Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > CETV - čas sundat černé brýle, dno je pravděpodobně za námi

CETV - čas sundat černé brýle, dno je pravděpodobně za námi

19.6.2014 13:11, CETV*, BAACETV

Akcie mediální společnosti CETV mají pravděpodobně své dno za sebou. Titul by mohl začít posilovat. Návrat na úrovně kolem 80 Kč je časem reálný.

Akcie mediální společnosti CETV v posledních letech příliš radosti svým majitelům neudělaly. Naopak propad hospodaření způsobený jak strukturálními změnami na trhu s reklamou (internet nová konkurence), tak chybami společnosti samotné, si vyžádal svou daň. Titul, který se obchodoval před několika lety běžně nad 400 Kč (pomineme-li bublinu před finanční krizí nad 1500 Kč), se zřítil o několik burzovních pater níže. Vloni se dokonce usadil trvaleji pod úrovní 100 Kč. A mohlo být ještě hůře. Kvůli vysokým dluhům a razantnímu propadu do červených čísel musel se záchranou finanční injekcí přispěchat největší akcionář gigant Time Warner. Ten se po poslední oživovací kůře stal prakticky majoritním vlastníkem společnosti (úpis nových akcií + konvertibilní dluhopisy).
CETV dříve miláček investorů a analytiků, se dostal do nemilosti. Akcie společnosti nyní při ceně cca 55 Kč registrují většinou jen prodejní doporučení. Hlavním důvodem jsou zřejmě vysoké náklady nového financování, kdy poslední úvěry a dluhopisy zatíží společnost 15% ročně (je tu však možnost neplatit úroky cash, ale nechat je přičítat k jistině při konverzi části dluhu na akcie v budoucnosti). Případný nedostatek volného cash flow pro akcionáře (cash půjde na splácení dluhu) je však jedna věc. Jak známo nejen dividendami je živ investor. Pokud akcionáři nemohou participovat na rozdělování zisku společnosti (dividenda), existuje ještě druhý a většinou zajímavější aspekt důvodu držení akcií- růst jejich kurzu.
Mohly by akcie CETV růst? Ano mohly, spíše měly. Zde je několik důvodů.

1. Lepšící se hospodaření, růst tržeb, zisku

Společnost si v roce 2013 sáhla na dno v hospodaření. Propad tržeb na 691 mil. USD, při záporném provozním zisku (-183 mil. USD) a záporné EBITDA -46 mil. USD, již jsou ale minulostí. Pro letošní rok je očekávaný koncensus růstu tržeb na 769 mil. USD při kladné EBITDA necelých 100 mil. USD. Odhady trhu hovoří pro postupný růst tržeb i v dalších letech. Tady se zastavme. Trh evidentně uznává rok 2013 jako dno, co se týče výsledků hospodaření. Na druhou stranu analytici svými prodejními doporučeními zatím dno akcií CETV neuznali.
Růstová trajektorie tržeb, volného cash a zisku může mít pochopitelně různou křivku. Napravení „úletu" předchozího vedení TV NOVA ve vztahu k inzerentům je základem. Dále existuje více proměnných faktorů včetně míry hospodářského oživení regionu. Rozhodně zajímavou skutečností na trhu TV reklamy u nás, je její letošní dynamický vývoj. Dle monitoringu inzerce Admosphere se měly investice do TV reklamy v květnu meziročně zvednout + 22%. Celkově by za prvních 5 letošních měsíců měl být objem TV reklamy vyšší +17% meziročně. Vůči dynamickému TV trhu kontrastují ostatní typy (tisk, internet, radio), jež stagnují či mírně klesají. Rostoucí trh TV reklamy v ČR bude pravděpodobně dobrým podhoubím pro zveřejnění lepších než očekávaných výsledků CETV v příštích kvartálech.

2. Zajímavá aktiva CETV. TV NOVA jako příklad nejsledovanější a nejvlivnější TV v zemi

Skupina CETV provozuje televize v zemích střední a východní Evropy. Dle sledovanosti jde o lídry na trhu nejen v ČR, ale také na Slovensku, Rumunsku, Slovinsku, Bulharsku a Chorvatsku. U nás se pravidelně objevují spekulace o tom, že by o TV NOVA (srdce skupiny CETV) mohl mít zájem některý z českých miliardářů. To zní logicky. Time Warner se samozřejmě nechali slyšet, že TV Nova není na prodej. Kdo by prodával na dně...


3. Nákupy akcií CETV ze strany managementu, důvěra v budoucí růst

Během května nakoupil šéf společnosti Christoph Mainusch na trhu 25 000 ks akcií CETV na ceně 2,79 USD/akcie (cca 56,50 Kč). První vlaštovka a snad ne poslední nákupy ze strany managementu. Každopádně podstatný rozdíl proti minulým rokům, kdy především bývalý šéf rumun Sarbu zásoboval pravidelně trh desítkami tisíc kusů prodaných akcií.

4. Roční formování dna akcií CETV je u konce?

Akcie CETV velmi pravděpodobně zformovaly z technického úhlu pohledu svoje dno. Nejde úplně o klasicky vyhlížející obratový obraz reverzní hlavy a ramena (viz. obr. 1) (kdy levé rameno je v květnu 2013 poblíž 2,60 USD, hlava v listopadu 2013 poblíž 2,20 USD, pravé rameno jaro 2014 mezi 2,60-2,70 USD), ale jestli se titul nejlépe udrží nad 2,60 USD, mělo by být již v relativně blízké době „zaděláno" na zajímavé posílení kurzu akcií CETV. Podobně se formovalo absolutní dno akcií CETV mezi říjnem 2000 a zářím 2001 (viz. obr.2). Svižný růst by mohl zapříčinit také vysoký podíl krátkých pozic (spekulace na pokles) na titulu, když je 18% volně obchodovaných akcií prodaných „na krátko".

Skupina CETV prošla v minulých měsících stabilizací finanční struktury, získala zdroje pro další fungování a rozvoj. Společnost vlastní cenná aktiva v regionu střední a východní Evropy. Tržní kapitalizace CETV je pouze necelých 7,5 mld. Kč, což je i při ještě o 10 mld. Kč vyšším zadlužení, dost málo na to, aby nechala investory klidnými. S omezeným prostorem směrem dolů mohou akcie CETV nabídnout prostor pro zajímavé zhodnocení.

 


Pavel Hadroušek, makléř
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde