Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - pondělí 07.04.2014

Denní report - pondělí 07.04.2014

7.4.2014 22:12

ČR: Burzu táhla dolů Erste, rostly energetické tituly, SRN: Německé akcie na začátku nového týdne zčervenaly, USA: Wall Street dnes pokračovala v propadech

Pražská burza

Hlavní zprávy

Obchodní bilance (únor)
aktuální hodnota: 34,0 mld.
předchozí hodnota: 44,6 mld.

Průmyslová výroba (y-y) (únor)
aktuální hodnota: 6,7 %
očekávání trhu: 6,5 %
předchozí hodnota: 5,5 % / revize 5,7 %

Stavební výroba (y-y) (únor)
aktuální hodnota: 6,1 %
předchozí hodnota: 5,0 %

Očekávané události

09:00 Míra nezaměstnanosti (15-65 let) (březen): odhady: 8.4%, předchozí: 8.6%
10:00 Mezinárodní rezervy (USD) (březen): odhady: --, předchozí: $57.0 mld.

Popis trhu

Pražská burza v úvodu týdne ztrácela, když index PX umazal -0,5% na 1013 bodů. Impulsem pro cestu na jih byly poklesy zahraničních trhů. Energetické tituly tentokrát překonaly výkon ostatních společností. Nejvyšší objem zaregistroval ČEZ (420 mil. Kč). Jeho akcie našly podporu těsně pod 550 Kč hranicí a po pátečním propadu se kurz vrátil do blízkosti 555 Kč (+1,3%). Ještě lepší závěr měla těžební NWR, která nejprve během dopoledne oslabovala pod 12 Kč. Ve druhé části dne byla pro kurz podporou rýsující se dohoda vlády a vlastníků NWR o prodloužení těžby v Paskově až do roku 2017. Na jednu stranu to pro NWR znamená prodloužení těžby v nerentabilním dolu, na druhou stranu se zdá, že Bakala NWR finančně podpoří. Největší ztrátou podle očekávání prošly akcie Erste, jež poklesly pod 700 Kč (-3,2%) a kopírovaly dění finančního sektoru v zahraničí. Komerční banka si však dokázala s blížící se dividendou udržet kladná čísla a uzavírala nad 4850 Kč (+0,7%). Do blízkosti 60 Kč oslabila mediální CETV (-1,4%).

Podnikové zprávy

ČEZ

Bulharský energetický regulátor DKEVR dnes, podle informací agentury Bloomberg, oznámil, že bude jednat o odebrání licence na dodávky elektřiny společnostem ČEZ (ČEZ Elektro Bulgaria), EVN a Energo-Pro na svém zasedání 28. dubna. Společnosti ČEZ a EVN dnes (dle informací Bloomerg) opět zopakovaly, že nesouhlasí s tím, že by vůči státní energetické firmě NEK měly mít dluh. Bulharský regulátor zahájil proces odebrání licence 19. března. Nejistota ohledně podnikání společnosti ČEZ v Bulharsku tak stále trvá, byť hrozba odebrání licence se netýká větší distribuční společnosti ČEZ Razpredelenie, ale menší prodejní společnosti ČEZ Elektro.

Zprávu pro dnešní obchodování s akciemi ČEZ hodnotíme neutrálně, jelikož se neobjevily nové zásadní informace ohledně probíhajícího sporu mezi výše uvedenými společnostmi a NEK, resp. DKEVR. Hrozba odebrání licence však může v následujících dnech a týdnech znamenat negativní tlak na akcie ČEZ.

Společnost ČEZ dnes ve své tiskové zprávě oznámila výsledky nabídky na zpětný odkup dluhopisů splatných v roce 2015 a 2016. Dluhopis 2015 je v objemu 600 mil. EUR a dluhopis 2016 je v objemu 500 mil. EUR, čili jedná se o jedny z největších emisí v rámci dluhopisových emisí ČEZu.

ČEZ uvedl, že u dluhopisu 2015 akceptoval nabídky na odkup v celkové nominální hodnotě 139,8 mil. EUR. U dluhopisu 2016 společnost akceptovala nabídky v celkovém nominálním objemu 160,2 mil. EUR.

