Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - středa 09.04.2014

Denní report - středa 09.04.2014

9.4.2014 22:08

ČR: Pražská burza poprvé v týdnu rostla, divoká jízda na ČEZu, SRN: Německé akcie bez výrazné změny, USA: FED minutes katapultovaly zámořské indexy vzhůru

Pražská burza

Hlavní zprávy

Index spotřebitelských cen (m-m) (březen)
aktuální hodnota: 0,0 %
očekávání trhu: 0,1 %
předchozí hodnota: 0,2 %

Index spotřebitelských cen (r-r) (březen)
aktuální hodnota: 0,2 %
očekávání trhu: 0,2 %
předchozí hodnota: 0,2 %

Popis trhu

Pražská burza ve středu poprvé v týdnu posílila, když index PX přidal +1% na 1002 bodů. Domácí trh rostl pomalu a postupně s gradujícím závěrem. Největší objem (500 mil. Kč) i pozornost poutaly akcie ČEZu. Dnes se dal čekat pohodový růst akcií elektrárenské společnosti, který nakonec přišel- titul zavíral na 546 Kč (+0,8%), ale během dne připomínal kurz jízdu na horské dráze. Polský prodejce akcie nejprve drtil, až svůj výkon korunoval během poledne agresivními prodejními pokyny na nepřipraveném trhu pod 532 Kč. Potom se přece jen zformovala poptávka a cena se vracela postupně zpět vzhůru. Informace, které se dnes objevovaly z řad managementu či MF ohledně dividendy nebyly ničím překvapivé. O konečné výši dividendy zatím rozhodnuto není, probíhá však revize dividendové politiky. Osobně bych očekával vyšší dividendu než je původně očekávaných 40 Kč. Akcie Erste včera našly podporu poblíž 670 Kč a dnes se jim ve druhé části dne podařilo překonat 680 Kč (+1,7%). Mírně vyššího zhodnocení ještě dosáhla pojišťovna VIG, jež se prodrala nad 1000 Kč (+2,5%). Komerční banka na druhou stranu po předchozích lepších výkonech zakončila nedaleko 4800 Kč (-0,5%). Největší přírůstek patřil mediální CETV (+4,3%), naopak téměř -4% umazalo Orco (-3,9%).

Německo

Hlavní zprávy

Vývoz (m-m), (sezónně očištěno) (únor)
aktuální hodnota: -1,3 %
očekávání trhu: -0,5 %
předchozí hodnota: 2,2 %

Dovoz (m-m), (sezónně očištěno) (únor)
aktuální hodnota: 0,4 %
očekávání trhu: 0,1 %
předchozí hodnota: 4,1 %

Obchodní bilance (únor)
aktuální hodnota: 16,3 mld.
očekávání trhu: 17,5 mld.
předchozí hodnota: 15,0 mld.

Běžný účet platební bilance (únor)
aktuální hodnota: 13,9 mld.
očekávání trhu: 18,0 mld.
předchozí hodnota: 16,2 mld. / revize: 15,2 mld.

Popis trhu

Německé akcie přerušily dvoudenní pokles a poprvé si v tomto týdnu připsaly aspoň symbolické zisky. Předchozí dva dny byly ve znamení zamykání zisků dosažených v průběhu předchozí rally, kterou ukončilo znovuobnovené napětí na Ukrajině. Index DAX si dnes připsal 0,16% a uzavřel na 9 506 bodech. Dařilo se zejména automobilkám. Volkswagen (VOW3 +3,6%) těžil z nákupního doporučení od Sanford C. Bernstein & Co., zatímco Daimleru (DAI +0,8%) pomohl pozitivní komentář jeho výkonného ředitele Dietera Zetcheho ohledně letošního zisku. Dobře se bude na dnešní den vzpomínat také akcionářům výrobce krému Nivea Beiersdorfu (BEI +1,8%). Opačným směrem vyrazily zejména zdravotnické tituly jako Fresenius (FRE -2,0%) a Merck (MRK -1,1%) nebo operátor frankfurtské burzy Deutsche Boerse (DB1 -1,0%).

Podnikové zprávy

BMW

Automobilce BMW se v březnu poštěstilo zaznamenat svůj nejsilnější měsíc v historii, co se týče prodejů. Přispěl tomu trh v Číně a také zotavující se Evropa.

Od začátku roku nechala automobilka ve zpětném zrcátku oba jeho rivaly Audi i Mercedes-Benz. Prodeje automobilky se za první kvartál zvedly o 9% na 487 024 vozů. Nově představené modely Mini ovšem nebyly do konce března v dealerstvích, což prodeje ke konci kvartálu lehce srazilo.

Prodeje v Evropě se zvedly o 3,3% na 214 031 kusů. Prodeje BMW v USA stouply o 2,6% na 81 034 vozů. Navíc BMW oznámilo miliardovou investici do své fabriky ve Spartanburgu. Navíc by měla společnost již brzy oznámit, kde vybuduje zcela novou fabriku, určenou pro trh v Mexiku, USA a Kanadě.

