Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - úterý 26.08.2014

Denní report - úterý 26.08.2014

26.8.2014 22:15

ČR: Pražská burza mírně klesla, nedařilo se NWR a O2, SRN: Německé akcie pokračovaly v růstu, USA: Amerika dnes v zeleném

Pražská burza

Popis trhu

Pražská burza mírně korigovala včerejší zisky, když index odepsal -0,16% na 993 bodů. Náš trh se tak nepřidal k odpolednímu oživení na západoevropských burzách, které se ze záporného teritoria překlopily do plusu. Negativně se v indexu PX projevil především pokles akcií O2, jenž nakonec odepsaly -1,57% na 293 Kč. Částečně ze včerejších hodnot ustoupila i Komerční banka se závěrem 4866 Kč (-0,43%). Erste Bank stagnovala pod úrovní 550 Kč. Bez výraznějších změn zakončily i akcie Vigu (1044 +0,19%), když dnešní výsledkový report vyzněl neutrálně. Akcie Čezu se dotáhly na úroveň 620 Kč, což znamená mírný nárůst o 0,23%. Největší kurzovou změnu zaznamenalo NWR a to -4,62%. V objemech obchodů se dostala na první místo Komerční banka (přes 200 mio. Kč), následována Čezem (165 mio. Kč)

Podnikové zprávy

Vienna Insurance Group

Pojišťovací skupina VIG oznámila výsledky za druhé čtvrtletí roku. Společnosti se podařilo stabilizovat situaci v Rumunsku, nepřekonala však očekávání trhu.

Hrubé předepsané pojistné za druhé čtvrtletí meziročně pokleslo o 3 % na 2,25 mld. EUR z 2,32 mld. EUR za druhé čtvrtletí loňského roku, ztratily všechny tři segmenty (pojištění zdraví, života, majetku a škod). Hrubé předepsané pojistné vzrostlo pouze v České republice (o 0,61 %) a na Slovensku (o 1,86 %). V ostatních zemích, kde skupina VIG působí, nastal meziroční pokles, který společnost připisuje měnovým vlivům, především v ČR.

Čistý zisk před zdaněním za 2Q vzrostl na trojnásobných 139 mil. EUR z 46,3 mil. EUR za stejné období loňského roku. Na pozitivním výsledku se odrazilo i udržení zisku v Rumunsku, do kterého se společnosti podařilo obrátit již v prvním čtvrtletí letošního roku. Společnost však oznámila, že hodlá pokračovat v útlumu svých rumunských operací, především v segmentu vozidel.

Kombinovaný poměr, ukazatel ziskovosti pojišťoven, se zlepšil o 2,7 procentního bodu na 97,1 % za první pololetí letošního roku oproti prvnímu pololetí roku 2013.

Pivovary Lobkowicz Group

Společnost Pivovary Lobkowicz Group (PLG) zítra před otevřením trhu představí své hospodářské výsledky za první letošní pololetí. Bude se jednat o první oznámení výsledků od květnového vstupu společnosti na burzu.

Jelikož společnost neposkytla trhu své výsledky hospodaření za loňské první pololetí (ty by měly být zveřejněny až zítra), tak v naší predikci nelze provést přesné meziroční srovnání. To bude tak jen indikativní, když jsme si pololetní výsledky odhadli na základě čísel za celý rok 2013, které již byly oficiálně zveřejněny.

Očekáváme za 1H 2014 meziročně lepší výsledky hospodaření, když odhadujeme meziroční zvýšení produkce piva. PLG již v květnu, v průběhu veřejné nabídky akcií (IPO), oznámilo, že za první letošní čtyři měsíce zvýšilo produkci, resp. prodeje piva o 9,5 % y/y na 272,6 tis. hl, když se pozitivně projevily vyšší prodeje lahvového piva do maloobchodních řetězců.

Více v příloze.

Německo

Hlavní zprávy

Očekávané události

08:00 Index importních cen (m-m) (červenec): odhady: -0,1 %, předchozí: 0,2 %
08:00 Index importních cen (y-y) (červenec): odhady: -1,4 %, předchozí: -1,2 %
08:00 Spotřebitelská důvěra GfK (září): odhady: 8,9, předchozí: 9,0

Popis trhu

Německé akcie dnes dále rozšířily své včerejší zisky. Nákupní náladu živily spekulace, že ECB představí v rámci boje proti nízké inflaci program nákupu aktiv. Index DAX po mírné dopolední korekci znovu zamířil na sever a uzavřel se ziskem 0,82% na 9 588 bodech. Dařilo se zejména bankám (CBK +2,1%, DBK +2,0%), které následoval Heidelberg Cement (HEI +2,0%). Z pokračujícího optimismu naopak nedokázaly těžit energetické společnosti (EOAN -0,1%, RWE +0,1%) a BMW (BMW +0,0%).

