Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Obliba opcí u čínských investorů prudce roste

Obliba opcí u čínských investorů prudce roste

18.11.2015 11:08

Tři měsíce od konce nejvýraznějšího propadu se čínský akciový trh zotavil jen minimálně. Zatímco ve vzduchu stále visí hrozba státních zásahů na akciovém trhu, všudypřítomná nejistota napomáhá rozvoji opčního trhu.

Likvidita na čínském trhu s futures na tamní akciové indexy, které jsou dle čínských regulátorů jedním z hlavních viníků nedávné krize, klesla od června o více než 99 %. Objem akciových obchodů na šanghajské burze za stejné období poklesl téměř o polovinu poté, co tamní komise pro cenné papíry výrazně omezila možnosti algoritmického obchodování a zakázala největším akcionářům prodej jejich podílu.

I v tomto prostředí však existuje jedna oblast kapitálového trhu, která zažívá bouřlivý rozvoj. Jedná se o trh s opcemi na akciové indexy, který byl v Číně otevřen na začátku letošního roku. Opce aktuálně umožňují traderům nahradit skomírající trh s futures. Šéf obchodování s cennými papíry v šanghajské společnosti Zhaoyi Asset Management říká, že opce se staly dobrou alternativou pro investory poptávající hedging poté, co se trh s futures na akciové indexy v podstatě rozplynul po utažení požadavků na marginy ze strany regulátora.

Zatím je možné obchodovat pouze opce na index China 50 ETF, počet aktivních opčních kontraktů na tento index se však za posledních 5 měsíců zdvojnásobil. Index China 50 ETF svým složením následuje index SSE 50, který v sobě sdružuje 50 nejvýznamnějších společností obchodovaných na šanghajské burze.

Je otázkou proč čínský regulátor nezačal podobné kroky jako v případě futures uplatňovat i v případě opčních kontraktů. Jedním z možných vysvětlení je malá velikost a význam tohoto trhu. Je však otázkou, jak bude čínský regulátor reagovat na případný další růst aktivity na opčním trhu.

Počet otevřených opčních pozic na China 50 ETF k včerejšímu dni již přesahoval 0,5 mil. kontraktů, ještě v polovině června to přitom bylo pouze 223 tis. Většinu tohoto nárůstu tvoří put opce, které umožňují kupujícímu prodej podkladového aktiva za předem stanovenou cenu. To ukazuje, že většinu poptávky po opcích na China 50 ETF tvoří akcionáři, kteří se chtějí pojistit proti případnému poklesu tržní ceny jejich podílu, případně spekulanti sázející na pokles tamního akciového trhu.

Velký obrat na čínském trhu s deriváty dobře ilustruje změna v počtu zobchodovaných kontraktů. Zatímco za červen průměrný denní počet zobchodovaných opčních kontraktů na China 50 dosahoval přibližně jedné desetiny počtu zobchodovaných futures kontraktů na čínský akciový index CSI 300, nyní situace vypadá přesně opačně. Během včerejšího dne bylo zobchodováno 225 tis. opčních kontraktů na index China 50, zatímco počet zobchodovaných futures na CSI 300 dosáhl pouze 23 tis.

Následující graf ukazuje vývoj počtu otevřených opčních pozic na China 50 ETF (zelená čára a pravá osa) a vývoj denního zobchodovaného počtu kontraktů (oranžová čára a levá osa).

zdroj: Bloomberg

Stejně jako všechny deriváty obchodované na burzách v kontinentální Číně, i obchodování s opcemi je podřízeno celé řadě pravidel. Opce zde mohou obchodovat pouze instituce a individuální investoři s obchodním kapitálem nad 500 tis. juanů (cca 78 tis. USD), kteří musí předem složit zkoušky ze znalosti těchto produktů.

Je otázkou, jakým směrem se čínský trh s opcemi bude vyvíjet do budoucna. Například Andrew Scott se Societe Generale očekává rychlý růst počtu zobchodovaných opčních kontraktů, dokud se rozdíl mezi požadavky na margin u futures a opcí nesníží. Někteří další účastníci trhu očekávají, že v dohledné době bude možné obchodovat opce i na některé jednotlivé tituly.

Zdroj: Bloomberg


Tomáš Spousta, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5862525,95075
USD23,1301524,41385
GBP28,7866930,38431
CHF25,3262126,73179
PLN5,642425,95558

Kompletní informace zde