Celkově tak ČEZ odkoupí dluhopisy za 300 mil. EUR (cca 8,2 mld. Kč) a podle vyjádření společnosti bude odkup financován z disponibilní hotovosti. ČEZ na konci roku 2013 disponoval hotovostí v objemu cca 25 mld. Kč, na výše uvedený odkup tak má dostatek finančních prostředků.

ČEZ, dle svého vyjádření, vypořádá odkup 10. dubna 2014.

Zprávu vnímáme jako neutrální pro obchodování s akciemi ČEZ.

NWR

Ministr financí Andrej Babiš dnes na tiskové konferenci informoval, že se se zástupci těžební společnosti NWR dohodl na tom, že v Dole Paskov se bude těžit až do konce roku 2017. Výměnou za to stát poskytne společnosti NWR 600 mil. Kč (cca 22 mil. EUR), které půjdou na sociální program pro horníky. Jinými slovy tato suma by měla pomoci zadotovat odstupné pro propuštěné horníky.

Dohoda o prodloužení těžby až do roku 2017 je pro nás překvapivá zpráva, jelikož dle původního plánu NWR chtělo uzavřít tento nerentabilní důl už na konci roku 2014, resp. pak se ještě spekulovalo o variantě prodloužení těžby do konce roku 2016. Náklady na vytěženou tunu se v Dole Paskov pohybují kolem 150 EUR/t, což při aktuálních prodejních cenách uhlí indikuje, že NWR na tomto dole může podle našich odhadů prodělávat až cca 50 - 70 mil. EUR ročně.

Provozování ztrátového Dolu Paskov až do roku 2017 tak (pokud se ceny uhlí v budoucnu výrazněji nezvýší, což lze nyní těžko předpokládat) podle našeho názoru bude vytvářet negativní tlak na už tak napjaté provozní hospodaření společnosti NWR.

Předpokládáme, že NWR se bude snažit v Dole Paskov realizovat další optimalizační a úsporná opatření. I kdyby došlo k nárůstu prodejních cen koksovatelného uhlí např. k hranici 100 EUR/t (v 1Q 2014 NWR prodávalo za 91 EUR/t, pro 2Q 2014 očekáváme pokles ceny pod 90 EUR) a NWR snížilo jednotkové těžební náklady např. na cca 130 EUR/t, pak to stejně indikuje provozní ztrátovost tohoto dolu kolem 30 mil. EUR ročně, což převyšuje výše slíbenou státní dotaci.

Za situace aktuálně nízkých cen uhlí se domníváme, že pro NWR by bylo nejekonomičtější variantou uzavřít Důl Paskov už na konci roku 2014. Z tohoto pohledu dnešní dohodu hodnotíme negativně.

Na druhou stranu se domníváme, že situace kolem Dolu Paskov není v tuto chvíli nejzásadnější pro další budoucí stabilní fungování společnosti NWR. Nejdůležitější podle našeho názoru bude to, jak nakonec dopadne revize kapitálové struktury. Aby si NWR zajistilo dostatek hotovosti na rok 2015, bude muset podle našeho názoru za prvé dojít ještě v letošním roce k finanční injekci v podobě úpisu nových akcií (odhadujeme, že NWR bude muset úpisem akcií získat alespoň 100 mil. EUR) a za druhé bude muset dojít k určité dohodě s držiteli dluhopisů s cílem snížit zadlužení společnosti, resp. snížit úrokové náklady

Německo

Hlavní zprávy

Průmyslová výroba (sezónně očištěno) (m-m) (únor)
aktuální hodnota: 0,4 %
očekávání trhu: 0,3 %
předchozí hodnota: 0,8 % / revize: 0,7 %

Průmyslová výroba (očištěno o poč. pracovních dnů) (m-m) (únor)
aktuální hodnota: 4,8 %
očekávání trhu: 4,7 %
předchozí hodnota: 5,0 % / revize: 4,9 %

Eurozóna

Index investorské důvěry Sentix (duben)

aktuální hodnota: 14,1
očekávání trhu: 13,9
předchozí hodnota: 13,9

Popis trhu

Na evropské trhy se přelila prodejní nálada, která koncem minulého týdne dolehla zejména na zámořské technologické tituly. Index DAX krátce před koncem obchodování klesá o 1,9% na 9 515 bodů. Nedaří se zejména Henkelu (HEN3 -3,0%), výrobci pneumatik Continentalu (CON -2,7%) a Bayeru (BAYN -2,6%). Výprodejům nejlépe odolává zdravotnický Fresenius (FRE -0,6%) a Merck (MRK -1,0%) nebo výrobce krému Nivea Beiersdorf (BEI -0,9%).