USA

Hlavní zprávy

Index žádostí o hypotéky MBA (duben)
aktuální hodnota: -1,6 %
předchozí hodnota: -1,2 %

Velkoobchodní zásoby (m-m) (únor)
aktuální hodnota: 0,5 %
očekávání trhu: 0,5 %
předchozí hodnota: 0,6 % / revize: 0,8 %

Velkoobchodní tržby (m-m) (únor)
aktuální hodnota: 0,7 %
očekávání trhu: 1,0 %
předchozí hodnota: -1,9 % / revize: -1,8 %

Očekávané události

14:30 Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti (5. duben): odhady: 320 tis., předchozí: 326 tis.

14:30 Pokračující žádosti o podporu v nezaměstnanosti (29. březen): odhady: 2835 tis., předchozí: 2836 tis.

15:45 Bloomberg - spotřebitelský komfort (6. duben): odhady: --, předchozí: -30,0
20:00 Státní rozpočet (březen): odhady: -$36.0 mld., předchozí: -$106.5 mld.

Popis trhu

Americké akcie poprvé za poslední čtyři dny výrazněji rostly. Nákupní náladu na trhy přinesly lepší kvartální výsledky hliníkářského gigantu Alcoa (AA +3,7%), které včera po skončení běžného obchodování zahájily novou zámořskou výsledkovou sezónu. Další růstový impuls představoval zápis z posledního jednání FOMC o měnové politice amerického FEDu (tzv. FED minutes). Centrální bankéři v něm mírní očekávání trhu ohledně rychlosti budoucího utahování měnové politiky a mluví o opuštění vazby mezi ukončením měnové expanze a 6,5% úrovní nezaměstnanosti. Indexy DJIA a S&P 500 díky tomu zakončily se ziskem 1,1%, kompozitní NASDAQ si připsal 1,8%. Dařilo se hlavně zdravotnickým firmám (+2,1%), informačním technologiím (+1,6%) a sektoru základních materiálů (+1,5%). Oslabovaly naopak telekomunikace (-0,7%) nebo utility (-0,3%). Komoditní trhy se vyvíjely smíšeně. Vzhůru zamířil zemní plyn (+0,9%), ropa (+0,9%) nebo sója (+0,9%). Jižní směr si naopak zvolila pšenice (-1,8%), kterou s odstupem následovalo stříbro (-0,8) a kukuřice (-0,9%).

Podnikové zprávy

Goldman Sachs

Goldman Sachs zvažují zrušit svoji divizi obchodování s akciemi. Jedná se o jednu z největších privátně držených obchodních divizí na světě. Nazývá se Sigma X a jde o vysokorychlostní a především automatizované obchody. Lidé z vedení banky nyní zvažují, zda risk a nedávná kritika HFT obchodování stojí firmě za zisky, které divize přináší. Zatím však dle zdroje nedošlo k finálnímu rozhodnutí.

Alcoa

Výrobce hliníku a lehkých a pevných hliníkových součástí zveřejnil v prvním kvartálu tohoto roku vyšší příjmy, než se čekalo. Firma měla v nedávné době značné náklady na restrukturalizaci a také výnosy jí klesly více, než sami očekávali, a to hlavně kvůli obecně nižším cenám hliníku na trhu. Nižší ceny hliníku jsou způsobeny jeho větší globální nabídkou, zatímco poptávka se nijak nemění.

Příjmy po revizi však trh překvapily a v after-hours akcie povyskočily o téměř 3%. Příjmy na akcii dosáhly 9 centů, přičemž konsensus činil pouze 5.

Od roku 2007 firma postupně snižuje svou výrobní kapacitu vysokých pecí, čímž stlačuje náklady a reaguje na ztenčující se trh. Snížování kapacity letos dosáhne již 28%.

Alcoa však předpokládá, že poptávka po hliníku vzroste během roku 2014 o 8-9%, čímž navýšili svůj původní odhad 7%. Hlavním důvodem je rostoucí poptávka v leteckém průmyslu, který je velkým odběratelem hliníku.

Automobilový a letecký průmysl jsou tak dvě odvětví, v které firma vkládá své naděje co se týče možného zvyšujícího se odběru.

La Quinta

Firma La Quinta Holdings (LQ) zklamala trh svou skromnou cenou akcie ve výši 17 dolarů, přičemž oznámila, že nabídne akcií více, než se čekalo.

Hotelový řetězec plánuje nabídnout 38,3 milionů akcií. Očekávání byla taková, že firma vydá 37,2 milionů akcií s cenovkou mezi 18 a 21 dolary.

Google

Technologická firma Google začala přidávat stále více fotografií a recenzí do svých výsledků hledání, které se týkají ubytování. Snaží se tak dohnat v této oblasti silné konkurenty, jako jsou Priceline Group či TripAdvisor.

Také reklama týkající se ubytování je daleko agresivnější a zobrazuje uživatelům rovnou možné ceny pokojů, tak jako to je obvyklé u vyhledávačů v oblasti cestování.

