Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Čína s ropou způsobily dramatický úvod roku 2016. Jsou obavy z propadů akcií v Číně opodstatněné?

Čína s ropou způsobily dramatický úvod roku 2016. Jsou obavy z propadů akcií v Číně opodstatněné?

19.1.2016 12:50

Hned úvod nového kalendářního roku zastihl globální akciové trhy v pochmurné náladě, když naprostá většina akciových indexů má za sebou nejhorší začátek roku ve své historii. Podobně jako v srpnu loňského roku byla hlavní rozbuškou Čína. Pokračující nepříznivá data z čínského průmyslu odstartovala akciové výprodeje na tamních burzách. Znovu tak vypluly na povrch mnohokrát zmiňované obavy z kondice čínské ekonomiky a možných dopadů na ostatní trhy a globální ekonomiku vůbec. K tomu se navíc přidala také ropa, která téměř nepřetržitě klesá na nová minima, dosahující cen z roku 2003. Propady čínských akcií způsobily negativní sentiment nejen na okolních trzích v Asii, ale rovněž v Evropě a USA. Na následujících řádcích budou popsány hlavní příčiny a souvislosti tržních poklesů z posledních dnů. Rovněž bude připojen pohled autora na vývoj akciových trhů ve spojení s čínskými akciovými propady, které považuje za neopodstatněné.

Ropa

Přestože levnější ropa, potažmo pohonné hmoty, jsou pro naprostou většinu národních ekonomik, společností i obyvatel příznivé, sráží klesající ceny černého zlata akciové indexy na nižší a nižší hodnoty. Na trhu totiž do značné míry převládají obavy z možného černého scénáře energetického sektoru a především nákazy dalších odvětví ekonomiky, zejména sektoru finančního. Na odvětví je navázána také řada pracovních míst a rovněž některé země závislé na exportu ropy se ocitají v obrovských problémech. Pokračující pád cen ropy na jedné straně bude stimulovat spotřebu obyvatelstva, ale současně snižuje inflační očekávání. Na první pohled bychom tedy mohli usoudit, že za použití zdravé logiky bude levnější ropa pro globální ekonomiku prospěšná. Z výše naznačených rizik však tato otázka není zcela jednoznačná a až čas ukáže, jak tomu vlastně bude. Já se osobně domnívám, že ve výsledku bude efekt levné ropy pro globální ekonomiku ve větší míře pozitivní. Přes případné a celkem pravděpodobné dílčí bankroty a restrukturalizace v energetickém odvětví jsem názoru, že k systémové nákaze vinou energetického sektoru nedojde a obavy z globální recese zapříčiněné levnou ropou nejsou na místě. Neodhaduji za jak dlouho a kde se propad cen ropy zastaví, jsem si ale do značné míry jist, že dříve nebo později bude barel ropy mnohem dražší, než je dnes.

Čínský jüan a ekonomika

Vedle vývoje čínských akcií zahraniční trhy velmi bedlivě sledují rovněž kurzový vývoj čínské měny a ekonomiku jako celek. Právě prudké srpnové oslabení čínského jüanu o téměř 3% za dva dny způsobené umělým zásahem tamních autorit odstartovalo velké loňské výprodeje. V úvodu letošního roku sice nedošlo k tak skokovému oslabení, jako v srpnu 2015, ale přesto byly vidět pravidelné zásahy čínské centrální banky skrze posouvání středního kurzu jüanu, jenž za první 4 dny nového roku oslabil o cca 1,5%. Trhy tak v poslední době velmi negativně reagují na skokové oslabení čínské měny zapříčiněné stáními zásahy. Dva hlavní dílčí faktory lze z oslabení jüanu a negativní reakce především vyspělých akciových trhů usoudit. Jednak ve zjednodušeném měřítku a bez započtení dalších vlivů způsobí slabší čínská měna horší hospodářské výsledky zahraničním exportérům a firmám působícím v Číně. Dalším a možná ještě výraznějším faktorem je nepřímé potvrzení slabého vývoje čínské ekonomiky ze strany tamní vlády. Čína, jako druhá největší ekonomika světa, výkonem svého hospodářství ovlivňuje nejen země asijského regionu, ale rovněž USA a Evropu. Na druhé straně téměř nikdo nereflektuje, že čínská měna byla po dlouhou dobu silně svázaná s vývojem amerického dolaru a tím také posilovala pravděpodobně více, než by umožnil čistě trh. Vzhledem k současné situace nelze vyloučit pokračující oslabování čínské měny, nemusí být však již tak výrazné a především prudké. Z krátkodobého pohledu budou měnové pohyby akciové trhy pravděpodobně dále ovlivňovat, dlouhodobí investoři by se však tímto neměli příliš znepokojovat. Rovněž strategie velkých společností se nemění ze dne na den v závislosti na drobných změnách (v dlouhodobém měřítku) a výkyvech kurzů národních měn a ekonomiky. To potvrzuje pokračující velká expanze západních společností na čínském trhu (například Starbucks či IMAX), která i v této nervózní době pokračuje doslova na plný plyn.

