti (27. září)
aktuální hodnota: 2381 tis
očekávání trhu: 2410 tis.
předchozí hodnota: 2398 tis. / revize: 2402 tis.

Bloomberg index spotřebitelského komfortu (5. říjen)
aktuální hodnota: 36,8 b.
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 34,8 b.

Velkoobchodní zásoby (m-m) (srpen)
aktuální hodnota: 0,7 %
očekávání trhu: 0,3 %
předchozí hodnota: 0,1 % / revize: 0,3 %

Velkoobchodní prodeje (m-m) (srpen)
aktuální hodnota: -0,7 %
očekávání trhu: 0,3 %
předchozí hodnota: 0,7 %

Očekávané události

14:30 Index importních cen (m-m) (září): odhady: -0.7%, předchozí: -0.9%
14:30 Index importních cen (y-y) (září): odhady: -1.4%, předchozí: -0.4%

Popis trhu

Akciové trhy v zámoří zůstaly hluboko v červených číslech i v druhé polovině dnešního dne a smazaly tak včerejší největší denní růst letošního roku. Dow Jones a technologický Nasdaq ztratily 2%, index S&P 500 klesl nejvíce od letošního dubna (-2,1%). Na trzích tak stále přetrvávají obavy z vývoje světové ekonomiky a nedostatku stimulů pro růst cen akcií. Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi řekl ve svém projevu v USA, že náznaky oživení evropské ekonomiky ztrácí na síle. Všech deset hlavní sektorů se neubránilo propadům, největší ztráty zaznamenal vinou dalšího poklesu cen ropy energetický sektor (-3,7%), naopak nejmenší ztráty byli k vidění u necyklického spotřebního zboží (-0,93%).

Podnikové zprávy

Alcoa

Největší americký výrobce hliníku Alcoa včera reportoval výsledky za 3Q končící k 30. září a odstartoval tak další výsledkovou sezónu. Alcoa ohlásila lepší než očekávané hospodaření díky vyšším cenám aluminia a nižším nákladům na materiál. Za zvýšenou produktivitou stojí rovněž zavírání vysokonákladových hutí. Společnost oznámila zisk 149 mil. USD (ve 3Q minulého roku 24 mil. USD) neboli 12 centů na jednu akcii. Tržby dosáhly výše 6,24 mld. USD a meziročně vzrostly o 8,2 %. Růst poptávky zaznamenává Alcoa především od automobilek a výrobců letadel, od nichž si pozitivní trend slibuje i do budoucna. S leteckými společnostmi Boeing a Pratt & Whitney Alcoa v minulých měsících uzavřela dlouhodobé dohody, z nichž každá přesahuje 1 mld. USD.

PepsiCo

Producent nápojů PepsiCo dnes před začátkem obchodování v USA zveřejnil své hospodářské výsledky za 3Q. Společnost PepsiCo, pod kterou spadají nápoje Pepsi, 7Up, Mirinda, Gatorade, Mountain Dew nebo brambůrky Lay’s, svými výsledky překonala konsensus analytiků, když ve 3Q oznámila růst tržeb o 1,8 % na 17,2 mld. USD. Čistý zisk dosáhl 2,01 mld. USD (+5 %) neboli 1,32 USD na jednu akcii. Firma na základě vývoje za prvních devět měsíců roku zvýšila očekávaný růst jádrového zisku na akcii (očištěného o pohyby měnových kurzů) na 9 % oproti původním 8 %. PepsiCo prozatím odrazila nátlak aktivistického vlastníka Trian Fund, který se společnost snažil rozdělit na dvě a oddělit tak byznys s nápoji od občerstvení.

Kindred Healthcare

Americká firma Kindred Healthcare zvýšila nabídku za Gentiva Health Services zabývající se poskytováním domácích zdravotních a hospicových služeb. Jednu akcii Gentivy nabídka oceňuje na 19,5 USD, tedy 17 % nad včerejší závěrečnou cenou. S první nabídkou přišla Kindred již v květnu, kdy jedna akcie Gentivy stála osm dolarů, od té doby její cena stoupla na více než dvojnásobek. Dohromady by společnosti měly ročně utržit přes 7 mld. USD.


Martin Bernat
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4928425,85216
USD22,8586824,12732
GBP28,5507330,13527
CHF25,0177726,40623
PLN5,662715,97699

Kompletní informace zde