Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > QE po Řecku-aneb sbal prachy a vypadni?

QE po Řecku-aneb sbal prachy a vypadni?

9.2.2012 13:51

Když bylo na konci září jedním z největších hitů na internetu video britské BBC s tzv. finančním expertem Alessio Rastanim, který věštil rozpad Eura a příchod velké hospodářské krize na které by vydělal, bylo mi jasné že je pomalu po všem. Strach a nervozita by se dala krájet, módní byla doporučení jít na plno do cash, termínovaných účtů a nebo přímo „shortovat". Začátkem října si akciové trhy sáhly na pomyslné dno a i když ještě na sklonku podzimu pozlobily, situace se stabilizovala a začala se obracet k lepšímu. Proroci „konce světa" z druhé poloviny r. 2011 hrubě podcenili to, že tu máme instituce v čele s centrálními bankami, které udělají vše pro to, aby se evropský finanční systém nerozpadl.

Předělem byly 3-leté půjčky pro evropské banky od ECB tzv. LTRO, kterými si EU koupila čas. Od přelomu roku jsme svědky výrazné akciové rally, která žene vzhůru hlavně evropské indexy. Např. německý DAX si jen letos zatím připsal +15% zisku, pražská burza se těší růstu cca +12%. Ještě začátkem ledna přitom finanční guru a šéf PIMCO pan Gross prohlásil, že investor který dokáže v tomto období vydělávat za rok +5% si bude moci gratulovat... Netrvalo to však dlouho a ve druhém únorovém týdnu dala média pořádný prostor názorům z opačného tábora. Člověk tak zírá s úžasem, že ze CNBC zaznívá optimistický názor pana Roubiniho (jinak známý to medvěd). Banky srší optimismem, že je po evropské dluhové krizi. Erste najednou patří opět mezi favorizované bankovní tituly, ačkoliv v LTRO si v prosinci musela půjčit 2,8 mld. Euro (větší půjčky mířili jen do španělských a italských bank) a zářijové eskapády managementu kolem CDS ještě mají akcionáři v živé paměti.

Investoři vnímají řadu signálů, které ukazují pro další růst akcií. Silným argumentem je technický signál zlatý kříž tzv. „golden cross" (50 denní MA protíná vzhůru 200 denní MA) Pozitivní energie, kterou kolem sebe najednou rozsévají institucionální investoři, rezonuje s nejvyšší alokací retailových investorů v akciích za posledních 6 měsíců.

I když jsem střednědobě optimista a věřím, že indexy letos skutečně zamíří ještě výrazněji výše, tak zmíněné signály spíše považuji za krátkodobě silně negativní. Navíc hladiny kolem 1350 bodů na SP500 můžou opětovně fungovat jako silná rezistence. Rozhodně nepovažuji evropskou dluhovou krizi za vyřešenou (EMU má strukturální problém). Co může být impulsem pro vybírání zisků? To je jedno ono se vždycky něco najde. Stačí, když se člověk zamyslí nad tím, jakou komedii skýtá dění kolem dohody na restrukturalizaci řeckého dluhu. Víte, že již před třemi týdny bylo podepsání dohody otázkou několika hodin? S nadsázkou by se tak dalo říci, že řecké očekávání funguje pro trhy lépe než další forma QE (kvantitativního uvolňování). Tedy zatím fungovalo...

PS. Termín mé poslední dovolené byl 25.07.-5.8.2011, to že se příští týden chystáme na hory považuji za čistě náhodné


Pavel Hadroušek, makléř, Fio banka, a.s.

Přílohy:


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde