Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - pátek 12.09.2014

Denní report - pátek 12.09.2014

12.9.2014 22:04

ČR: ČEZ stále táhne, SRN: Německo končí týden v červených číslech, USA: Zámořské indexy uzavřely týden v červeném

Pražská burza

Očekávané události

10:00 Běžný účet platební bilance (červenec): odhady: -4.50 mld., předchozí: -0.25 mld.

Popis trhu

Pražská burza se dnes držela ve velmi úzkém pásmu, což je zároveň charakteristika celého týdne. Maximální změna na close v jednotlivých dnech nebyla větší než 0,31%. Dnes si index PX připsal mírný zisk a to 0,24%. Zobchodovaný objem přesáhl pouze lehce přes 400 mil. Kč. Největší aktivita byla tradičně na ČEZu, kde nadále převažují kupci a titul se posouvá na vyšší úrovně. Se ziskem 1,08% přidal titul nejvíce kladných bodů do indexu. Podobná situace byla k vidění i v Německu, když E.ON s vylepšeným doporučením v zádech od JP Morgan patřil k nejlepším titulům. V poklesu z posledních dnů pokračovala Erste Group (-0,89%). Maďarská vláda opět upravovala podmínky pro refundace poplatků a úroků, což by mohlo vést k mírnému navýšení rezerv potřebných na krytí. Přestože po většinu dne Komerční banka oslabovala, metu 5000 Kč se jí podařilo uhájit. Zisk přes 1% si připsaly akcie mediální CME a díky závěrečné aukci rovněž akcie Unipetrolu (+1,87%). Akcie NWR pokračovaly v poklesu (-14,3%) a postupně se dostávají na úroveň, kde mají při zohlednění upisovacího poměru nových akcií a ceny být.

Podnikové zprávy

Erste

Poté, co maďarský vládní kabinet v čele s premiérem Orbánem rozšířil rámec případů, na které se bude vztahovat refundace poplatků a úroků, čelí maďarské banky riziku vyšších ztrát z refundací než v původním nejhorším možném scénáři.

Podle aktuálních odhadů mohou celý maďarský bankovní sektor přijít refundace naúčtovaných poplatků a úroků na 1 bil. HUF (4,1 mld. USD), přičemž původní odhady maďarské centrální banky nepočítaly se ztrátami bank plynoucích z refundací vyššími než 900 mld. HUF.

Erste Group dříve odhadla náklady spojené s připravovanou maďarskou legislativou na 300 mil. EUR. V reakci na dnes zveřejněný návrh z dílny maďarské vlády je pravděpodobné, že může dojít k mírnému návýšení rezerv vyčleněných na pokrytí vládních opatření v Maďarsku.

Německo

Hlavní zprávy

Eurozona:

Zaměstnanost (y-y) (2Q):
aktuální hodnota: 0,4 %
předchozí hodnota: 0,2 %

Průmyslová výroba (m-m) (sezónně očištěno) (červenec):
aktuální hodnota: 1,0 %
očekávání trhu: 0,7 %
předchozí hodnota: -0,3 %

Průmyslová výroba (y-y) (očištěno o počet pracovních dní) (červenec):
aktuální hodnota: 2,2 %
očekávání trhu: 1,4 %
předchozí hodnota: 0,0 %

Očekávané události

Eurozóna:

11:00 Obchodní bilance (sezónně očištěno (červenec): odhady: 15.5 mld., předchozí: 13.8 mld.

11:00 Obchodní bilance (bez sezónního očištění) (červenec): odhady: --, předchozí: 16.8 mld.

Popis trhu

Index DAX v pátek klesl o 0,41 % na 9651,13 b, za celý tak ztratil 0,57 %. Pátek byl ve znamení prodejů, když téměř všechny tituly v akciovém indexu zakončily poklesem. Společnost RWE (RWE) po snížení doporučení od JP Morgan odepsal 1,82 %. Zatímco konkurent E.ON (EOAN) získal lepší doporučení od stejné banky a zakončil se ziskem o 0,38 %, nicméně ranní zisky si neudržel. Pátek nejvíce potěšil akcionáře společnosti Deutsche Boerse (DB1), která připsala 1,25 %. Zajímavé poklesy byly rovněž u společností Lufthansa (LHA; -0,77 %), Fresenius (FRE; -1,99 %), Continental (CON; -1,20 %), Adidas (ADS; -0,51 %), BMW (BMW; -0,63 %) a K+S (SDF; -1,65 %).

Podnikové zprávy

BASF

Největší chemická společnost v Německu BASF SE (BAS) koupí aktiva od norské státní společnosti Statoil za 1,25 mld. dolarů. BASF tím diverzifikuje dodávky energií v souvislosti se zhoršujícími se vztahy mezi Evropou a Ruskem.

Konkrétně se jedná o Wintershall patřící BASF, který koupí podíl ve dvou ropných polích, dvou investičních projektech, projektu plynovodu a podíl ve čtyřech licencích na průzkum. Denní produkce Wintershallu se zvýší o 50 % na 60 tis. barelů ropného ekvivalentu.

V současné době je riziko nových evropských a amerických sankcí. BASF, největší německý spotřebitel ropy, se dohodou s norskou Statoil stane méně závislým na dodávkách z Ruska.

USA

Hlavní zprávy

Podnikové zásoby (červenec):
aktuální hodnota: 0,4 %
očekávání trhu: 0,4 %
předchozí hodnota: 0,4 %

Spotřebitelská důvěra dle University of Michigan (srpen - předběžný):
aktuální hodnota: 84,6 b.
očekávání trhu: 83,3 b.
předchozí hodnota: 82,5 b.