Obr. 1: Kurz amerického dolaru a čínského jüanu. Zeleně vyznačeno prudké oslabení čínské měny ze srpna 2015 a ledna 2016 (zdroj: Bloomberg).

Dle mého názoru je klíčový fakt, že Čína jako ekonomika sice zpomaluje, ale rozhodně nekolabuje! Navíc v Číně dochází k postupné transformaci ekonomiky od růstu založeném primárně na průmyslu a investicích směrem ke spotřebě. Za cenu určitého zpomalení dochází ke zkvalitnění růstu, který bude mnohem více udržitelný.  

Čínské akcie

Podstatou článku je především poukázat na vývoj čínských akcií a (ne)opodstatněné propady globálních trhů s tím spojené. Oba předchozí zmíněné faktory, tedy ropa a čínská měna/ekonomika mají své světlé a stinné stránky, které mohou za určitých negativních okolností s globálními trhy silně zamávat, což se jim také v poslední době daří. Co však považuji za zcela chybný faktor současných propadů na globálních trzích je souvislost akciových propadů v Číně. Můžeme spekulovat, v jakém poměru stojí za současnými akciovými poklesy ropa, jüan a čínské akcie. Jisté je, že každý ze zmíněných faktorů nese svůj díl viny. Dle mého názoru je však chybou a čirou psychologií, že splasknutí akciové bubliny v Číně ovlivňuje vývoj akciových trhů v západním světě. Zaprvé čínské akcie nejsou zdaleka tak provázány do vývoje ekonomiky, jako například v USA. Zadruhé téměř nikdo nezmiňuje nedávný obrovský a skutečně velmi rychlý růst čínského akciového trhu, který v současné době dle mého názoru pouze dostává reálnějších ocenění.

Obr. 2: Vývoj čínského akciového indexu Shanghai Composite (zdroj: Bloomberg).

Málokdo dnes připomene, že čínský akciový index Shanghai Composite posílil jen za první polovinu loňského roku o 60% a za pouhý jeden rok (od poloviny 2014 do poloviny 2015) o neuvěřitelných téměř 160%! Položme si jednoduchou otázku: „Co se tak výrazně pozitivního událo v čínské ekonomice v tomto období růstu?“. Odpověď je jednoduchá: „Téměř nic.“. Naopak již v té tobě bylo zřejmé, že čínská ekonomika zpomaluje a prochází postupnou transformací od masivních státních investic k větší spotřebě obyvatelstva. Pokud enormní růst akcií nesouvisel s ekonomickým vývojem země, tak lze s velkou dávkou pravděpodobnosti považovat, že ani za poklesem akciového trhu nestojí tak úplně ekonomika. Jsem názoru, že na čínském akciovém trhu pouze splaskává bublina vytvořená nedávným enormně rychlým růstem cen akcií. Podobně jako u ropy lze spekulovat, kdy a kde se propady zastaví. Vzhledem ke státním zásahům akciového obchodování (technická omezení s obchody, blokace, jistící mechanismy,…) je tato predikce ještě mnohem složitější, než v případě tradičních západních trhů. V případě nepříznivé konstelace na trzích mohou krátkodobě čínské akcie oslabit klidně o další desítky procent. Ani možné další krátkodobé propady burzovních indexů v Číně však nezpůsobí výraznější oslabení tamní ekonomiky, která je pro okolní trhy mnohem důležitější, než samotná hodnota akciového indexu.

Závěr:

Globální akciové trhy prožily silně negativní start nového roku 2016. Z nejvíce zmiňovaných příčin (ropa, čínské akcie, čínská měna, čínská ekonomika) považuji vliv propadu akcií v Číně především na západní vyspělé trhy za neopodstatněný. Přes výrazně slabý tržní sentiment se rovněž nedomnívám, že bychom byli na startu dlouhodobějšího medvědího trendu. Větší poklesy akciových indexů čas od času na trhy přijdou, my jsme si jen možná v duchu posledních let téměř nepřetržitého růstu odvykli. Vyhlídky hospodářského růstu nejsou zcela růžové, přesto řada důležitých ekonomik roste solidním tempem. Přes mnoho dílčích problémů a rizik v současné době se nedomnívám, že bychom byli na prahu globální recese. Vzhledem k silně omezenému růstovému potenciálu řady investičních aktiv dále doporučuji jako hlavní složku střednědobého a dlouhodobého portfolia akcie. Z krátkodobějšího pohledu vidím prostor pro nadvážení evropských akcií v portfoliích.        

 


Tomáš Plundra, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5833325,94767
USD23,0931824,37482
GBP28,7161430,30986
CHF25,4162126,82679
PLN5,663685,97802

Kompletní informace zde