Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - pátek 04.04.2014

Denní report - pátek 04.04.2014

4.4.2014 22:05

ČR: Pražskou burzu podržela Erste, ČEZ po doporučení z Polska pod 550 Kč, SRN: Německé akcie končí poslední obchodní seanci tohoto týdne růstem, USA: Wall Street uzavírá silně v záporu kvůli výprodejům na technologických titulech

Pražská burza

Hlavní zprávy

Maloobchodní tržby (y-y) (únor)

aktuální hodnota: +8,1 %
očekávání trhu: +6,0 %
předchozí hodnota: +6,4 %

Očekávané události

09:00 Obchodní bilance (únor): odhady: --, předchozí: 44.6 mld.
09:00 Průmyslová výroba (y-y) (únor): odhady: 6.5%, předchozí: 5.5%
09:00 Stavební výroba (y-y) (únor): odhady: --, předchozí: 5.0%

Popis trhu

Pražská burza na závěr týdne lehce posílila, index PX uzavíral na 1018 bodech. O tento stav se postaraly hlavně akcie Erste, jež přidaly +2% a jejich růst se zastavil až na 720 Kč. Růst na Erste stačil eliminovat propad akcií ČEZ (-2,6%) na 547 Kč. Akcie elektrárenské společnosti se od včerejšího maxima na 580 Kč poměrně rychle propadly pod úroveň 550 Kč. Zatímco při poklesu cen elektřiny pod 34 Euro jsme se divili nákupnímu apetitu kupců právě u 580 Kč, nyní se stejně tak divíme prodejním objednávkám pod 550 Kč. Titul by měl být díky velmi pravděpodobně větší než předtím očekávané dividendě stabilnější a jestli se v ČR něco hodí do portfolia na nynějších cenách, pak by to právě měly být akcie ČEZu. K dnešnímu propadu akcií mohlo přispět doporučení polské Bank Zachodni, která vydala doporučení spekulovat na pokles právě u akcií ČEZ a proti tomu kupovat polskou společnost Energa. Vše je otázkou ceny, ale my český ČEZ na současných cenách kupujeme. Na ČEZu se dnes zobchodoval nadprůměrný objem 700 mil. Kč. Druhý energetický titul těžební NWR naopak mírně vzrostl (+1,2%) na 12,60 Kč. Komerční banka zůstala obchodovaná v intervalu 4800-4850 Kč, se závěrem na 4840 Kč (+0,6%). S růstem finančních titulů se svezla také pojišťovna VIG (+1%). Ztrátovou sérii přerušilo Orco, jeho akcie přidaly +5% na 18 Kč. Naopak vybírání zisků postihlo mediální CETV (-3,5%).

Německo

Hlavní zprávy

Podnikové objednávky (m-m) únor
aktuální hodnota: +0,6 %
očekávání trhu: +0,2 %
předchozí hodnota: +1,2 %/ revize: +0,1 %

Podnikové objednávky (y-y) (očištěno k pracovním dnům) únor
aktuální hodnota: +6,1 %
očekávání trhu: +6,8 %
předchozí hodnota: +8,4 %/ revize: 7,0 %

Očekávané události

08:00 Průmyslová výroba (sezónně očištěno) (m-m) (únor): odhady: 0.3%, předchozí: 0.8%
08:00 Průmyslová výroba (očištěno o poč. pracovních dnů) (m-m) (únor): odhady: 4.7%, předchozí: 5.0%


Eurozóna

10:30 Index investorské důvěry Sentix (duben): odhady: 41895, předchozí: 41895
USA

Popis trhu

Ještě před začátkem obchodování investory potěšily lepší domácí podnikové objednávky. Další posun do vyšší pater přišel poté, co trhy vyhodnotily odpolední slabší čísla ze zámořského trhu práce. Index DAX krátce před koncem obchodování roste o 0,7% na 9 695 bodů. Za celý týden si připsal zhruba o další půlprocento více. Daří se Heidelberg Cementu (HEI +3,8%), Lufthanse (LHA +2,6%) a Commerzbank (CBK +2,2%). Z nákupní nálady nedokáže naopak těžit zdravotnický Fresenius Medical (FME -1,1%) a Merck (MRK -0,4%) nebo operátor frankfurtské burzy Deutsche Boerse (DB1 -0,7%).