USA

Hlavní zprávy

Index výrobní aktivity richmondského Fedu (srpen):

aktuální hodnota: 12 b.
očekávání trhu: 6 b.
předchozí hodnota: 7 b.

Index spotřebitelské důvěry (srpen):

aktuální hodnota: 92,4 b.
očekávání trhu: 89,0 b.
předchozí hodnota: 90,9 b.

S&P/Case-Shiller index cen domů ve 20 metropolích (m-m) (sezónně očištěno) (červen):

aktuální hodnota: -0,21 %
očekávání trhu: 0,00 %
předchozí hodnota: -0,31 % / revidováno: -0,26 %

S&P/Case-Shiller index cen domů ve 20 metropolích (bez sezónního očištění) (červen):

aktuální hodnota: 172,33 b.
očekávání trhu: 172,84 b.
předchozí hodnota: 170,64 b. / revidováno: 170,68 b.

S&P/Case-Shiller index cen domů ve 20 metropolích (y-y) (červen):

aktuální hodnota: 8,07 %
očekávání trhu: 8,30 %
předchozí hodnota: 9,34 % / revidováno: 9,37 %

Index cen domů FHFA (m-m) (červen):

aktuální hodnota: +0,4 %
očekávání trhu: +0,3 %
předchozí hodnota: +0,4 %

Zakázky na kapitálové statky bez zbraní a letadel (červenec):

aktuální hodnota: 1,5 %
očekávání trhu: +0,7 %
předchozí hodnota: -1 % / revize: +0,9 %

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (červenec):

aktuální hodnota: 22,6 %
očekávání trhu: 8 %
předchozí hodnota: +0,7 % / revize: +2,7 %

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby bez dopravy (červenec):

aktuální hodnota: -0,8 %
očekávání trhu: +0,5 %
předchozí hodnota: +0,8 % / revize: +3 %

Očekávané události

13:00 Index žádostí o hypotéky MBA (22. srpen): odhady: --, předchozí: 1,4 %

Popis trhu

Americkým akciovým trhům svědčila pozitivní reportovaná makrodata. Investory příjemně překvapily údaje o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby i rostoucí index důvěry spotřebitelů.  Nad hranicí 2000 b. uzavřel  index S&P, který oproti závěru předchozího dne posílil o 0,11 %. Technologický Nasdaq zpevnil o 0,29 % a zelená barva převládala rovněž na indexu DJIA, jenž posílil o 0,17 %.
Z jednotlivých sektorů se dnes nejvíce dařilo energetickému, který posílil o 0,52 %. Ztrácely naopak utility (-1,13 %). Na akviziční vlně se vezly akcie kavárenského řetězce Tim Hortons Inc. (ACI), které se staly akvizičním cílem řetězce Burger King Worldwide Inc. (BKW). Akcie Tim Horton po včerejší 19% rally dnes přidaly dalších 8,5 %. Na ohlášenou akvizici streamovací služby Twitch, která se zaměřuje na streamování záběrů zejména v herním průmyslu, reagovaly pozitivně akcie Amazonu (AMZN). Ty posílily o 2,44 %.

Podnikové zprávy

Burger King se sloučí se společností Tim Hortons

Společnosti Burger King a Tim Hortons dnes dospěly k dohodě, nová společnost bude mít sídlo v Kanadě. Obchodovat se bude v Kanadě a USA.

Akcionáři kanadské společnosti Tim Hortons obdrží 65,5 CAD a 0,8025 akcie nově vzniklé společnosti, ve které bude majoritní akcionář Burger Kingu, společnost 3G Capital, držet 51% podíl. Případně si budou moci akcionáři zvolit jiný podíl hotovosti a akcií.

O fúzi jsme informovali již v pondělí.

Best Buy

Best Buy, největší světový maloobchodní prodejce elektroniky, dnes oznámil své čtvtletní výsledky. Novému vedení se daří snižovat náklady, čistý zisk proto klesl méně, než čekali analytici.

Zisk na akcii za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2015 klesl na 0,42 USD na akcii z loňských 0,77 USD. Úspory v rámci programu „Renew Blue“ pomohly společnosti překonat očekávání analytiků oslovených agenturou Bloomberg, kteří očekávali jen 0,31 USD na akcii.

Tržby poklesly na 8,9 mld. USD z 9,3 mld. USD za druhé čtvrtletí loňského fiskálního roku. Porovnatelné tržby z obchodů v provozu alespoň rok klesly v USA o 2 %, zatímco tržby celého trhu klesly o 2,5 %, uvedla společnost. Společnosti se však podařilo zvýšit tržby z online prodejů o 22 %, kde se zvýšil počet nakupujících i objem průměrného nákupu.

Hubert Joly, generální ředitel společnosti od roku 2012, uvedl, že celý trh zaznamenává změnu chování spotřebitelů, kteří nakupují elektroniku přes Internet a méně navštěvují kamenné obchody. Best Buy proto očekává pokles tržeb z kamenných obchodů i ve třetím a čtvrtém čtvrtletí.

Microsoft

Internet Explorer a Windows Media Player společnosti Microsoft se nelíbí čínským regulátorům. Konkrétně se jedná o tzv. bundling, když firma poskytuje několik aplikací spolu se systémem v jednom balíku.

Jakmile v 90. letech Windows ovládl celý trh operačních systémů, tak se americké a evropské regulační orgány zaměřily na propojení internetového prohlížeče, systému a přehrávače médií.
Microsoft a americké ministerstvo spravedlnosti se v roce 2001 dohodly na smíru, který mimo jiné Microsoftu dovolil propojovat Internet Explorer a Windows.
V roce 2004 Evropská unie uložila Microsoftu pokutu 497 mil. eur za propojení Windowsu s Windows Media Player. Kromě pokuty Microsoft musel vydávat verzi Windowsu bez tohoto přehrávače. Později byla pokuta zvýšena na 1,4 mld. dolarů.

Čína se zaměřuje na dva produkty, které byly předmětem v předchozích soudních sporech. Nicméně rozsah vyšetřování by mohl dokonce přesahovat propojování přehrávače a prohlížeče se systémem.

Vyšetřování Microsoftu přichází v době, kdy regulační orgány v Číně vyšetřují jiné zahraniční firmy, jako je například výrobce čipů pro mobilní zařízení Qualcomm (QCOM) nebo výrobce luxusních aut Mercedes-Benz spadající pod německou automobilku Daimler (DAI). Vyšetřování vzbuzuje obavy ohledně protekcionismu v Číně.

Již v tomto měsíci Státní úřad pro průmysl a obchod v Číně (SAIC), který je jedním ze tří antimonopolních regulátorů, formálně zahájil vyšetřování aktivit Microsoftu poté, co úředníci vtrhli do kanceláří ve velkých městech. Podle SAIC Microsoft porušil antimonopolní čínské zákony v souvislosti s kompatibilitou dokumentů jeho kancelářského balíku.

Podle vyjádření úřadu je letos zahájeno devět vyšetřování v různých sektorech ekonomiky jako například pojišťovnictví, telekomunikace nebo energetický sektor. Mezi vyšetřovanými společnostmi nejsou jen zahraniční firmy, ale jsou zde i domácí nebo státně vlastněné.

Amazon koupí Twitch

Amazon oznámil, že koupí herní portál Twitch, který dostane 970 mil. dolarů formou hotovosti. Akvizicí Amazon získá přístup k online fóru čítající více než 55 miliónů aktivních uživatelů, kde se diskutuje o hrách nebo se sleduje hraní ostatních uživatelů v reálném čase.

Strategie Amazonu se již zaměřuje na herní sektor a zaměstnává vývojáře, aby vyvíjeli více herních titulů pro Fire TV, Fire Phone a tablety Kindle Fire.
Amazon rovněž cílí i na jiná média, jako je například investice ve výši 100 mil. dolarů na streamovanou televizní produkci, hudbu a také předplatné u knih.
CEO online prodejce uvedl, že přenos a sledování her je globální fenomén. Twitch dokázal vybudovat platformu, která spojila milióny lidí, kteří sledují miliardy minut hraní jiných hráčů měsíčně.
Akvizice společnosti Twitch je druhá největší u Amazonu. První byla za 1,19 mld. dolarů online obchod s obuví a oblečením Zappos.com v roce 2009.


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5833325,94767
USD23,0931824,37482
GBP28,7161430,30986
CHF25,4162126,82679
PLN5,663685,97802

Kompletní informace zde