Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - pátek 15.08.2014

Denní report - pátek 15.08.2014

15.8.2014 22:16

ČR: Pražská burza uzavřela týden se solidními zisky, O2 ČR hvězdou dne, SRN: Německé akcie v závěru odevzdaly zisky, USA: Index S&P končí na nule, trhy pod tíhou politického napětí

Pražská burza

Očekávané události

09:00 Index výrobních cen (m-m) (červenec): odhady: 0.1%, předchozí: 0.0%
09:00 Index výrobních cen (y-y) (červenec): odhady: -0.3%, předchozí: -0.2%
09:00 Index exportních cen (y-y) (červen): odhady: --, předchozí: 3.0%
09:00 Index importních cen (y-y) (červen): odhady: --, předchozí: 1.0%

Popis trhu

Nové maximum – byť prozatím za „jepičího života“ - si připsaly i akcie Pivovaru Lobkowicz (+1,4%), které uzavíraly na ceně 171,40 Kč, ve spanilé jízdě směrem vzhůru pokračovaly i akcie O2 ČR, které úspěšně „koketovaly“ s hladinou 300 Kč. Nakonec uzavřely těsně pod touto metou (298 Kč) se ziskem 2,1%. Zatímco nedávné turbulence (min. 254 Kč) jsme vnímali vzhledem k předchozímu odkupu na 295 Kč za překvapivé a akcie za atraktivní, nyní po – agresivním - posunu na současné úrovně lze od titulu čekat i přes blížící se dividendu již velmi omezený růstový potenciál.

Z dalších zajímavých posunů ještě zmiňme pokračující růst akcií ČEZu (+0,9%) na 609 Kč, propadákem dne se staly po zprávách o nevyplacení kuponu u nezajištěných dluhopisů akcie NWR (-5,4%) se závěrem na 3,50 Kč.

Podnikové zprávy

NWR

Těžební společnost NWR dnes vydala zprávu, že nevyplatí kupon z nezajištěného dluhopisu, jenž měl být splatný letos 15. července. NWR se na tom dohodlo s držiteli dluhopisů, kteří již dříve přistoupili na návrh restrukturalizačního plánu (prozatím NWR získalo souhlas od 85 % držitelů zajištěných dluhopisů – což je dostačující kvorům a souhlas od 66 % držitelů nezajištěných dluhopisů – což je prozatím nedostačující k tomu, aby restrukturalizační plán byl schválen).

Jinými slovy, v období od 15. července do 15. srpna běžela lhůta, v rámci které měl být ze strany majitelů dluhopisů přijít souhlas či nesouhlas s výplatou kupónu. Souhlas ze strany majitelů dluhopisů vyplatit kupon nepřišel, a tím pádem je tak stále šance, že bude nakonec schválen navržený restrukturalizační plán (který spočívá zejména ve snížení nominální hodnoty dluhopisů - již dříve jsme komentovali zde a v emisi nových akcií – dřívější komentář zde).

Konkrétně se jedná o to, že nebude vyplacena druhá část kuponu ve výši cca 11 mil. EUR z nezajištěného dluhopisu o nominální hodnotě 275 mil. EUR. První část kuponu ve výši cca 11 mil. EUR již NWR vyplatilo v 1Q 2014.

Dále v květnu byla vyplacena první část kuponu ve výši cca 20 mil. EUR ze zajištěného dluhopisu o nominální hodnotě 500 mil. EUR. Druhá část tohoto kuponu má být vyplacena ve 4Q 2014, nicméně nyní podle našeho názoru není jisté, zda bude vyplacena. Domníváme se, že pokud bude nakonec schválen restrukturalizační plán, tak druhá část kuponu ze zajištěného dluhopisu již bude vyplacena v nižší výši, která by měla odpovídat navrhovanému cca 40% snížení dluhu.

Jasněji ohledně schválení/neschválení restrukturalizačního plánu a nebo, zda bude nakonec přijat alternativní plán (tedy prodej OKD a NWR Karbonia) by mělo být 29. srpna, kdy je naplánován meeting NWR s držiteli zajištěných a nezajištěných dluhopisů.

 Dnešní zprávu hodnotíme, z pohledu toho, že je stále šance prosadit restrukturalizační plán, který by poskytl NWR určitou šanci na stabilizaci svého hospodaření, neutrálně až mírně pozitivně.

O2

Operátor v majoritním vlastnictví PPF včera odpoledne potvrdil spekulace, že zvažuje možnost rozdělení společnosti O2 Czech Republic na dva samostatné subjekty. Nová společnost by poskytovala velkoobchodní služby dalším telekomunikačním společnostem. Společnost o záměru informovala Český telekomunikační úřad.

Společnost dnes také oznámila, že O2 TV získala licenci na vysílání zápasů Premier League.

Německo

Očekávané události

Eurozóna:

11:00 Obchodní bilance (sezónně očištěno (červen): odhady: 15.0 mld., předchozí: 15.3 mld.
11:00 Obchodní bilance (bez sezónního očištění) (červen): odhady: 15.1 mld., předchozí: 15.4 mld

Popis trhu

Německé akcie v závěru seance v souvislosti s opětovným vzrůstem napění mezi Ukrajinou a Ruskem kompletně odevzdaly dnešní nadějné zisky. Index se DAX krátce před koncem obchodování pohybuje se ztrátou 1,2% v okolí 9 120 bodů. Jeho výsledek za celý týden je cca o 1% lepší. Nedaří se zejména výrobci hnojiv K+S (SDF -2,5%), farmaceutickému Mercku (MRK -2,6%) a zdravotnickému Fresenius (FRE -2,6%). Včerejší ztráty naopak korigovalo energetické RWE (RWE +0,7%). Prodejům díky chystaným legislativním změnám rovněž odolává Lufthansa (LHA +0,0%)

USA

Hlavní zprávy

Spotřebitelská důvěra podle University of Michigan (srpen - předběžný):

aktuální hodnota: 79,2 b.
očekávání trhu: 82,5 b.
předchozí hodnota: 81,8 b.

Průmyslová produkce (m-m) (červenec):
aktuální hodnota: 0,4 %
očekávání trhu: 0,3 %
předchozí hodnota: 0,2 % / revize: 0,4 %

Využití kapacit (červenec):
aktuální hodnota: 79,2 %
očekávání trhu: 79,2 %
předchozí hodnota: 79,1

Produkce ve zpracovatelském sektoru (SIC) (červenec):

aktuální hodnota: 1,0 %
očekávání trhu: 0,4 %
předchozí hodnota: 0,1 % / revize: 0,3 %

Čistý příliv dlouhodobého kapitálu (červen):

aktuální hodnota: -18,7 mld. USD
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 19,4 mld. USD / revize: 18,6 mld. USD

Čistý příliv kapitálu (červen):

aktuální hodnota: -153,5 mld. USD
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 35,5 mld. USD / revize: 33,1 mld. USD

Index výrobních cen (m-m) (červenec):
aktuální hodnota: 0,1 %
očekávání trhu: 0,1 %
předchozí hodnota: 0,4 %

Index výrobních cen (y-y) (červenec):
aktuální hodnota: 1,7 %
očekávání trhu: 1,7 %
předchozí hodnota: 1,9 %

Index výrobních cen mimo potraviny a energii (m-m) (červenec):
aktuální hodnota: 0,2 %
očekávání trhu: 0,2 %
předchozí hodnota: 0,2 %

Index výrobních cen mimo potraviny a energii (y-y) (červenec):
aktuální hodnota: 1,6 %
očekávání trhu: 1,6 %
předchozí hodnota: 1,8 %

Newyorský výrobní index (srpen):

aktuální hodnota: 14,69 b.
očekávání trhu: 20,0 b.
předchozí hodnota: 25,6 b.

Očekávané události

16:00 Index realitního trhu NAHB (srpen): odhady: 53, předchozí: 53

Popis trhu

S červenou nulou dnes končí obchodování široký index amerických akcií S&P. V průběhu dne na trhy významně dopadly zprávy o obnovených bojích na Ukrajině, když ruské obrněné transportéry údajně vnikly na ukrajinské území, na což reagovala armáda. Propady byly v průběhu seance hlubší. Ke konci dnes se však ztráty umazaly. Z jednotlivých sektorů se dnes nejvíce dařilo defenzivním energetickým titulům a utilitám. Naopak oslabovaly akcie z finančního a telekomunikačního sektoru. Za celý týden končí americké akcie mírně v plusu, přesněji o 1,2% výš.

Podnikové zprávy

Nordstrom

Největší americký řetězec s luxusní módou nepřekonal očekávání analytiků, tržby z jeho obchodních domů pokračují v poklesu. Společnost se zaměřuje na růst prodejů přes Internet a divize zlevněného oblečení.

Zisk na akcii vzrostl na 0,95 USD z 0,93 USD za 2Q loňského roku. Tržby v druhém čtvrtletí meziročně vzrostly na 3,393 mld. USD z 3,196 mld. USD. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali zisk na akcii ve výši 0,945 USD a tržby ve výši 3,401 mld. USD.

Společnosti vzrostly tržby z online prodejů pod hlavní značkou o 22 %, tržby z obchodních domů ovšem pokračují v poklesu, v letošním 2Q klesly o 1,2 %, v loňském 2Q o 0,7 %. Na konci července Nordstrom oznámil akvizici služby Trunk Club, která mužům nabízí online poradenství stylistů. Ti jim vyberou a pošlou oblečení k vyzkoušení domů. Nordstrom za službu zaplatí v akciích 350 mil. USD. Ředitel společnosti, Blake Nordstrom, řekl, že by vývoj podobné služby trval několik let.

Společnost zvýšila svůj výhled tržeb i zisku za rok 2014. Očekávaný zisk by se měl pohybovat od 3,8 do 3,9 USD na akcii, dolní hranice předtím byla 3,75 USD na akcii. Očekávání nezahrnuje 3 až 5% negativní vliv akvizice Trunk Clubu na zisk.

J. C. Penney

Americké síti maloobchodů se podařilo zvrátit trend klesajících tržeb, zisku však nedosáhla. Čistá ztráta na akcii za druhé čtvrtletí klesla na 0,56 USD z loňských 2,66 USD. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali ztrátu ve výši 0,96 USD, společnost tedy příjemně překvapila. Ztráta očištěná o náklady spojené s restrukturalizací a příjmy z prodejů neprovozních aktiv klesla na 0,57 USD na akcii z 2,21 USD za loňský 2Q.

Tržby vzrostly o 5,1 % na 2,8 mld. USD z loňských 2,66 mld. USD. Tržby tak překonaly očekávaných 2,780 mld. USD. Tržby z obchodů, které jsou v provozu alespoň rok vzrostly o 6 %. Tržby eshopu vzrostly o 16,7 % na 249 mil. USD. Společnosti se podařilo zvýšit hrubou marži na 36 % tržeb z 29,6 % za loňský 2Q.

V dubnu 2013 se na pozici generálního ředitele vrátil Mike Ullman. V rámci restrukturalizace se pod jeho vedením se J. C. Penney navrací k původní strategii zahrnující slevy, prodej zboží pod privátní značkou a levných domácích potřeb. Od této strategie předchozí CEO upustil v neúspěšné snaze získat mladší a bonitnější klientelu.

Coca-Cola koupila 16,7% podíl v Monster Beverage za 2,15 mld. dolarů

Coca-Cola tak posiluje svou pozici na segmentu trhu energetických nápojů, který se od roku 2007 zdvojnásobil. Společnosti se dohodly na společném marketingu, produkci a distribuci. V rámci obchodu si společnosti také vymění několik značek. Společnost Monster Beverage převezme energetické nápoje Coca-Coly, mimo jiné také značku Burn.

Coca-Cola získá několik značek džusů, čajů, sycených nápojů a limonád. Akvizice podílu v Monster Beverage je v souladu se strategií společnosti Coca-Cola získávat podíly v rozvíjejících se společnostech a technologiích. V květnu Coca-Cola oznámila plán zvýšit podílu v producentovi kávy Keurig Green Mounrain a stát se největším akcionářem.

Od uvedení na trh společnost Monster Beverage prodala více než 10 mld. kusů hlavního produktu, energetického nápoje Monster Energy. Ten obsahuje čtyřikrát více kofeinu oproti Coca-Cole.

Autodesk

Americký výrobce konstrukčního software oznámil výsledky za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2015. Zvýšil tržby z licencí i předplatného, probíhající změna obchodního modelu má však zatím negativní vliv na zisk.

Čistý zisk spadl na polovičních 0,14 USD z 0,28 USD za 2Q loňského fiskálního roku.

Tržby za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2015 vzrostly o 13 % na 637 mil. USD z 561,7 mil. USD za stejné období loňského fiskálního roku. Nedávno koupená společnost Delcam k tržbám přispěla přibližně 11 mil. USD.

Společnosti se nejvíce dařilo v Evropě, Středním Východu a Africe, kde tržby vzrostly o 21 % na 244 mil. USD oproti stejnému období loňského roku. Růst zaznamenala i v dalších světových oblastech.

V minulém roce Autodesk oznámil plán na rozšíření obchodního modelu směrem k předplatnému svých programů a cloudových služeb. Společnost očekává růst předplatitelů v průběhu následujících čtyř let. V průběhu druhého čtvrtletí získala 74 tis. nových předplatitelů, meziročně tržby z předplatného vzrostly o 15 %, tržby z licencí vzrostly o 12 %.

Carl Bass, generální ředitel společnosti, uvedl, že pozitivní výsledky a makroekonomická situace společnost vede ke zvýšení výhledů na celý fiskální rok 2015. Autodesk očekává růst tržeb za celý rok o 10 až 12 % a 200 až 250 tis. nových předplatných služeb.


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5697025,93330
USD22,9686324,24337
GBP28,5779830,16402
CHF25,1656726,56233
PLN5,674975,98993

Kompletní informace zde