Podnikové zprávy

Audi

Audi dnes ohlásilo růst prodejů v Číně o 37 % s celkovým počtem 47 636 prodaných vozů. Růstu přispívá spuštění lokální výroby sportovního modelu A3 na konci roku 2013. Nejúspěšnějším modelem je luxusní model A6, kterého se v Číně prodalo 14 tisíc kusů. Čína tak již delší dobu setrvává hnacím motorem růstu prodejů luxusních německých automobilek.

USA

Hlavní zprávy

Změna pracovních míst v soukromém sektoru (březen)
aktuální hodnota: 192 tis.
očekávání trhu: 200 tis.
předchozí hodnota: 162 tis. / revize: 188 tis.

Míra nezaměstnanosti (březen)

aktuální hodnota: +6,7 %
očekávání trhu: +6,6 %
předchozí hodnota: +6,7 %

Očekávané události

21:00 Spotřebitelské úvěry (únor): odhady: $14.075 mld., předchozí: $13.698 mld.

Popis trhu

Obavy investorů o tučné zisky na akciích s největším momentem drtí akciové trhy již druhý den po sobě. Náladu nezlepšila ani relativně slušná březnová data z trhu práce. Prodejní apetit především na technologický titulech dnes táhne dolů i ostatní trhy potažmo indexy. Převážně technologický index Nasdaq dnes zatím odepisuje, dá se říci, již panických 2,5%. Hlavu nad vodou drží investoři v tradičních oborech jako utility a telekomunikace. Největšími propadlíky mezi loňskými premianty jsou dnes například Netflix (NFLX -4,67%), TripAdvisor (TRIP -7,92%) nebo Tesla (TSLA -5,58%) a dalo by se pokračovat směle dál.

Oproti propadům na akciových trzích stojí dobrá výkonnost komodit. Zlato (GC) dnes připisuje 1,2% a vrací se nad 1300 USD za unci. Posiluje i ropa (CL), která roste o 0,8%.

Podnikové zprávy

Anadarko

Anadarko, americká ropná společnost, zaplatí pokutu 5,15 mld. dolarů za dlouhotrvající spor s americkým ministerstvem spravedlnosti týkající se znečištění životního prostředí. Jedná se tak o nejvyšší pokutu za znečištění, která kdy byla udělena. Ani britská BP neplatila takovou sumu při úniku ropy v Mexickém zálivu v roce 2010. BP musela zaplatit „pouze" 4 mld. dolarů.

Pokuta je nicméně nižší než dříve navrhovaná pokuta 14,2 mld. dolarů a akcionářům Anadarka tak spadl velký kámen ze srdce. Akcie Anadarko (APC) tak, i přes nejvyšší udělenou pokutu za znečištění, ve včerejším obchodování posílily o 14,5 % na cenovou úroveň 99 dolarů. Anadarko uvedlo, že kvůli pokutě zaúčtuje ve formě daňového zvýhodnění 550 mil. dolarů.

Soudní spor se týkal energetické společnosti Kerr-McGee, kterou Anadarko koupilo v roce 2006. Ta údajně vypouštěla toxický odpad, včetně thoria a uranu, do okolí na cca čtyř tisících místech po celých Spojených státech po dobu několika desítek let.

Micron

Micron, přední světový poskytovatel služeb v oblasti polovodičů, včera představil výsledky hospodaření za první pololetí (končící 28. února), kterými překonal odhady analytiků.

Za první půlrok letošního fiskálního roku Micron dosáhl tržeb 8,15 mld. dolarů (+108 %)! Provozní zisk se přehoupl do kladných čísel a dosáhl 1,42 mld. dolarů, před rokem byla vykázána provozní ztráta 120 mil. dolarů. Čistý zisk, po loňské ztrátě 561 mil. dolarů, překonal metu jedné miliardy dolarů (na jednu akcii 1,03 dolaru).

Za růstem příjmů ve druhém kvartálu stálo přdevším zvýšení tržeb o 11 % oproti prvnímu kvartálu u produktu NAND Flash. Pokles ceny o 18 % byl více než vykompenzován růstem prodaného množství o 35 %.

Do výsledků se pozitivně promítají i akvizice z minulého roku kdy Micron koupil firmu Elpida Memory a 89%-ní podíl v Rexchip Electronics za celkovou sumu 949 mil. dolarů.