USA

Očekávané události

13:30 Optimismus malých firem NFIB (březen): odhady: 92.5, předchozí: 91.4
16:00 Nové pracovní pozice JOLTs (únor): odhady: 4020, předchozí: 3974

Popis trhu

Stejná písnička, jako ve dvou předešlých obchodních dnech, se dnes linula napříč Wall Street. Momentové akcie klesaly a táhly sebou celý zbylý trh. Prodejní apetit tak nepostihl pouze tradičně defenzivní sektory, jako utility a spotřební zboží, které se jako jediné drží v kladném teritoriu. Naopak dolů nejsilněji klesaly finance a základní materiály. Zatímco v předešlých dvou dnech se propady připisovaly na vrub čistě technologiím a uzavírání zisků na trendových titulech. Dnes podávaly neuspokojivé výkony i ostatní sektory. Uvidíme co přinese zítra startující výsledková sezona.

Podnikové zprávy

Mallinckrodt

Společnost Mallinckrodt PLC (MNK) se dohodla na koupi farmaceutické společnosti Questcor (QCOR) za zhruba 5,2 mld. USD v hotovosti a akciích.

Mallinckrodt očekává, že díky tomuto obchodu rozšíří rozsah a diverzifikaci své farmaceutické společnosti.

Společnosti Questcor stouply prodeje v roce 2013 o 50 % na 861,3 mil USD díky injekčně aplikovanému léku Acthar, který americká organizace FDA schválila pro léčbu 19 autoimunitních a zánětlivých onemocnění.

Quescor bude nadále fungovat jako samostatná obchodní jednotka v rámci specializovaného farmaceutického úseku společnosti Mallinckrodt.

Dokončení obchodu se očekává do konce tohoto fiskálního roku.

MannKind

Akcie biofarmaceutické společnosti MannKind (MNKD), které v minulém týdnu raketově posílily, dnes oslabují po zprávě od organizace pro potraviny a léčiva FDA, která oznámila rozšíření přezkoumání nové inhalační terapie Afrezza pro diabetiky.

Pfizer

Farmaceutická společnost Pfizer (PFE) v neděli uvedla, že dosáhla primárního cíle při vývoji léku proti rakovině prsu s označením Palbociclib v kombinaci s letrozolem.

Analytici tuto zprávu považují jako příznak pozitivního vývoje. Domnívají se, že nově uvedená data poukazují na silnou účinnost léku Palbociclib.

Genworth Financial

Akcie společnosti poskytující pojišťovací, investiční a finanční služby Genworth Financial Inc.(GNW) ztrácí svou hodnotu po zprávě o zahájení soudního řízení.

Společnost byla obviněna na základě žaloby investorů za poskytování nepravdivých a zavádějících údajů týkajících se stability a výhledu své australské hypotéční pobočky

Laclede Group

Společnost Laclede Group se v pondělí dohodla na koupi společnosti Alabama Gas Corp. od Energen Corp. za 1,34 mld. USD.

Laclede Group plánuje rozšířit svoje pole působnosti za hranice svého domovského státu Missouri. Alabama Gas je největším dodavatel zemního plynu ve státě Alabama s více jak 422 tis. zákazníky.

Výkonná ředitelka společnosti, Suzanne Sitherwood, prohlásila, že díky akvizici společnost zvýší celkový počet zákazníků z 1,13 mil. na 1,55 mil. Mimo jiné také prohlásila, že splečnost plánuje zvýšit dividendu, kterou vyplácí pravidelně již od roku 1946.


Matěj Pára
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5940325,95897
USD22,9851724,26083
GBP28,6052230,19278
CHF25,2542126,65579
PLN5,704556,02115

Kompletní informace zde