Google se tak snaží nejen nalákat hoteliéry k inzerci, ale ti by také za reklamu měli díky lepším službám platit více peněz. Online cestovní agentury si účtují provize za prodeje až 25%.

Google také rozšiřuje svou skupinu expertů v oblasti hotel-search a v pondělí podepsal licencční smlouvu s firmou Room 77, týkající se přístupu do jejich rezervačního softwaru.

Google již nějakou dobu poskytuje například virtuální prohlídky vybraných hotelů, s kterými spolupracuje.

Intel

Výrobce čipů Intel uvedl, že se chystá propustit na 1500 lidí v Costa Rice, kde dlouhodobě probíhají montážní a testovací procesy. Tyto práce budou přesunuty do tří lokalit v Asii a to do Vietnamu, Malaysie a Číny. Toto propouštění ztenčí firemní řady o 1.4%. Nyní firma zaměstnává 107,600 lidí. V Costa Rice zůstane na různých pozicích kolem tisícovky zaměstnanců.

Firma dlouhodobě čelí problémům s prodeji čipů do stolních počítačů, které se prodávají stále méně. Na poli čipů do tabletů a telefonů firma také zaspala.

Do konce roku se firma chystá propusti celkem na 5400 lidí.

Bank of America

Bank of America v úterý oznámila, že bude rušit na 3000 míst na Filipínách, v Mexiku a na Costa Rice. Druhá největší americká banka uvedla, že jde stále o součást plánu na zotavení se z finanční krize z roku 2010, kdy ruší pobočky a propouští personál. Od konce roku 2010 banka propustila již na 46000 lidí.

Plánované rušení míst má proběhnout v následujících 9-12 měsících. Banka má však velice dobrou reputaci v oblasti pomoci lidem s nalezením práce nové.

American Airlines

Na mezinárodních linkách American Airlines zavádí poplatky ve výši 25 USD, a to hned za první zavazadlo. Týka se to destinací Latinské Ameriky, kam společnost létá přibližně 140-krát denně, a to do 48 měst. Dříve bylo toto zavazadlo zdarma. Poplatek za druhé zavzadlo na transatlantických letech se zvyšuje z 60 dolarů na 100. AA následuje ve svých krocích US Airways, se kterými se plánují tento rok spojit.

Dle zdroje se změny ve věrnostním programu budou týkat jejich pohyblivých sazeb. Letenka bude k mání v závislosti na dni, kdy bude chtít pasažér své míle uplatnit. Jednosměrná letenka by se tak mohla pohybovat na úrovni od 20000 do 50000 mílí.

SeaWorld

Provozovatel zábavního parku SeaWorld nebude prozatím čelit žádným omezením či právním tahanicím ohledně chování velryb. V září by se měl případ začít blíže studovat a pravděpodobně se potáhne do dalšího roku. V úterý akcie společnosti provozující park vzrostly o 5% a za tento rok jsou již výše o 7%. Od září je však cena stále o 20% níže.

Legislativní omezení chování kosatek by mělo zamezit dalším rozšířením jejich počtu v parku. Nynější jejich počet však bude moci zůstat zachován, avšak s podmínkou menšího počtu jejich vystoupeních.

Facebook

Indie je pro Facebook druhým největším trhem, více uživatelů má pouze v USA. Přitom se očekává, že se Indie ještě letos stane největším trhem dle počtu uživatelů.

Osm z deseti Indů se k sociální síti připojuje přes mobil. Díky aplikaci WhatApp, kterou Facebook koupil v únoru za 19 mld. dolarů, má jen v Indii o dalších 40 milionů uživatelů více. Od Indie si Facebook slibuje rapidní růst i do budoucna, již dnes je v zemi 650 mil. vlastníků mobilních telefonů, z toho 185 mil. využívá internet v mobilu. Angažovanost sociální sítě v zemi je podtržena i lednovou akvizicí mobilního vývojáře Little Eye Labs.
Facebook je v Číně blokován, a proto je, dle počtu uživatelů, třetím největším trhem Brazílie s 80 mil. uživateli, čtvrtá je pak Indonésie s 60 mil. a páté Mexiko s 50 mil.

Procter & Gamble

P&G souhlasí s prodejem tří značek operujících na trhu s krmivem pro domácí mazlíčky firmě Mars, která má už tak na trhu velice silné postavení. Jedná se o značky lams, Natura a Eukanuba. Transakce proběhne v hotovosti a suma obchodu je stanovena na 2,9 miliardy dolarů. Firma se tak chystá zbavit své vedlejší činnosti v zájmu soustředění se na svůj hlavní byznys v oblasti hygieny. Celkem tak jde o prodej 80% z její činnosti v této oblasti. Zbývající trhy, na kterých se tento business bude nejspíš ještě snažit doprodat ,jsou především v Evropě.


Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5711625,93484
USD23,0552324,33477
GBP28,7049530,29805
CHF25,3009126,70509
PLN5,682125,99748

Kompletní informace zde