Akcie (MU) si po zveřejněných výsledcích v poobchodní fázi připsaly 1,5 % k cenové úrovni 24,35 dolaru. V roce 2013 se akciím Micronu podařil husarský kousek v podobě růstu o úctyhodných 244 %! Společnost dříve v tomto týdnu obdržela nákupní doporučení od analytiků Jefferies, kteří stanovili cílovou cenu na 30 dolarů.

Ekonom Robert Shiller: „stock picking" může přinést úspěch, ale zdaleka ne každému

Laureát „Nobelovy ceny za ekonomii" Robert Shiller věří v úspěch strategie založené na vyhledávání jednotlivých titulů, které jsou trhem dočasně chybně oceněné. Upozorňuje ale na to, že jde o velmi složitou a tvrdou disciplínu, ve které uspějí jen ti nejlepší.

Shiller investiční činnost přirovnává k šachům na profesionální úrovni. Jde o vysoce intelektuální činnost s enormně konkurenčním prostředím. Shiller vysvětluje, že trénovaný šachista aspoň ví, že má šanci. „Nováček z ulice" za stůl nepatří. Lidé by tak podle jeho slov měli být soudní ohledně svých schopností a v samotných začátcích by si měli raději najmout profesionálního poradce.

Mitchell Tuchman shrnuje v článku pro MarketWatch průměrné výsledky drobných investorů. Portfolio rozložené mezi akcie a dluhopisy v poměru 60:40 vynášelo v průměru za 20 let do roku 2012 7,46 % ročně. Průměrný retailový investor zaznamenal podle údajů společnosti Dalbar zisk 2,94 % za rok.

Tuchman vypočítává, že při investici 10 tis. USD ročně po dobu třiceti let získáte v prvním případě na konci období 1213943 USD, přičemž ve druhém případě se musíte spokojit s 505962 USD. Výnosy drobného investora tak sotva pokrývají inflaci.

Robert Shiller se v loňském roce o cenu Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela podělil s Eugenem Famou a Larsem Peterem Hansenem. Zejména Fama, který je považován na „otce" teorie o efektivním trhu, je k aktivnímu investování na trhu skeptický.

Philip Morris

Philip Morris Int., americká tabáková společnost, dnes oznámila záměr uzavřít výrobní závod v Holandsku. Důvodem zavření celosvětově největšího závodu firmy v Bergen op Zoom je klesající poptávka po cigaretách (pokles o 20 % během posledních čtyř let), dále slabší evropská ekonomika a zvyšující se daně na tabákové produkty.

V Holandském závodě bude propuštěno 1230 lidí, část z nich bude přemístěna do ostatních závodů v Evropě. Prohlášení přichází den poté, co se Philip Morris rozhodl do konce roku ukončit svoji přítomnost v Austrálii, kde propustí 180 lidí a výrobu přemístí do Jižní Korey. Výrobce cigaret značek Marlboro nebo L&M se hodlá více zaměřit na rychle rostoucí trh elektrických cigaret a dalších alternativních produktů.

Mylan plánuje koupit švédskou firmu Meda

Americká farmaceutická firma Mylan oznámila záměr koupit švédského konkurenta Meda, který se zabývá výrobou léků na artritidu a respirační onemocnění.

Vedení Mylan již při reportování výsledků za minulý rok oznámilo, že letos plánuje velkou akvizici. Vyjednávání je zatím v prvotní fázi, ale dle zdrojů blízkých společnosti, hodlá Mylan za Medu zaplatit zajímavou prémii. Meda je aktuálně na švédské burze oceněna na 4,5 mld. dolarů, Mylan má tržní kapitalizaci 18,5 mld. dolarů.
Mylan loni dosáhla tržeb 6,9 mld. dolarů a je známá především díky léku proti alergii EpiPen. Sloučením by tak mohla vzniknout společnost s tržbami blízko 9 mld. dolarů a byla by tak zhruba poloviční oproti největšímu výrobci generických léků Teva.
Akvizice, která pravděpodobně bude zaplacena v akciích Mylanu, by firmě měla výrazně snížit daňovou povinnost.

Vyšší doporučení pro JPMorgan

Macquarie zvyšuje doporučení pro JPMorgan z „neutral" na „outperform". Cílovou cenu zvyšuje z 62 USD na 68 USD.


Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4928425,85216
USD22,8586824,12732
GBP28,5507330,13527
CHF25,0177726,40623
PLN5,662715,97699

Kompletní informace zde