Index importních cen (m-m) (srpen):
aktuální hodnota: -0,9 %
očekávání trhu: -1,0 %
předchozí hodnota: -0,2 %

Index importních cen (y-y) (srpen):
aktuální hodnota: -0,4 %
očekávání trhu: -0,6 %
předchozí hodnota: 0,8 %

Maloobchodní tržby (m-m) (předběžný) (srpen):
aktuální hodnota: 0,6 %
očekávání trhu: 0,6 %
předchozí hodnota: 0,0 %

Očekávané události

14:30 Newyorský výrobní index (září): odhady: 15.90, předchozí: 14.69

15:15 Průmyslová produkce (m-m) (srpen): odhady: 0.3%, předchozí: 0.4%

15:15 Využití kapacit (srpen): odhady: 79.3%, předchozí: 79.2%

Popis trhu

Americké indexy dokázaly v závěru seance pouze mírně zkorigovat předchozí ztráty, týden tak ukončily s negativní bilancí, když širší index S&P500 oslabil z pátečního historického maxima o 1,1% a posunul se zpět pod metu 2000b.

Příznivá US makrodata (nejrychlejší růst maloobchodních tržeb za poslední 4 měsíce, lepší údaj o spotřebitelské důvěře) dnes podnítila obavy investorů z rychlejšího utahování měnové politiky ze strany Fedu. Ten v rámci rozhodování o nastavení úrokových sazeb tak může při dalším zasedání v příštím týdnu změnit rétoriku ohledně držení nízkých sazeb po delší dobu jakmile dokončí program nákupu dluhopisů (QE). Sentimentu “dopomohlo” i nové kolo uvalených sankcí Západu vůči Rusku, s negativním vlivem na geopolitické napětí.

V rámci indexu S&P500 dnes všechny sektory registrovaly ztráty v čele s elektrárenskými společnostmi (souhrnně -1,8%), nedařilo se ani energiím (-1,5%) a odvětví telekomunikačních služeb (-1,2%). Relativně nejlépe se vedlo finančním společnostem, když daný segment si odepsal pouhých 0,1%.

Ze zajímavých pohybů zmiňme 4% růst internetové spol. Yahoo! (YHOO) na mnohaletá maxima po zprávách o silném zájmu o nadcházející IPO Alibaby, kterou Yahoo! spoluvlastní, držící 22,4% podíl. V daném sektoru se dařilo i online aukčnímu serveru eBay (EBAY +3%) po spekulacích o zájmu nákupu podílu ve společnosti ze strany giganta Google (GOOG). Raketou dne pak byla internetová spol. Conversant (CNVR) rostoucí přes 30% po oznámení převzetí ze strany spol. Alliance Data Systems (ADS). Ze zajímavých propadů naopak zmiňme téměř 4% posun dolů provozovatele ropných vrtných plošin Transocean (RIG) propadající se na úrovně r. 2004!

Podnikové zprávy

Ulta Salon Cosmetics

Společnost Ulta Salon Cosmetics (ULTA) oznámila zisk za 2Q fiskálního roku ve výši 94 centů při tržbách 734,2 mil. dolarů. Analytici oslovení agenturou FactSet očekávali 82 centů na akcii a tržby 713,2 mil. dolarů. V červnu výhled na 2Q společnost stanovila v rozpětí 78-83 centů na akcii. Výsledky tak překonaly analytiky i samotný výhled společnosti. Na letošní rok Ulta zvýšila výhled v zisku i tržbách o 20 %.

V úterý akcie uzavřely při ceně 97,48 dolaru, aktuálně v předobchodní fázi posilují o 16,02 % na 113,10 dolaru.

HP

Americká společnost Hewlett-Packard Co. koupí poskytovatele softwaru cloudového řešení Eucalyptus Systems Inc. Eucalyptus, společnost založená v roce 2009, poskytuje technologie firmám k ukládání, vyhodnocení a odeslání výpočetních dat na internet. HP má údajně zaplatit pod 100 mil. dolarů.
Součástí akviziční dohody bude i přestup CEO společnosti Eucalyptus Martena Mickose do vedení HP. Podle společnosti HP by akvizice měla být dokončena v tomto fiskálním roce končícím říjnem.

V segmentu cloudu je zastoupena řada jiných známých značek, jako jsou například Amazon.com, Google, Microsoft, VMware a další. HP prodává cloudové řešení pod značkou HP Helion.

Activision Blizzard

Největší americký výrobce video her Activision Blizzard (ATVI) oznámil, že očekávaná online akční hra Destiny dosáhla prodejů jen za první den objemu 500 mil. dolarů. Destiny je hra, ve které hráči figurují jako ochránci posledního města na Zemi. Hra stojící 60 dolarů dosáhla největšího počtu předobjednávek v historii, když nepočítáme sequely.

Dobrý start je klíčový pro hry tohoto žánru. Až 40 % procent tržeb z prodejů v prvním roce jsou generovány za pět dní po vydání. Výdaje na výrobu a marketing hry Destiny dosahují až 500 mil. dolarů, což činí ze hry jednu z nejdražších v herní historii. Nejlepší start v prodejích měla ale hra GTA 5 společnosti Take-Two Interactive Software Inc. (TTWO), které dosahovaly 800 mil. dolarů v první den.

Destiny byla vytvořena ve spolupráci se studiem Bungie Inc., které vytvořilo hru Halo pro Xbox.


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde